четвъртък, 5 април 2012 г.

Българи майсторят самолет за акробатични номера


Самолет, предназначен за изпълнение на акробитични трикове, разработка на инженер Александър Мариносян ще се произвежда серийно край Стара Загора, съобщи бизнесменът и любител на въздухоплаването Младен Стоянов.
Работата е на етап изготвяне на концептуален проект, предстои детайлното конструиране и създаването на прототип.
Инж. Мариносян е работил дълго време в гражданската авиация, от 14 години се занимава с любителско самолетостроене и има зад гърба си няколко завършени проекта в тази област.
Работното наименование на бъдещата машина е "Алдо 50".Идеята е той да има пълни акробатични възможности, както и да бъде далеч по - евтин от в момента предлаганите на пазара модели със сходни характеристики.
В разговор по телефона инж. Мариносян уточни, че за да започне серийно производство трябва да са налице минимум три условия: завършен прототип с добри характеристики; организация за производство и клиентски интерес.
При добър късмет реалното производство може да започне след година и половина. Естествено желателно е базата да бъде в близост до летище или летателна площадка. Към момента базата е разположена в село Калояновец, недалеко от Стара Загора, тя е собственост на Младен Стоянов и неговата компания "Бултех 2000".
Според Стоянов, който притежава два самолета от модела "Екстра" първоначалната инвестиция е в размер на около 150 000 долара.
Идеята на старозагореца и на съекипника му е след изготвянето на прототипа да бъде стартирано производство на китове /части/, които да бъдат предлагани на купувачи с интерес в този раздел на въздухоплаването."Алдо 50" ще бъде предназначен не за дълги прелитания, а за висш пилотаж.
В момента нов самолет с марката "Екстра 300 L" струва 360 000 евро с ДДС. Българската машина ще се предлага без да бъде сертифицирана, всеки който си закупи китовете и ги сглоби ще може да регистрира самолетчето си като експериментално.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар