петък, 20 април 2012 г.

Двойно падна цената на водата в Шейново


На фона на скока на почти всички цени на стоки и услуги, както в последните години, така и особено интензивно в последните месеци, от казанлъшкото село Шейново дойде новината, че жителите му вече ще заплащат водата си на двойно по-ниска от досегашната цена. Намалението става факт със заповед на директора на ВиК Стара Загора от 1-ви април тази година. това обаче съвсем не е първоаприлска шега, а резултат от години настояване от страна на кмета на селото Николай Терзиев и съвместната му работа по въпроса с ръководството на дружеството в Стара Загора и клона му в Казанлък.
Близо два лева е била цената на водата за шейновци до сега, припомни Терзиев. От 1-ви април обаче те ще заплащат кубик от течността на 0,95 лв. без ДДС.
Въпросът с цената на водата в селото е един от най-наболелите още от първите дни на първия мандат на кмета Терзиев, признава самият той. "През 2003 година, когато застъпих аз на поста кмет заварих кметство Шейново в изключително обтегнати отношения с ВиК Казанлък. Моят предшественик и директорът на ВиК тогава Георги Добрев не са можели да се разберат по никакъв начин. Но пък аз направих първата си официална среща в качеството ми на кмет тъкмо с него и категорично мога да кажа, че до момента, в който той се оттегли от този пост сме работили в изключителен синхрон и унисон. Добре работим и сега с новия началник Тотьо Ангелов." - припомня началото на сагата Николай Терзиев.
От края на миналата година кметството, казанлъшкия клон на дружеството и ръководството в Стара Загора, работя по варианти, които да доведат до намаляване цената на водата за потребителите. "Нашата идея беше, да се направи всичко възможно да се задействат стари водоеми край селото, за да може, работата на електрическата помпа, която захранва в момента селото да се сведе до минимум и от там да падне и цената.
За целта няколко пъти обхождахме селото, правихме планове, сметки заедно с инженер на ВиК. Оказа се обаче, след изработката на техническия проект, че ВиК трябва да инвестира в него 80 хиляди лева." - разказва още Терзиев. Преди 2-3 седмици обаче, директорът на ВиК Стара Загора Румен Райков пристигнал в Шейново с новината, че проектът така и няма да бъде стартиран. Със своя заповед обаче той определя новата цена на водата за шейновци да е наполовина по-ниска от досегашната.
Николай Терзиев признава, че по документи, село Шейново е с най-много натрупани задължение към ВиК, някъде около 70 хиляди лева. Дълговете не са стопени, но според думите на кмета основна част от тези пари са калкулирани заради липсата на водомери в ромските къщи. Тъй като в тях няма уред, който да отчита реалното потребление, месечно, на човек от домакинството се начисляват служебно по 5 кубика вода. В една ромска къща по традиция живеят около 5-7 човека, а може и повече, така сметките растат. Според кмета обаче, тези количества са нереални, в доста от ромските къщи няма нито бани, нито перални, които да изразходят това количество вода. Той обаче призна, че има и хора, с реални задължения към ВиК от порядъка на 2-3 хиляди лева, натрупани от неплащане. "Преди около 12 години, един шейновец призоваваше да не се плаща на ВиК за водата, защото шейновци сами са строили водопровода на селото. Така че има и такива сметки, натрупани заради отказ да се заплаща с мотива, че съоръжението е собственост на селото, не на дружеството." - коментира още Терзиев. Той уточни, че шейновци са били уведомени за поевтиняването веднага, на общоселско събрание, на което кметът е призовал всички, след жеста на ВиК да покажат и своята коректност - нередовните за започнат да заплащат, а редовните да не допускат отклонения.
"Постарахме се да обясним, че не бива да се мисли по този начин и да развенчаем няколко местни мита, че селото може да се захранва с вода самостоятелно например. Обясних също, че например дядо ми е участвал в строежа на язовир "Копринка", но нима това ми дава право на собственост върху 2 декара водна площ? Трябва да си даваме сметка за всички ремонти, поддръжка на водопровода, хлориране на водата, които прави ВиК." - коментира още той.
В момента кметството е концентрирало усилия в работата си с ромското население, за да може възможно най-скоро всички ромски къщи да поставят водомер, съобщи още Николай Терзиев. Той коментира със задоволство, че среща сред тях разбиране за това, че така не само не пестят от сметки, но тъкмо напротив - трупат задължения на стойност далеч над стойността на реално изразходваното от тях количество вода.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар