петък, 20 април 2012 г.

Клуб "Млад журналист"


Великденско ателие в ОУ "Георги Кирков"

Яйцето е видяно от последователите на християнството като символ на възкресението - докато е латентно, то съдържа нов живот, запечатан в него. В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Иисус Христос. Твърдата черупка символизирала запечатаната гробница на Божия син, а пропукването - Неговото Възкресение. Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за празника. На този ден се става рано, а навремето малчуганите дори дебнели коя кокошка първа ще снесе, за да вземат яйцето. То се боядисва в червено. С него, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве.
Въпреки санирането в ОУ "Георги Кирков" ученици и учители уважиха светлия християнски празник Възкресение Христово с Великденско ателие. Учениците от начален курс се включиха в оцветяването на великденски яйца и кошнички за тях, разказвайки за обичаите и символите на празника. По-големите ученици от среден курс показаха нетрадиционни начини за украса на сувенирни яйца и предмети. Някои направиха своите първи, но изключително успешни опити за рисуване на икони. Картичка с великденска тематика проектираха ученици от групата по компютърен дизайн. Най-сполучливите изделия на учениците украсиха великденска изложба.
Учениците от клуб "Млад журналист" разговаряха с организатора на великденско ателие госпожа Светла Лазарова. Ето какво сподели тя пред младите журналисити:
- Госпожо Лазарова, вие сте ръководител на ателие "Приложни изкуства" по проект "УСПЕХ" при ОУ "Георги Кирков" и ние сме свидетели, че изработвате невероятно красиви и интересни неща. Разкажете ни малко повече за вашата дейност и за идеята, организацията и осъществяването на Великденското ателие в ОУ "Георги Кирков", като негов организатор.
- Програмата "Успех" дава свобода на избор на теми за занятията и първият проект, по който се осигуряват материали. Мога още дълго да говоря и за трудностите в началото. Започнахме от най-разпространения материал - хартията. Началото както винаги бе трудно, защото не знаеха видовете хартия, че тя може освен да се прегъва и реже, може да се разтяга, да се усуква, да се плете, да се правят от нея причудливи неща. Най-хубавото е в края на всяко занятие - да видиш грейналите от удовлетворение очи на децата, техните усмивки и изработените с усърдие и старание предмети. Апликирахме с текстилни материали и това, което създадоха талантливите детски ръце изуми много възрастни. Успешно се справиха с украса на глинен съд, а за един от най-светлите празници - Великден, се включиха всички деца от начален курс, като всеки оцвети свое великденско яйце и изработи кошничка от хартия.
- Пред прага сме на един от най-светлите Християнски празници - Възкресението на Иисус Христос, към кого искате да отправите пожелание?
- Към близките, към колегите, към всички родители и техните деца, и да им пожелая много здраве и да се обичат! И един съвет от мен - родители, говорете с децата си, прегръщайте ги, окуражавайте ги, давайте им криле, за да се връщат винаги с нетърпение при вас!
Ние желаем на всички жители на Казанлък инай-вече на екипа на вестник "Долина", които от месец са нашите духовни учители и най-добри приятели, здраве, много късмет и попътен вятър по пътя към благородното призвание! Честито Възкресение Христово!
Клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" с ръководител Събина Цокева

Няма коментари:

Публикуване на коментар