петък, 6 април 2012 г.

Заемът за дупките - по равно за града и селата


Днес Община и граждани ще обсъждат заемът от 2 милиона, който администрацията планира да вземе, за да осъществи Инвестиционната си програма в частта й за асфалтирането и реконструкцията на улици, преасфалтиране и възстановяване на асфалтови покривки. В разчета на местната изпълнителна власт са включени сумите необходими за ремонта на 44 обекта, както и сумата от 300 хил. лв. за закупуване на емулсия за работа на машината по технологията "Печматик".
Пред журналисти в началото на тази седмица, кметът Галина Стоянова поясни, че парите от заема, който ще е в размер на до 2 милиона лева, ще бъдат разпределени наполовина между обектите в град Казанлък и тези в останалите населени места.
В град Казанлък ще бъдат ремонтирани по този Инвестиционен проект улици като "Иван Вазов", "Петьо Ганин", "Мазалат", "Константин Величков" и др. За ул. "Стара планина" и "Ал. Стамболийски" е постигната договореност с "ВиК" да бъдат възстановени настилките от страна на дружеството след работа по отстраняване на аварии по ВиК -мрежата.
В населените места улиците, които ще бъдат асфалтирани, са изцяло съобразени с предложенията на кметовете.
Общината е проучила условията за заема във всички банки функциониращи на територията на Казанлък, коментира още Стоянова. Тя уточни, че условията при които той ще бъде взет включват година гратисен период, която Общината ще използва, за да се разплати с две от фирмите, на които дължи най-големи суми - тези по договорите за храните и горивата на обществените заведения. Изчисленията на местните финансисти сочат, че от втората година, изплащането на заема ще коства около 45 000 лева месечно, сума напълно поносима от за местния бюджет, уточни още Стоянова. По нейните думи, този, както и подобни общински заеми, ще се гарантира единствено с местните приходи на Общината, а не с каквото и да било имущество.
Ремонтите трябва да бъдат изпълнени на 100 % до края на тази календарна година, съобщи още Стоянова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар