петък, 27 април 2012 г.

ОУ "Георги Кирков" - българска приказка в реалност по европейски образец

Любомира Абдишева
Много хора минават през обновената фасада на ОУ "Георги Кирков" в нашия град и изразяват положителни емоции. Учениците от  клуб "Млад журналист" решиха да разговарят с "главния виновник" една приказка да се превърне в реалност - директора на ОУ "Георги Кирков" госпожа Любомира Абдишева.

- Госпожо Абдишева, през месец април се извършва саниране в ОУ "Георги Кирков". По какъв проект е това саниране, разкажете ни малко повече.

- Санирането се реализира по проект "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебните заведения от град Казанлък", договор BG161PO001/1.1-09/2010/022 към Оперативна програма "Регионално  развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Част от осъществяването на проекта беше санирането на сградата на ОУ "Георги Кирков" в град Казанлък, което включваше поставяне на външна изолация, поставяне на изолация на сутерена, поставяне на изолация на покрива и подмяна на дограмата.
- Срещнахте ли трудности, в каква насока и как успяхте да ги преодолеете?
- Да, трудности имаше много. Една от тях беше да се осигури учебна база, която да може да поеме всички паралелки за времето на санирането. Всички ученици от втори до седми клас включително провеждаха  учебни занятия в ПГ "Иван Хаджиенов". Основна грижа беше да опазим децата в този голям преход, за което съм благодарна на нашите учители, Общинска полиция и родители, които проявиха високо чувство на отговорност. Друга изключително голяма трудност предизвикаха допуснатите грешки при проектирането: неправилно оразмеряване площта на термоизолацията и дограмата; пропуснат ремонт на покрива на физкултурния салон; пропуснат демонтаж, реконструкция и монтаж на предпазните решетки за прозорците откъм спортната площадка; демонтаж и монтаж на осветителните тела в сутерена; запазване автентичността на петдесетгодишните входни врати на училището и редица други по-незначителни неща. Успях да преодолея тези трудности с много труд, упорство, напрежение и консултации с много специалисти. В крайна сметка съм доволна, че всичко ще бъде завършено до край.
- Вие извършихте цялостен ремонт в училището и след санирането учениците сме горди, че ОУ "Георги Кирков" ще стане напълно по европейски образец. Вие гордеете ли се?
- За мен най-голямата радост е, че вие - нашите ученици се гордеете с това, че учите в това прекрасно училище.
- Искате ли да благодарите на някой, който беше най-близо до вас и ви помагаше в този труден месец?
- Да, имам на кого да благодаря: на г-жа Галина Стоянова - кмет на община Казанлък, за съдействието й при намиране на учебна база; на г-жа Тюфекчиева - директор на ПГ "Иван Хаджиенов" за радушния прием; на г-жа Коева - зам. кмет по строителство, инфраструктура и транспорт и на г-жа Цонкова - зам. кмет - програми, проекти, младежка политика и хуманитарни дейности за консултациите и съдействието при изпълнението на проекта; на г-н Недялков - главен архитект, за запазване на визията на училището; на вас - нашите ученици, затова че за пореден път представихте достойно училището пред казанлъшката общественост и на вашите родители за проявеното разбиране и доверие към училищното ръководство; на целия педагогически и непедагогически персонал - за достойното преодоляване на трудностите. Особена благодарност изказвам на помощния персонал за труда, който полага за бързото възстановяване на учебната база след санирането; на строителите, които взеха участие в реализирането на този грандиозен за нас проект и за проявеното разбиране от тяхна страна.
- Какви са бъдещите Ви планове, защото знаем, че Вие сте деен човек  и няма да спрете с идеите и тяхната реализация за благото на всички работещи и учащи в ОУ "Георги Кирков"?
- Всеки от нас трябва да има бъдещи планове. Днес ние се радваме на една обновена материално-техническа база. Знаете ли, че в разговора ми с министър Сергей Игнатов останах приятно изненадана, че ние сме първото училище в България, в което изцяло е въведено електронно обучение. За да завърши окончателно обновлението на основния училищен комплекс на всяка цена трябва да се извърши ремонт на входното предверие, стълбищните клетки и коридорите. Предстои ни да започнем  ремонта на по-малката сграда с цел да се увеличат класните стаи и се разширява целодневното обучение. Необходимо е и обновлението на откритата спортна площадка. В момента се извършва ремонт на спортната зала. Ние се радваме на един училищен парк, който трябва да освежим и превърнем в любимо място за отдих на нашите учениците. Наред с обновяването на материално-техническата база наша основна грижа е повишаване качеството на учебно-възпитателната работа на още по-високо ниво. Радвам се, че всички наши ученици, завършващи седми клас, продължават образованието си в престижни училища в града, района и страната. В разговор с директори и учители от тези училища те споделят,че учениците на ОУ"Георги Кирков" се отличават с възпитанието и трайността на знанията. А директора на СОУ "Екзарх Антим Първи" сподели, че в един от осмите класове, където преобладават ученици от ОУ"Георги Кирков", със собствени сили и средства са ремонтирали класната си стая. Усилията на ръководството и целия педагогически колектив ще бъдат насочени още повече наши ученици, за да бъдат на призовите места на  олимпиади, конкурси, изложби и т. н.
Ивелина Алексиева, 6 клас, клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков", с ръководител Събина Цокева

Няма коментари:

Публикуване на коментар