четвъртък, 23 юни 2011 г.

Казанлък е пред транспортен срив


Ако в рамките на няколко седмици, Община и Общински съвет не задействат процедурите по новите конкурси за превозвачи на градските и междуградски линии, към средата на идния месец Казанлък ще се изправи пред транспортен срив. Това стана ясно в началото на тази седмица, когато обезпокоени граждани сигнализираха за проблеми с някой от линиите обслужващи селата южно от Казанлък - Розово, Кънчево, Ръжена, както и някой от населените места в посока Мъглиж.
Проверка на "Долина" потвърди, че първите договори за някой от линиите вече са изтекли и превозвачите са преустановили обслужването им. Ако не бъдат предприети спешни мерки обаче, в рамките на няколко седмици, това ще се случи и с други автобусни линии, включително и от градския транспорт.
Във връзка с проблема, със свое писмо, кметът Стефан Дамянов уведомява председателя на ОбС Казанлък, че поради изтичане срока на договорите на фирмите-превозвачи, те ще преустановят извършваната от тях дейност. В същото писмо, с дата 21-ви юни, кметът посочва, че още на 16.03 тази година, Общината е внесла в ОбС доклад с предложение за вземане на решение за провеждане на конкурси за възлагане на обществен превоз на пътници. От писмото става ясно, че на 15-ти този месец, общинска администрация е внесла друго писмо, с което уведомява Общинския съвет, че "спазвайки разпоредбите на Наредба No2/15.03.2002 г. на Министерството на Транспорта за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми, и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобус, е необходимо технологично време за провеждането и приключването на конкурсите, което е приблизително 2 месеца след взимането на решението от Общински съвет". За целта, общинска администрация е предложила, въпросният доклад да бъде разгледан на заседанието, което се проведе на 16-ти юни.
И към момента обаче решение по въпроса няма, а продължителността на процедурите ще доведе до блокиране на обществения транспорт в града, алармират от общинска администрация. В писмото си, кмета на общината настоява също, въпросното предложение да бъде включено в дневния ред на заседанието на ОбС, което е провежда днес /23. 06./.
От своя страна, от Общински съвет Казанлък коментираха, че са наясно с проблема, но нямат вина за забавянето на решаването му. Председателят на ОбС Васил Самарски потвърди, че доклад с предложение касаещ конкурсите за превозвачите е бил внесен от общинска администрация в посочената дата - 16-ти март. Същият е бил разгледан от постоянните комисии към местния законодателен орган, които са направили свои предложения за изменения. От общинска администрация обаче, не са реагирали по никакъв начин на направените предложения, което на практика е и причината, въпросната точка да не е била включена в дневния ред на нито едно заседание от внасянето й до сега. Самарски обаче уточни, че въпреки забавянето, докато тече уточняването на проекта за решение между общинска администрация и ОбС, сривът в обществения превоз може да се избегне, ако общината поиска разрешение за удължаване договорите на настоящите превозвачи от Областна администрация.
Радостина Байчева

Залп на черешово топче откри празника на Габарево


учредяват литературна награда на името на Стефан Фурнаджиев

Залпът на прочутото габаревско черешово топче даде официален старт на Празника на черешата в павелбанското село. Въпреки препълнената с атрактивни събития празнична програма на целия съботен ден, официалното откриване бе вечерта. Кукерската група на селото с изкусната си игра и звъна на големите хлопки, прогонваше злите духове, за да освободят място на красотата и доброто. Мощният глас на Боримечката извести за предстоящия залп, който беше и естествена кулминация на празничния ден.
Приветствия към гостите и жителите на селото отправиха кмета на общината Станимир Радевски и кмета на Габарево Ахмед Контилев.
По-рано същия ден, габаревският кмет бе домакин на работна среща на черешопроизводителите в района. Там, заетите в бранша споделиха както успехите, така и проблемите. Безспорен остава обаче фактът, че землището на село Габарево е много подходящо за отглеждането на сочния плод. На срещата бяха обсъдени и нови стратегии за развитието на черешовите масиви.
В съботния ден, Джанановата къща, където на времето е отсядал Дякона Васил Левски, приюти поредната творческа среща на поети и писатели от Община Павел баня. И гости и почитатели си спомниха стиха на покойния габаревски поет Стефан Фурнаджиев "Габарево свети!". Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски обяви пред публиката, че е внесъл пред Общинският съвет предложение за учредяване на литературна награда на името на починалия поет Стефан Фурнаджиев, което се очаква да бъде прието на сесията на ОбС Павел баня днес /23 юни/.
Един от най-атрактивните моменти от Габаревския празник е ритуал "Черешобер". За него се жителите на селото се подготвяха от ранната утрин на съботния ден. За ритуалното бране на плода-емблема на селото, празнично се обличат не само габаревци. Празнично нагиздени и двата буйни жребеца, които откарват берачите, в украсените каручки, до черешовите масиви, в които се провежда ритуалът. Преди да стигне до там, своеобразният пъстър карнавал преминава през цялото село, за радост на жителите и гостите му.
В черешовите масиви шествието бе посрещнато от кмета на с. Габарево, който получи благословията на Бабата-орисница Пенка Атанасова. С щедри наричания за много плодородие и голям берекет бе сложено началото на прибирането на сочните плодове.
Традиционното празнично хоро, извила се на селския мегдан малко по-късно, завърши колорита на габаревската традиция.
Долина

Корейска делегация посети Зимница


Корейска делегация, водена от председателите на фондация "World neighbours" и клонът й учреден наскоро в България, посетиха миналата неделя мъглижкото село Зимница. Именно в Зимница се осъществява първият за Европа проект на световната фондация. Той стартира в началото на тази година и включва финансиране в размер на 30 000 щатски долара, което да се използва за отглеждането на картофи и зеле от безработни жители на селото.
30 декара е земята, върху която вече са засадени картофи, а след прибирането им ще бъде засадено като втора реколта и зеле.
Проктът е с продължителност 3 години, а в работата по него са ангажирани между 30 и 60 човека, безимотни, малоимотни и нуждаещи се жители на селото.
След като се срещнаха с кмета на община Мъглиж Стойчо Цанев и преди срещата си с хората от Зимница, корейските гости провериха как се развиват засадените картофи.
Малко по-късно, в читалището на Зимница те бяха посрещнати от кмета на селото Марина Андреева и учредителите на Сдружение "Нова идея", което на практика осъществява проекта на територията на селото.
Корейските гости изразиха задоволството си от работата по проекта до момента и увериха българските изпълнители, че ще продължават да следят случващото се в Зимница.
От своя страна, кметът на общината Стойчо Цанев, както и кметът на Зимница - Марина Андреева, изразиха своята благодарност за възможността десетки безработни от селото да намерят препитание. Те призоваха жителите на селото, дори и онези, които не са пряко ангажирани в отглеждането на земеделската продукция, да проявят отговорност и съпричастност, за да може Зимница не само да заслужи гласуваното й доверие, но и да бъде гарантиран успехът на проекта. "Нека работим съвестно и отговорно, за да бъде проектът печеливш, което е в полза не само на тези, които работят по него, но и на цялото село." - подчерта Андреева.
Освен официалните подаръци, корейските гости получиха и музикална китка от танци изпълнена от самодейците от читалище "Развитие" от село Дъбово. За участниците в проекта от корейска страна бяха предвидени тениски с логото на Сдружение "Нова идея". За малчуганите, освен почерпка, гостите бяха осигурили и ветрила, които зарадваха предимно малките дами.
Радостина БАЙЧЕВА

"Арсенал" с нов паркинг

нови 160 места ще освободят улиците и тротоарите край завода от паркирани автомобили

Нов паркинг за около 160 автомобила, бе открит в средата на миналата седмица в северната част на казанлъшката машиностроителница. Лентата на новото съоръжение прерязаха изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев и кметът на общината Стефан Дамянов. Новото съоръжение не само ще е удобство за арсеналци, но ще освободи пътищата и тротоарите край сградата на завода, където паркираха до сега автомобилите си, част от работниците, тъй като паркингът срещу портала на "Арсенал" вече се оказва недостатъчен.
"Новият паркинг е не само ценна придобивка за "Арсенал", но ще облекчи трафикът по пътната артерия в южния край на града. Така ще бъдат намалени и предпоставките за пътно-транспортни произшествия, каквито до сега представляваха паркираните наоколо автомобили." - коментира още инж. Николай Ибушев.
Предстои паркингът да бъде оборудван с нощно осветление, както и камери за видеонаблюдение, съобщи още при откриването му инж. Ибушев.
Новото съоръжение е разположено върху 5.4 дка площ общинска земя, за което изпълнителният директор на казанлъшката оръжейници изказа своята благодарност на общинското ръководство. Средствата за изграждането му са на "Арсенал" АД и по думите на инж. Ибушев до момента са вложени над 130 хил. лв. "Този паркинг е на цялата община" - подчерта още Ибушев и уточни, че в "Арсенал" работят хиляди хора от града и от населените места в общината.
Той благодари и на общинските съветници, особено на тези от "Експерти за Казанлък", за реализацията на паркинга.
Пред журналисти ръководителят на най-голямото казанлъшко предприятие сподели, че въпреки тежките последни години ръководството на "Арсенал" е успявало да задържи кризата извън портала на предприятието, както това, самият директор не веднъж е коментирал сам. Той обаче уточни, че до месец ще стане ясно, ще има ли съкращения на работници в оръжейницата. Решението зависи от съдбата на 2 големи договора, за подписването на които ръководството работи усилено отдавна. Николай Ибушев обаче подчерта, че той остава оптимист и се надява, бъдещето на "Арсенал" и този път да се реши в посока - "Кризата да остане извън вратите му".
Радостина Байчева

Овощник - отличник в почистването

Кметство Овощник бе сред отличниците, които получиха награда и поощрение за добре свършената от тях работа в кампанията по почистване на град Казанлък и населените места на територията на общината. Кметът на Овощник Иван Колев подчерта, че за населените места в общината това са регулярни акции, които ще продължат и занапред.
Стартиралата през април кампания, която премина под мотото "За чист и приветлив Казанлък", получи своя завършек този вторник, когато кметът Стефан Дамянов награди доброволческите колективи, които показаха най-много усърдие и резултати в работата си.
ПМГ "Никола Обрешков" е отличникът в почистването сред учебните заведения на територията на общината.
За работата си бяха наградени и жителите на блок 13 в ж.к. "Васил Левски". От тяхно име, наградата прие домоуправителят Юри Михайлов, който благодари на общината и уточни, че за съседите му, подобни акции също са обичайна практика и извън мащабните кампании.
За своята активна дейност в акцията по почистване на територията около яз. "Копринка", бе отличен и екоклуб "Дълбоки корени" към "Младежки център за развитие - Взаимопомощ". Наградата бе връчена на Раминта Крисчунейте, доброволка от Литва, член на Европейската доброволческа служба на Националния център за европейски младежки програми и инициативи.
Радостина Байчева

Нови отличия за школа "Живопис"


Школа по изобразително изкуство "Живопис" при "ОДК Св. Ив. Рилски" с ръководител Галя Иванова участва и спечели отличия в още два перфектно организирани конкурса. Първият от фондация "Устойчиво развитие за България"-София с председател Станка Шопова. Отчитането на резултатите беше на 14 юни. А откриването на изложбата и награждаването от Националния конкурс за ученици и студенти "София-Москва, България-Русия, вчера днес, утре" с международно участие и в рамките на международния проект "Заедно в 21 век" с мото на конкурса "50 години от полета на Юрий Гагарин в космоса", се състоя в Руския културно-информационен център от 11 часа. В конкурса участваха деца от Русия, Беларус, Украйна и Киргизия. Откриването на церемонията по награждаването започна с изпълнение на Грета Ганчева. Гости на тържеството бяха представители от посолството на Русия в България, Георги Иванов - първият български космонавт, Любомир Коларов - бивш член кореспондент на БТА в Москва и представители на организационния комитет.
В трета възрастова група отличията са за децата от школа по изобразително изкуство "Живопис". Първото място спечели Антоанета Руменова Костова на 18 години. Наградата е едноседмична екскурзия до Москва и беше връчена от Георги Иванов. Участниците получиха специални грамоти, изпратени от Звездното градче в Байконур.
На 2-ро място се класира Джулия Владимирова Стойчева - на 18 години. Тя печели едноседмична почивка в Международния детски комплекс "Камчия".
С трето място беше отличен Дочо Красимиров Георгиев - 17 год., който получи предметни награди. Ръководителите на отличените ученици също бяха наградени с предметни награди и обмяна на опит с руски специалисти на "Камчия".
На националния конкурс "Куба, далечна и близка", организиран от асоциация за приятелство "България - Куба" и посолството на република Куба в Република България, школа "Живопис" се представи блестящо и има още трима отличени възпитаници. Церемонията по награждаването започна в 14:30 в НДК, на 14 юни - рождената дата на Че Гевара.
На първо място се класира Женя Николаева Цанева - 17 год., която също печели едноседмична почивка на "Камчия". На вторите и третите места наградите бяха предметни. С второ място беше отличен Дочо Красимиров Георгиев на 17 год., а на трето Антоанета Руменова Костова - 18 год.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха децата от балетна формация и клуба по спортни танци към НДК, но най-вълнуваща беше атракцията на Алберто Торес и неговата партньорка - българка, които ни дадоха възможност да се потопим в кубинския дух.
Валя Димова

Книга-спомен и послание


Книгата "Седем пиеси към един реквием - книга за ВАСИЛ ГЕНОВ" от Веселин Стоянов бе представяне в Габарево миналата събота в рамките на Празника на черешата. Залата на кметството се оказа тясна да побере желаещите да се докоснат до събраните спомени за изключителния пианист и човек - Васил Генов.
Изключителния талант на Васил Генов не остава незабелязан и той е не само българска, но и световна знаменитост, за съжаление обаче се отива от този свят твърде млад - на 39 години.
Книгата, издадена от издателство "Захарий Стоянов", съставена от спомени и оценки за него, разкрива не само усет и огромна любов към музиката, но и житейската философия на един млад човек, притежаващ рядкото дарование да бъде прям и истински, раздаващ любов и пръскащ невероятно сияние около себе си, без излишно многозначително напомняне за себе си.
Гостите на премиерата бяха посрещнати от звуците на пианото на самият Васил Генов. Срещата бе открита от друг виден габаревец - д-р Димитър Няголов, чиято е и идеята да бъде написана книга за големия пианист.
Иван Гранитски, изрази преклонението си пред таланта на Васил Генов и изказа огромната си благодарност за възможността, именно издателство "Захарий Стоянов" да издаде тези "седем пиеси".
Вълнението си сподели и авторът на книгата - Веселин Стоянов, който изказа искреното си съжаление, че не познава приживе Човекът Васко Генов. "Много е важно да разберете посланията, които Васко ни е оставил, защото може да познаете себе си. Както е в самата музика, която събира в няколкоминутна пиеса необхватността и смисъла на цялото мироздание и човек потъва в себе си, където всъщност се намира Мирозданието. Васил Генов беше щастлив, но самотен пилигрим в това пътешествие, но ни остави забележителни следи, които можем само да следваме." - подчерта Стоянов.
Споменът за Васил Генов, такъв, какъвто го помнеха и в Габарево - весел,усмихнат, чист и прям, оживя и чрез излъченият филм, правен за него от БНТ преди години.
Долина

Пана и стъклописи украсиха предпразничния петък



Празникът на Габарево започна още в топлата петъчна вечер на 17 юни. В 18.00 часа в двора на Джанановата къща бе открита изложба с произведения на художничката Албена Венкова от Казанлък, чийто корен е от с. Габарево. Декоративни пана и невероятно красиви стъклописи бяха умело и с много любов аранжирани из обширния двор на възрожденския дом. Между чемшировите храсти и из тревните площи извисяваха стан красиво изписани стъклени чаши, чинии и купи с причудливи форми и необикновен дизайн.Старата чешма нежно се подпираше на няколко пана и двата й чучура весело шумяха със струите си,радвайки се сякаш на новото и модерното, което заобикаляше стана й. Всички присъстващи бяха покорени от красотата на изкуството, одухотворени и подчинени на магията, която витаеше наоколо.
Тотка Бичева

"Габарево свети"


"Габарево свети" - с тази фраза, изречена от покойния поет Стефан Фурнаджиев, журналистът и писател Веселин Стоянов, даде най-краткото описание на таланта на своя събрат по перо - д-р Димитър Няголов.
В рамките на Празника на черешите в Габарево се състоя и представянето на неговата последна книга - "Небето на костенурките".
"Братко, така както Стефан Фурнаджиев беше недостижим в мерената реч, така ти си недостижим в немерената!" - възкликна по повод на новата книга на лекарят-писател учителят по история от Павел баня Кольо Пъдев.
Както винаги д-р Няголов бе твърде скромен в своето изказване - без излишна суетност и без горделиви самооценки, сякаш доказвайки финалните думи на своя герой дядо Апостол от разказа "Пердика": "Бог изпраща за хората на земята небесния ореол. Късче от ореола има за всеки човек. И за праведните, и за грешните ... Тъй обикновените хора ставаме за кратко ... светци."
Много бяха хората от Габарево дошли да уважат събитието, но не бяха малко и гостите от Павел баня. Лично с присъствието си почете събитието кмета на Община Павел баня г-н Станимир Радевски, зам. кмета г-жа Йордана Енева, много интелектуалци от града. Събратята по перо на Димитър Няголов от Казанлък - Румен Денев, Веселин Стоянов, Ваня Попова, актьорът Георги Ташев. Естествено тук беше отново и г-н Иван Гранитски, чието издателство издаде и тази книга. Той беше човекът, който откри срещата, обяснявайки на всички възрожденските пориви, заложени в същността на Димитър Няголов,
След финалните изказвания всички гости останаха в Джанановата къща, за да опитат прочутото, традиционно "габаревско сладко". Всички успяха да вкусят невероятната сладост на черешата, майсторски приготвена на огнището по традиционна стара рецепта, предавана от поколение на поколение.
Тотка Бичева

Музика и танци запалиха сърцата на габаревци


С много музика и танци бе пълна празничната програма подготвена в чест на официалното откриване на Празника на черешата тази година. първи на сцената се качиха изпълнителите от самодейния фолклорен ансамбъл "Хоровод" при читалището в Габарево, с ръководители Донка и Стоян Илински и репетитор Бейчо Пондев. Над 40 млади танцьори на възраст от 7 до 13 години, взривиха читалищната зала с енергичното си изпълнение.
Редуващите се различни танци не само че не измориха младите момчета и момичета, а сякаш разляха под нозете им огнена лава, която ги подканваше към още по-жива игра. На няколко пъти публиката ставаше на крака и не спираше да ръкопляска.
Поздрав към габаревци отправи и пенсионерският клуб "Блага дума".
Майсторлък в играта показаха и танцьорите от Общинския фолклорен ансамбъл "Детелини" гр. Павел баня. Прекрасните носии и изпълнението на различни танци от различни фолклорни области на България, поднесени с професионализъм и любов, показаха още веднъж покоряващата сила на народното творчество облечено в музика итанц, и доказаха, че "сите сме хора, еднаква кръв сме и българска майка ни е родила."
Колоритна заря завърши емоцията на празничния за габаревци ден.
Долина

Мис и Мистър Черешка


Миналата неделя в Габарево бе изцяло посветена на най-малките жители на селото. Като част от празничната програма бе и изборът на Мис и Мистър Черешка. За титлата се състезаваха прекрасни малки създания, които дефилираха по тревния подиум. Много награди, специални ленти и корони за Мис и Мистър зарадваха децата участници в конкурса.
Състезание "По-по-най" събра в двора на ЦДГ "Славейче" в Габарево малчугани и Казанлък и Стара Загора. В ролята на задаващ въпроси бе учителката Таня Иванова, наградите връчваше зам. кмета на Община Павел баня г-жа Йорданка Енева, която бе председател на журито този ден.
Състезание за подскачане с кенгуру, дърпане на въже и надпревара с велосипеди допълниха градуса на емоциите след малчуганите. Много щастие, много смях огласяха хоризонта. Детското царство продължи до обед, когато изморени, но доволни, с пълни шепи с череши, деца и придружаващи, напуснаха двора на Детската градина.
Долина

Казанлък и Дзинан подписаха Меморандум


На 16 юни в Казанлък бе подписан Меморандум от приятелски разговори между кмета на общината Стефан Дамянов и Дзян Руи, заместник-директор на Службата за външни отношения на Общинското народно правителство на Дзинан. Делегацията е в града на розите по покана на кмета на Община Казанлък.
В подписания двустранен Меморандум е поставен акцент да се засили обменът и сътрудничеството между двата града в областта на розопроизводството, машиностроенето, електрониката, културата, образованието, туризма. Гостите поканиха кмета Дамянов да посети техния град, където да бъде подписано официално Споразумение за сътрудничество между Казанлък и Дзинан. Те поднесоха на Стефан Дамянов писмо от кмета на Дзинан г-н Дзанг Дзянджоу, както и специален сувенир - мисли на Конфуций, чийто роден край е провинция Шандун, където се намира град Дзинан. Кметът Дамянов изпрати на г-н Дзянджоу паметен плакет на Община Казанлък, а гостите получиха за подарък продукти от българско розово масло.
Китайският град наброява около 6.5 млн. души, а само район Пинджин в града има население 400 хил. души. Брутният вътрешен продукт на града е над 40 млр. евро. Характеризира се със силно развито автомобилостроене - предимно производство на товарни автомобили, машиностроене, електронна промишленост. В Пинджин има 3000 хектара розови насаждения, чиито продукти се използват основно в хранително-вкусовата промишленост и за лекарства.
Пресцентър Община Казанлък

Н. Пр. Гуо Йеджоу: "Основната причина за развитието на Китай е това, че ние не спираме да се променяме - икономически и обществено"


На 1 юни извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България - Н. Пр. Гуо Йеджоу изнесе публична лекция на тема "Китайският път на икономическо и обществено развитие. Перспективи пред партньорството между Китай и България" пред студенти от Университета за национално и световно стопанство. Срещата бе организирана от сдружение "Информационния младежки съюз". Заедно с посланика участие в лекцията взеха още първият секретар в китайското посолство г-н Джао Сюелин, вторият и третият секретар г-н Дзън Сианхон и г-жа Джао Лей, както и българският посланик в Китай Н. Пр. Георги Пейчинов. Преди началото на мероприятието гостите се срещнаха с първия заместник - ректор на УНСС проф. д-р Стати Статев, като обсъдиха възможностите за разширяване на българо-китайското сътрудничество в академичната сфера.
Независимо, че лекцията се проведе по време на изпитната сесия за студентите на УНСС, голямата конферентна зала на университета бе препълнена от желаещи да чуят посланика на една от най-могъщите и уважавани страни в света. Присъстващите бяха посрещнати с книги, любезно предоставени от китайското посолство.
Н. Пр. Гуо Йеджоу започна своята лекция с думите "Бъдещето на света са младите хора". След това, той маркира най-важните исторически промени от създаването на нов Китай през 1949 г. до наши дни и не пропусна да изтъкне, че България е втората страна в света, признала официално КНР. Днес Китай е втора икономическа сила в света и посланикът сподели формулата за успешно развитие на своята държава: "Не спираме да се променяме - икономически и обществено!". "Уважението към политиката на останалите народи е още една причина за благоденствието на страната ни", посочи още той. По негово мнение перспективите за партньорство между България и Китай са много добри и тепърва неговите аспекти ще засилват в редица области. Също така, Н.Пр Йеджоу призова българските студентите да бъдат по-активни, защото те ще са следващите управляващи на своята страна.
В края на срещата председателят на "Информационен младежки съюз" Николай Маринов припомни, че благодарение на ценната подкрепа на Посолството на КНР и на Университета за национално и световно стопанство, сдружението е успяло да организира напълно безплатни курсове по китайски език за студентите и преподавателите от университета. Той призова присъстващите младежи да вземат участие в обявените от китайското посолство конкурс за есе на тема "Една моя история, свързана с Китай", чиято голяма награда са два двупосочни самолетни билета до Пекин.
Участници в лекцията бяха и представители от Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС и от "Ерасмус Стюдънт Нетуърк - България", както и от Асоциацията на китайските студенти в България.
Долина

Малки "Светлинки" с челна позиция и в конкурс за приказка

Нови успехи зарадваха възпитаниците на клуб "Светлини сред сенките" при ОДК "Св. Иван Рилски" с ръководител Валентина Димова. След престижното 29 място в челната стотица на "Малкото голямо четене", две от малките "светлинки" се класираха на челните позиции в конкурса за приказка.
Мария Белославова Белчева - 14 годи. е отличена с първото място и ще бъде гост наживо в предаването на 23. 06 по БНТ. Нейната приказка "Неспящата красавица" беше избрана като оригинален и поучителен шарж на съвременното детство.
Второто място зае Рая Иванова Чорбаджийска - на 9 години. Нейното въображение беше определено като безгранично.
Двете деца ще получат предметни награди, а приказките им ще бъдат отпечатани в сайта на "Малкото голямо четене".
На националния конкурс "Земята наш дом", отново Мария Белчева, беше отличена сред множеството участници. Тя се класира на 2 място и доказа за пореден път, че освен таланта на писател притежава и дарбата на активен еколог.
Валя Димова

Деца мериха сили в Национален конкурс по танци


Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци, се проведе за първи път в Казанлък в началото на този месец . Събитието, чиито организатор бе Общински детски комплекс "Свети Иван Рилски", бе част от програмата за Празника на розата и се проведе в Дом на културата "Арсенал".
200 участника, от цялата страна, на възраст от 6 до 19 години се представиха пред жури и публика, разделени в 3 възрастови групи и 4 направления: класически, характерни, етно и модерни танци.
С медали и грамоти, оценяващото жури, съставено от видни деятели и преподаватели на балетното изкуство, както и солисти на Старозагорска опера, награди 13 солови и 17 дуетни изпълнения. С дипломи и купи бяха отличени и 36 групови изпълнения.
Мероприятието се радваше и на международно участие, съобщиха организаторите. Съставите на Унгария и Турция грабнаха 2-ро и 3-то място в раздел Характерни танци. Балетна формация "Дива Денс" при ОДК "Св. Иван Рилски" зае 10 първи и 11 втори места, като получи средна оценка за цялостното си представяне от 67точки. "Ера-балет" при ОДК град Пловдив си тръгна от Казанлък с 13 първи, 1 второ и 1 трето място със средна оценка от 55 точки. Балет "Меджик" от град Враца получи 3 първи, 4 втори и 4 трети места и средна оценка от 53 точки. Столичен център за работа с деца се радва на 3 първи места за нестандартните си хореографии, в които децата използваха воали, топки и обръчи. Средношколски танцов състав при Ансамбъл за народни песни и танци "Искра" при НЧ "Искра-1860" грабна първото място при формации в направление Характерни танци. Ансамбъл "Грация" при НЧ "Искра -1860" зае 4 първи, 1 второ и 1 трето място и получи средна оценка за представянето си от 67 точки.
За купа "Казанлъшка роза" спориха 3 танца с еднакъв брой точки 70: "Апатия" на "Diva Dance", "Черна цигулка" на "Street Dance" и "Търсене" на Ансамбъл "Грация". НЧ "Искра-1860" получиха купата за хореография, а "Street Dance" грабна купа "Роза" за своето представяне в танц "Черна цигулка" и за дуета си " Сродни души", който имаше най-висок сбор точки за целия конкурс 74.
"Street Dance" е най-новата формация на ОДК "Свети Иван Рилски" и се радва на голяма популярност и подкрепа, тъй като се развива в един от най-атрактивните съвременни стилове на танца - хип-хоп.
Розата, символ на града, отпътува за различни краища на страната и за чужбина, под формата на задължителен акцент в грамоти, дипломи, медали и купи, които отнесоха победителите.
Да покаже, че балетът е изкуство и да даде шанс за изява на значителен брой деца и млади хора, е основната цел на организаторите за старта на конкурса. Те изразиха надежда, той да допринесе за повишаване на мотивацията на младежите да се занимават с конструктивна творческа дейност в съвременното танцово изкуство, която от своя страна да е превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици) и агресията.
Организаторите на инициативата се надяват, въпреки финансовата криза, Националният конкурс по класически, характерни и модерни танци да се превърне в традиционна изява на младите таланти от страната по време на Празника на Розата, провеждащ се ежегодно в Казанлък.
Долина

петък, 17 юни 2011 г.

В Павел баня ще царува Даниела Карастоянова


Даниела Карастоянова избраха павелбанци за своя царица през 2011 година. Празникът на розата и минералната вода в курортния град започна в петък с фото-изложба "45 години от първия национален празник на розата 1966г." маркираща началото на почитането на символа на Долината - розата. По-късно същия ден, лятната сцена на централния площад се превърна в арена на красотата, по която дефилираха седемте претендентки за короната. Кандидатките се представиха в три кръга - национални носии, спортно- елегантни костюми и вечерно-официални бални рокли. Правото да избере тазгодишната Царица роза отново имаше публиката на конкурса. Правилото, именно публиката да е тази, която решава при избора за царица на празника, а комисията да отговаря единствено за коректното преброяването на гласовете, Павел баня въведе преди няколко години. Комисията бе определена със заповед на кмета на общината Станимир Радевски. За да се осигури максимална прозрачност на конкурса, преброяването на гласовете се извърши пред очите на публиката.
След повече от 2 часа емоции, изпълнения на Райко Кирилов и водещия Драгомир Драганов, дойде кулминацията на вечерта, когато миналогодишната "Царица Роза 2010" - Ния Бошнакова, предаде короната на новата царица на Павел баня - Даниела Карастоянова. Освен царица в трите празнични дни за града и общината, съгласно статута залегнал в избора, Царица Роза става представително лице на община Павел баня и може да придружава кмета на официални визити в страната и чужбина.
Във втория ден на празника за павелбанци предстоеше още един избор - за цар на минералната вода. Отговорната задача, да посочат най-достойния сред младежите, по традиция бе поверена на претендентките за короната на Царица Роза. В съботния ден те с интерес проследиха откриването и всички състезания и игри включени в началото на "Плувно лято 2011". В следобедните часове "розите", след дълга дискусия и преценяване, единодушно решиха да короноват за Цар Юксел Христов от Павел баня.
В съботния ден, на алеята пред сградата на общината, се проведе и изложба-базар на местни традиционни ястия, облекла и картини. Тя бе дело на представителни групи от всички населени места в общината, които представи характерното от своята самобитност. Жители и гости на Павел баня имаха уникалната възможност за опитат вкусотии по оригинална стародавна рецепта. Особено атрактивни в участието бяха възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, Павел баня. Те предложиха "готвене на живо" на площада, с което събраха овациите и вниманието на посетилите техните маси.
Съботния следобед, предложи на жителите и гостите на града още едно пъстро забавление - Международния фолклорен фестивал. По традиция, своето дефиле имаха и всички кукерски състави на общината. Площад "Освобождение" събра жителите и гости на Павел баня дошли да се порадват на автентичността, окъпала с блясъка си този празничен ден. Народното веселие продължи с оркестър "Асеница" от Асеновград, който забавлява до късно любителите на родния фолклор.
Радостина Байчева

Доброволци стартираха "Синьо лято"

"Синьо лято" предстои на децата от дом "Мария Луиза" в Бузовград, обещават доброволците осъществяващи проекта носещ това име. Той бе един от трите спечелили субсидия от местната структура на ГЕРБ в конкурс за младежки проекти с местно значение.
Дейностите в него са изцяло съобразени с потребностите на децата настанени в дома и целят предимно социалиализацията им. Различни ателиета свързани както със социални дейности, така и с изкуство и спорт, стартират през тази седмица. заниманията ще целят провеждане на открито и включват и дейности, които са на пръв поглед ежедневни за повечето хора - като пазаруване в магазин. "За децата това ще е събитие - да имат възможност сами да пазаруват. По време на ателиетата ще имаме занимания с театър и спорт и още много дейности, които ще имат за цел не само да покажем на децата от дома, че те могат да вършат тези неща, но да докажем и на обществото, че нашите деца, не са страшни." - коментира пред журналисти психолога на дома Ани Стефанова.
По нейните думи именно този двустранен ефект на обучение - както на децата, така и на самото общество е най-важната цел на следващите 3 месеца, в които ще бъдат осъществяване дейностите по проекта. В него ще участват предимно доброволци, за които това не е първият досег с децата от дома. Те вече са работили там по друг проект и след края му сами са настоявали за намиране на нов. През това време обаче, те не са спирали индивидуалните си занимания с децата от "Мария Луиза", подчерта още Ани Стефанова. "Радващо е че тези млади хора, сред тях и много все още ученици, имат желание да бъдат полезни на нашите деца. Това е пътя да се превъзпита обществото, когато се започне с възпитанието на младите хора." - допълни още Стефанова.
Самите доброволци подчертаха, че единственото им основание да работят толкова усърдно и с желание е удовлетворението и радостта, които заниманията с децата от дома им носят.
Радостина Байчева

Децата пак казаха "Не на войната по пътищата"


Наградите от третото издание на Националния конкурс за детска рисунка "Детство мое реално и вълшебно - не на войната по пътищата", раздадоха в края на миналата седмица в Казанлък, организаторите от Сдружение "Стоп на войната по пътищата".
1805 рисунки на деца от цялата страна пристигнаха в града на розите за конкурса. Едва 65 от тях, успяха да подредят организаторите в изложба във фоайето на Военния клуб в Казанлък, където бяха раздадени наградите на победителите.
В първата възрастова група от 7 до 11 години призовите места завоюваха - Тина Чалова - 11г., ОУ "Проф. Марин Дринов", гр. Кюстендил на първо място, Даниел Романов - 10г., СОУ "Христо Ботев", гр. Никопол - втори, и на трето място - Георги Друмев на 11г., СОУ "Максим Райкович" от Дряново.
При по-големите, от 12 до 16 години, първото мястото журито присъди на Давид Йошков -16г. от ПМГ "Св. Климент Охридски", гр. Монтана. Втора се класира Деница Ангелова - 16г., ЕГ "Гео Милев", гр. Добрич, а третото място бе за Цветелина Златкова - 13г. - ОУ "Проф. Марин Дринов", гр. Кюстендил.
Велосипеди за награда получиха първенците в конкурса. Ролери и скетбордове зарадваха носителите на вторите и третите награди.
Оценка на детските призиви за спиране на войната по пътищата даваше жури в състав - председател адвокат Петя Керанова, председател на Сдружението "Стоп на войната по пътищата" и членове - художникът Катя Христова и фотограф-художникът Бедрос Азинян.
Радостина Байчева

Съветници участваха в работна среща

21 общински съветници участваха в работна среща на Националната асоциация на общинските съветници (НАОС) на тема "Предизвикателствата пред общинския съветник", проведена в Казанлък. Асоциацията е учредена на 19 октомври 2010 год. в Банкя. Целта на срещата бе НАОС да предизвика интереса на представителите на местния законодателен орган с идеи и възможности, които предлага и евентуално съветниците да станат членове на сдружението. Дискутираните теми бяха възможностите общинските съвети в България да станат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, инициативи за законодателни промени, лобизма като техника на общинския съветник и др. На 12 май 2011 год. НАОС е внесла в НС "Законопроект за допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация", в момента Асоциацията подготвя и други законопроекти.
Долина

Нови отличия за художниците на Галя Иванова

Нови пет отличия взе школа по изобразително изкуство "Живопис" при ОДК "Св. Ив. Рилски" с ръководител Галя Иванова от националния конкурс-изложба "Здравей ваканция! Ваканция с кока кола", организиран от МНМН, Национален дворец на децата, Обединен детски комплекс - Благоевград и "Кока кола".
На първо място се класира Гергана Илиева Стойнова на 13 год. 3-те поощрения взеха Галина Маринова - 14 год., Цветан Вълчев - 15 год. и Наталия Казиева - 10 год. Специална награда получи ръководителката на школа "Живопис" Г. Иванова, за дългогодишно участие в издигане и утвърждаване на авторитета на конкурса, чието начало е поставено преди 16 год.
Децата от школа "Живопис" участват от самото начало и всяка година печелят престижни отличия от него, а първата им награда е за Мария Николаева, която в момента е студентка в Софийския университет.
В състава на журито бяха преподаватели от Югозападния университет - катедра изобразително изкуство.
Церемонията по награждаването се състоя на 7 и 8 юни в залите на Младежки дом гр. Благоевград.
Долина

Даниела Карастоянова: "Още не мога да осъзная, че това се случи"



Даниела Карастоянова избраха павелбанци за Царица Роза тази година. 18-годишната красавица е възпитаничка на СОУ "Екзарх Антим І" в паралелка предприемачество и бизнес. Въпреки че е зодия лъв, Даниела споделя, че преди всичко е изключително срамежлива. Не вярва, че е особено красива, но е щастлива, когато след избора й, непознати хора я спират с искрени поздравления за титлата й и признанията, че наистина тя е заслужавала короната.
Ето какво още сподели пред "Долина" настоящата царица на Павел баня.

- Естествено първият въпрос е - какво те накара да участваш в конкурса за "Царица Роза" на Павел баня?

- Не исках да участвам. Моите приятели обаче дълго ме убеждаваха, че трябва да се включа. Не им беше лесно да ме убедят, най-вече защото съм срамежлива и някак не ми е присъщо да изтъквам себе си по какъвто и да било начин. Едно такова внимание, каквото получават кандидатките в такъв конкурс е твърде притеснително за мен.
- За теб красотата важно качество ли е?
- Да, смятам че е важно. Но човек трябва да притежава и други качества. Красотата обаче определено е нещото, което привлича в първия момент.
- Как се чувства едно момиче на 18 години, срамежливо при това, при цялото внимание, което получава с титлата "Царица роза"?
- Наистина не очаквах да ме изберат. За мен това беше абсолютна изненада. През цялото време бях страшно притеснена не защото няма да ме изберат, а защото съм на сцената. Бях много развълнувана, когато чух името си. и мога да кажа, че вълнението продължи и в следващите дни на празника. Наистина е трудно да се опише усещането. Още не мога да осъзная, че това се случи.
- Сега чувстваш ли се по-харесвана от преди, по-известна ...?
- Да, прави ми впечатление, че много хора започнаха да ме поздравяват, да ми се усмихват. Дори докато вървя по улицата непознати ме спират за да ме поздравят. Приятно е, защото чух много хубави думи за себе си. Хората ми казваха, че съм много красива и наистина аз съм заслужавала да стана Царица Роза.
- А кой според теб е най-щастлив от твоята корона?
- Семейството ми разбира се, най-близките ми хора. Майка ми естествено, приятелят ми също.
- Тежи ли ти короната, ангажиментите свързани с нея?
- Да, отговорност е да представляваш родното си място в качеството на царица на символът му - розата. Ангажиментите ми не се изчерпват само с празника, през цялата година Царица роза има представителни функции при посещения в други градове или държави заедно с кмета на Общината. Но не бих казала, че ми тежи.
- Какви са най-важните, според теб, качества за една царица и кои свои качества ти харесваш най-много?
- Според приятелите ми съм добър човек, съпричастен. И аз наистина съм такъв човек, винаги се опитвам да помогна на другите, било то на приятели или на друг не толкова близък човек, който има нужда от помощ. Държа на приятелите си. А кое е важното качество за една царица - вероятно най-важното е отговорността.
- За какво мечтаеш, какви са плановете ти от тук нататък след края на училището?
- Планирам да продължа ученето си и смятам да кандидатствам в специалност рехабилитация в Стара Загора. Не знам обаче дали ще успея още тази година или ще изчакам следващата. Иначе, мечтата ми е да стана фризьор.
- А какъв е мъжът на мечтите ти?

- Преди всичко отговорен човек, който да се грижи за семейството си. Добър, умен.
- На кого искаш да благодариш в този момент от живота си - след избора ти за Царица Роза, след завършването на училище?
- Първо на всички, които ми гласуваха доверието и честта да бъда Царица Роза, именно аз да съм символът на празника и Павел баня цяла година. На семейството си и на приятелите си, които са до мен и винаги ме подкрепят.
Радостина Байчева

Полицай спечели SUZUKI-то, YAMAHA-та тръгна за Шумен




Освен служебен, казанлъшки полицай вече ще се вози и на собствен мотоциклет марка SUZUKI. Представителят на органите на реда в града на розите, беше единият от късметлиите спечелили голямата награда в томболата на мото-клуб "Черните рози" от събора им в края на миналата седмица.
Мотоциклетът марка YAMAHA пък стана притежание на жител на Шумен. Оказа се, че и за двамата печеливши тази година е сработил късметът на начинаещия, защото, както сами признаха, това за тях е първо присъствие на мото-събор изобщо.
Томболата разиграна в събота вечерта зарадва и други гости на събора, макар и с по-дребни, но полезни подаръци. В ролята на момчета и момичета на късмета, контролиращи разбъркването и тегленето на номерата на талоните, бяха най-младите попълнения в редиците на "Черните рози". Единственият предмет, който намери собственикът си съм, без намесата на компютъра, беше хромирана каска. След мъчителни опити да бъде изтеглен талон, чийто притежател да е в наличност, за да приеме подаръка си, президентът на клуба Емил Лазаров реши проблема възможно най-демократично - каската бе хвърлена в тълпата пред сцената.
По-рано същия ден рокерите строшиха ритуално стар автомобил. Правото да започнат първи символичния протест на мотористите, тази година получи новозагорският мото-клуб "Биволите".
Дърпане на въже и надяждане с казанлъшки понички забавляваха още мотористите и зяпачите в съботния ден. За любопитните посетители, макар и неизкушени от язденето на мотоциклет, остана удоволствието да видят на едно място хиляди видове "железни коне". От навяващите спомен за социализма мотоциклети "Балкан" до най-модерните модели на световните лидери в бранша, машини и мотоциклетисти съжителстваха братски в 3-ти дни на събора край "Крънското ханче". За онези, които все пак не стигнаха до там, мотористите направиха и традиционното си дефиле по казанлъшките улици. В събота по обяд, централният градски булевард "Александър Батенберг" бе огласен от рева на стотици машини, които след това се отправиха към трасето на Ендуро-шампионата провеждан по същото време северно от Казанлъшката Художествена гимназия. Там, двата клуба - "Черните рози" и "Ендуро Севтополис", сътвориха съвместно нова атракция - ендуро състезание за мотори над 530 кубика под името "Ендуро Тежкара".
"Elinor", "Епизод" и "Alley-Sin" свириха в първия ден на събора. "Amber" и "Sheky and The Bloodrain" подгряха съботното настроение. Последни забиха момчетата от "Krossfire", за които това участие беше и част от турнето по представянето на новия им албум "Learning To Fly". Повече от 3 часа те държаха на крака стотици свои фенове в съботната нощ.
Близо 2000 души от цяла България и гости от чуждестранни клубове посетиха тазгодишния мото-събор на "Черните рози".
Радостина Байчева

Стефко Цанков отново със златото

Казанлъшкият борец в свободния стил - Стефан Цанков отново е сред най-добрите при кадетите. Възпитаникът на Христомир Бояджиев е шампион след първенството край морето в категория до 85 килограма.
Състезателите от клуб "Лютфи Ахмедов" станаха отборни шампиони на първенството на България по борба свободен стил за кадети в зала "Бойчо Брънзов" в Бургас. Тимът от Разград завърши на първо място в крайното класиране със 75 точки.
За "най-резултатен борец" бе обявен Мариян Тодоров ("Черноморец" Бургас), който спечели титлата в категория до 100 кг. Призът за "най-техничен състезател" получи Хюсеин Ахмед ("Левски" София), триумфирал при 69-килограмовите. В шампионата участваха над 180 борци от 31 клуба от страната.
В категорията до 85 кг. шампион е Стефан Цанков (от клуб "Казанлък") в конкуренцията на Петър Петров "Левски" София, Билгин Юмеров "Армеец ЦСКА"София и Ангел Гочев "Никола Станчев" Созопол.
Долина

В Габарево подготвят празника

Тази събота, едно от най-хубавите села в община Павел баня, отново ще бъде във фокуса на събитията. В трите последни дни на седмицата габаревци ще посрещат гости от близо и далеч, дошли да се потопят в атмосферата на Празника на черешата. Ритуалът черешобер и среща на производителите с кмета на селото, са предвидили организаторите за съботния ден. Освен пряко свързаните с апетитния плод събития, в програмата на празника влизат и традиционната среща на поети и писатели от общината, както и две премиери на книги на автори свързани с Габарево - докторът-писател Димитър Някоголов и писателят и журналист Веселин Стоянов.
Извън празника обаче, делникът на габаревци не се различава по нищо от този на останалите хора в региона. И тук, признава кметът на селото Ахмед Контилев, не се живее лесно. Безработицата е факт, но надеждата на хората е основно в летните месеци, когато предложенията за сезонна работа се увеличават. През последните години в селото, частни предприемачи засадиха много нови масиви от череши, което също спомага за осигуряването на заетост. Една от най-големите грижи на кмета на селото и общинската управа в момента обаче е да осигурят лекар, който да поема практиката на починалия преди няколко месеца местен доктор. Според думите на кмета, желаещ да поеме пациентите в Габарево има, но за жалост, въпросният лекар няма статуса на общо практикуващ, каквото е изискването. За разрешение на проблема помощ местните власти търсят и от Здравната каса с надеждата, отговорът да дойде възможно най-скоро. "В Габарево има много възрастни хора, за които придвижването до други населени места е трудно, да не говорим, че всичко е свързано с пари. А хората имат нужда от лекар." - коментира още Ахмед Контилев. Ето какво сподели още габаревския кмет пред вестник "Долина" малко преди празника на селото:
- Лесно ли е човек да бъде кмет на Габарево?
- И лесно и не толкова лесно, бих казал. Аз съм първи мандат кмет, но все пак съм кореняк габаревец и знам и хубавите и лошите черти на габарци и затова не изпитвам трудности. Единствените трудности, които имам са свързани с финансовата страна. Какво конкретно има предвид - от 2 години имаме готов инвестиционен проект за канализация и водопровод на селото, но не успяхме да спечелим финансиране. А селото има нужда от нов водопрровод, защото настоящия вече е стар. В проекта разбира се, според изискванията има включено и изграждането на пречиствателна станция. Но не сме изгубили надежда, тази мечта на габарци да се осъществи в най-близко време.
- Няма населено място в страната, което да не страда от един проблем - дупките по улиците. Как се справят габаревци с него?
- Така е и Габарево не прави изключение. Но човек трябва понякога да проявява малко находчивост, за да може поне от части, както може, нещата да бъдат поправени. Миналата година асфалтираха главния път край селото. Успяхме да постигнем договорка с ръководителите на обекта и те ни предоставиха остатъчен материал - трошляк. 98 гондоли по 30 тона всяка, вкарахме в Габарево с този остатъчен материал, насипахме много кални улици, оставихме и на депо, и когато се наложи, го използваме за запълване на дупки в настилката. Където пък има по-големи дупки пък ги циментираме, няма как, трябва да се справяме някак.
- А кои са лошите черти на габаревци?
- Мисля, че и габаревци са като всички хора. Не знам дали мога да изтъкна някакво специфично местно качество. По-важното е, че успяваме да спечелим хубавите черти на габаревци и заедно да работим за по-доброто на селото.
- Кое е онова, което помните от детството си и искате да възстановите в Габарево, защото не е тайна, че през последните години, хората все по-често поглеждат с носталгия назад?
- Навремето, село Габарево, както с черешите, се е славело и с биволиците си. Много от тях са били отглеждани тук и са били еталон.
Това говорихме наскоро с мои връстници, че от 4-5 години насам в селото няма нито една биволица. А навремето, габаревци са се славели и с биволското киселото мляко и масло. Така че, това е една от мечтите ми - да се възроди и този поминък. Надяваме се, че ще го постигнем защото желаещи вече има.
- Наближава празникът на черешите, какво да очакват гостите на Габарево?
- Държа първо да изразя своята благодарност и тази на габаревци, към един от основните инвеститори в създаването на черешови масиви тук - Илия Вандов. Благодарение и на неговата помощ, миналата година се получи чудесен празник, надяваме се и тази за е не по-малко хубав. Програмата ни е пълна с интересни събития, затова се възползвам да поканя всички, които още не са били гости на нашия празник и всички, които не веднъж са се потапяли в габаревската магия - да заповядат отново, на 18 юни при нас. Габарево ви очаква!
Радостина Байчева

Паметна среща в Горно Сахране



Откакто свят светува винаги има постоянно движение на народите, или както се казва - преселение. От континент на кантинент, от държава в държава, от село в град, от село - в друго село и т.н.
Горно Сахране се намира на прекрасно място в Долината на розите. На север се крие под хайдушкия Балкан, на юг е Средна гора. Съвсем близо е до "опашката" на яз. "Копринка". Има директна връзка с гр. Шипка и връх Шипка, без да се налага обиколка през Казанлък. Всичко това е прекрасно.
Благоустрояването на селото е идеално. Когато показвам снимки на някои мои приятели, веднага ме питат: "Кой е този град?". Не се учудвайте. Нека тези, които не са ходили в Горно Сахране да го посетят и тогава и те ще разказват на своите приятели.
Как се е стигнало до това състояние? След 1990 г. на гола поляна (както казваше навремето бай Теньо Емануилов) започват да се монтират машини за бъдещия дървообработващ завод "Ген. Цвятко Радойнов" (днес "Габровница"). Той се разраства с големи темпове. Пет големи цеха създават работа на около 1000 работници. Освен това заводът е основен донор за развитието на селото. На територията на Горно Сахране развиват добра дейност Горско стопанство, ДАП, ТКЗС, Комбинат за битови услуги. Днес някои от тях не съществуват, а от дървообработващия завод работи само един цех за ПДЧ. Много важно за едно населено място е да има спонсори, но и само с пари нищо не би се осъществило, ако няма ентусиазъм от хората в селото.
В Горно Сахране живее един конгломерат от преселници от много краища на България. Има българи, турци, цигани, каракачани, македонци... Това е смесица от няколко етноса, които тук са сплотени и единни. Тук всички пазят общото. Всеки помага - кой с каквото може, и затова всичко е красиво. Стара мечта на всички, живели в Горно Сахране, е да се събират на срещи, за да се видят и похортуват, да не се забравят. Така се решава първата такава среща да стане на 4 юни.
Кметът на Горно Сахране инж. Руси Тенев Шиков лично "прегърна" идеята и се постара да има всичко. Музикалното оформление беше от оркестър от гр. Павел баня. Гостите пристигаха с автобуси и коли. Големи групи дойдоха от Горно Драглище и Брежани, села в които има заселници от Горно Сахране. Чуваше се тежкото звънене на кукери, тръгнали да прогонят злите духове. Скачаха, провираха се навсякъде и гонеха демоните. След тях и местният свещеник освети курбана. Празника беше в пълен ход. Секретарят на читалище "Светлина 1905" Зафира Павлова запозна гостите с историята на селото, а читалищният хор изпя няколко песни, показвайки, че "който го може - го може", независимо от възрастта.
Кметът приветства гостите, сред които бяха народният представител Спас Панчев от Коалиция за България, Станимир Радевски, кмет на Павел баня, Христина Петрова, председател на ОбС - Павел баня и кметове от общината.
След хора на домакините, на импровизираната сцена започнаха изявите си смесеният и мъжки хор на с. Горно Драглище и с. Брежани. Промеждутъците бяха запълвани от оркестъра на Павел баня. Поетът от Горно Сахране Станимир Ранчев рецитира свои стихотворения, които се понравиха на всички. Зафирка Павлова успя да събере в едно хоровете от Г. Сахране и Г. Драглище. Те изпяха две песни заедно, като пяха така, сякаш цял живот са пели заедно.
Тази мила среща, която на моменти бе много трогателна, завърши късно вечерта. През цялото време песни се разнасяха надлъж и шир, заедно с аромата на розите. Това беше прекрасно. Дай, Боже, повече такива срещи!
Инж. Петър Вутов

Име, възкресено от пепелта на времето


На 12-ти юни, като част от програмата за Празника на розата и минералната вода, в розоварната на гр. Павел баня бе тържествено открит голям дърворезбован барелеф, в памет на Иван Стойнов Тъмнев (1886 - 1967 г.) - един от най-известните и ревностни стопани-розопроизводители от града, чието име вече бе потънало в забрава. Автор и дарител на паното е талантливият художникът-резбар Иван Бубев, родом от Павел баня. След завършването на Художествената академия той работи в София около 25 години, но вече от 30 години живее в реставрираната си родна къща и с огромна любов създава и дарява творби, възкресяващи известни личности и събития от историята на курортния град, което го извисява не само като творец, но и като голям родолюбец и личност с високи нравствени качества.
В словото си при откриването на барелефа, кметът на Общината г-н Станимир Радевски съобщи, че това е петата художествена творба, сътворена и дарена от Иван Бубев за Павел баня, след ажурените резбовани пана в сградата на училище "Христо Ботев", резбоването на историческия стар бряст в центъра на града, и двете пана в читалищната сграда - едното посветено на братята Димитър и Георги Чорбаджийски и другото - на д-р Иван Балев. "Няма друг човек в Павел баня, който със своето изкуство да оставя за историята и за поколенията на града такива трайни художествени произведения, - каза още г-н Радевски. - Пожелавам на г-н Бубев много здраве, за да продължим да работим с него. Той ще бъде автор и на иконостаса на новоизградения молитвен дом в с. Виден. Бих искал да споделя, че когато проф. Димо Заимов, който е родом от Турия и 9 години е бил зам. ректор на художествената академия, ме попита кой ще изработи иконостаса на църквата и аз споменах името на Иван Бубев, професорът кимна одобрително и каза убедено: "Да, той ще го направи!" Просто оценката беше много висока. Затова от мое име и от името на общинската администрация благодаря на г-н Бубев за всичко, сътворено до сега и за това, че тук, в розоварната, посетители и туристи ще могат да разглеждат паното и да научат историята на човека, вложил сърце в основния поминък на населението - розопроизводството, което ние сега възраждаме…"
А ето какво разказа самият Иван Бубев - един не само даровит, но и изключително скромен човек:
"Докато работех по паното, много хора ме питаха защо съм решил да го посветя на Иван Тъмнев. Ами защото името му вече е забравено, а заслужава по-младите поколения да знаят за него. Помня го още от времето, когато бях дете. Впечатлил ме беше с осанката си - висок, строен, плещест, облечен с типично селско облекло - широки бозови потури, дъното им стигаше почти до глезените му, и бяла риза от платно с широки ръкави. Честен, трудолюбив и свободолюбив, както го описва в книгата си нашият съгражданин инж. Лальо Растев. Един типичен български селянин, достоен за перото на Йовков или на Елин Пелин. Беше имотен човек, но обработваше земята си само с помощта на дребна, жилава стара жена и един аргатин. Само по време на цъфтежа на гюловите си градини наемаше розоберачи. Баща ми винаги говореше с респект за него. Пак от баща си знам, че когато по време на голямата икономическа криза 1929-30 г. по внушение от Германия у нас започват да плащат премии на розопроизводителите да изкореняват розовите си насаждения, повечето селски стопани се полакомяват и ги унищожават. Единствено Иван Тъмнев отказва категорично и си ги запазва до 1956 г., когато става колективизацията на земята. Известно е, че след 9 септември 1944 г. са му взели насилствено 15 кг. розово масло. А аз едва миналата година научих, че от жестокия побой, който са му нанесли тогава, той не е могъл да сяда до края на живота си. И сега, когато в нашия край розопроизводството се възражда, реших да извадя от пепелта на времето името на този достоен българин. Релефът на паното е от три пласта. Дървеният материал е от мура и е стар и отлежал - доставил съм си го от Банско преди около 30 години. Всеки от двата розови храста от ляво и от дясно на портрета на Тъмнев излиза от кункама - съд с тясно гърло, в които са съхранявали розовото масло. Работил съм паното с голяма любов и съм удовлетворен, че благодарение на собствениците на розоварната, успях да осъществя намерението си." На тържеството присъстваха Христина Петрова, председател на Общинския съвет, зам. кмета на общината Йорданка Енева, председателя на читалищното настоятелство Донка Иванова, новоизбраните за царица Роза Даниела Карастоянова и за цар на Минералната вода Юксел Христов, хора от града, както и участници в международния фолклорен фестивал, на който Павел баня бе домакин.
Йорданка Трополова

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Ремонтират пътната мрежа в павелбанско


Започна първи етап на ремонтите на общинската пътна и улична мрежа в община Павел баня, съобщиха от общинското ръководство. Средствата за ремонти на пътната мрежа са предвидени в бюджета на общината за тази година. Те ще бъдат изразходвани на два етапа, поради това че разходите в общинския бюджет по инвестиционната програма са свързани с изпълнението на приходите от разпореждане с общинско имущество. След сключен Договор между Кмета на общината и изпълнителя "ПИ ЕС АЙ" АД Стара Загора на стойност 78 000 лв. с започна изпълнението на 7 обекта в общината:
1. Изкърпване асфалтова настилка Курортна зона Павел баня;
2. Кърпеж/Изкърпване асфалтова настилка на улица "Д-р Алексиев" в с.Габарево;
3. Частичен ремонт / Изкърпване асфалтова настилка I-6, Калофер-Казанлък-Александрово;
4. Частичен ремонт / Изкърпване асфалтова настилка ул. "Акация" и ул. "Опълченска", с.Горно Сахране;
5. Кърпеж / Изкърпване асфалтова настилка на улици в с.Осетеново;
6. Частичен ремонт / Изкърпване асфалтова настилка II-56 Павел баня-Виден;
7. Частичен ремонт общински път SZR1130 / Изкърпване асфалтова настилка I-6, Калофер-Казанлък, Д.Сахране-Г.Сахране II-56 .
След приключване на ремонта се предвижда и маркиране на уличната и пътна мрежа. Със съдействието на Кмета на общината до Празника на Розата и минералната вода ще бъде ремонтирана и отчечката от път II-56 от Гердеме до с. Турия.
Най- голям проблем на пътната мрежа в общината остава ремонта на държавен път II-56 в района на с. Г. Сахране. За осигуряване на средствата от държавния бюджет е поискано съдействие на Областния управител на област Стара Загора.
Долина

четвъртък, 9 юни 2011 г.

11 посланика уважиха Празника на розата




Посланици от 11 държави гостуваха в Казанлък в дните на неговия празник. По покана на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов на Празника на розата присъстваха посланиците на Япония, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Южна Корея, Грузия, Молдова, Азърбайджан, Пакистан и Венецуела. Гости от гости от Русия, САЩ, Япония, Турция, Испания, Китай, Тайланд и много други страни също се сляха с духа на града по време на празничните събития.
Сред най-атрактивните събития в празничния календар е карнавалното шествие, което събира хиляди туристи и казанлъчани. И тази година то бе поведено от кмет на община Казанлък Стефан Дамянов. Компания му правиха няколко царствени красавици - Царица роза 2011 Симона Петкова и двете й подгласнички Дарина Илиева и Боряна Назърова, Мини Мис Царица Роза '2011 Рени Петрова и Принцесите на цветята, Мис Грас Клое Шабер и Мис Долината на розите Николинка Алексиева от Старосел заедно с нейните подгласнички - от Казанлък Христина Иванова, Гурково - Михаела Илиева и Калофер - Виктория Койчева.
В изобилие от розов цвят, сред аромата на неповторимата "Роза дамасцена", много усмивки и веселие, по централния градски булевард преминаха блоковете на децата, младежите, спортистите на града, Веселият Казанлък и традиционните фолклорни състави, които внасят особен колорит и автентичност на празника.
И тази година, гостите на празника имаха шанса да се насладят на ритуалите "Розобер" и "Розоварене".
Основната част от ритуалното представяне на традиционните за Казанлъшкия край дейности, бе оверено на танцьорите на с художествен ръководител Цветан Цачев.
Самодейците от народните читалища в населените места на общината допринесоха за автентичността и неповторимия колорит на ритуалите. С розово масло и гюловица пък послрещнаха гостите специалистите от ИМ "Искра"-Казанлък. След церемонията в масивите на розоварна "Пъстрово" край с. Енина.
Специални гости на Казанлък бяха и делегациите от побратимените и приятелските градове Грас, Франция; Надканижа, Унгария; Верия, Гърция; Търговище, Румъния; Хирошима и Фукуяма, Япония.
Поздравителни адреси за празника изпратиха държавният глава Георги Първанов, началника на кабинета на Президента Николай Колев, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, от посланика на Аржентина у нас Гийермо Асрак, от главния прокурор на Република България Борис Велчев и други.
Долина

7-годишната Виктория с награда за изпълнението си на "Вода"


Талантливата седемгодишна казанлъшка "розичка" - Виктория Налбантова, покори жури и публиката в Димитровград. На Национия фестивал за детска и забавна песен на фолклорна основа "Златен извор", който се проведе на 4 и 5 юни, Вики грабна първото място. Блестящото й изпълнение на песента "Вода" на Елица и Стоян Янкулов - Стунджи и донесе призовото място във възрастовата група на най-малките от 6 до 9 години.
Организатори на събитието бяха Община Димитровград, Министерство на образованието, Националният дворец на децата и димитровградския Детски и младежки център. Димитровградското читалище "Апостол Карамитев" прие на сцената си над 320 деца - 23 вокални групи, 41 индивидуални изпълнители. Участниците се състезаваха в три конкурсни направления в три възрастови групи.
Пет членно жури с председател композиторът Петър Люндов имаше тежката задача да оценява участниците в националния фестивал "Златен извор". В състава на журито бяха Хайгашот Агасян, Ани Сарабян - представител на Министерството на образованието и двама творци на Димитровград.
Малката Виктория Налбантова е възпитаник на Стефка Денева.
Почти седем годишната Вики е носителка на златен медал от Национален конкурс "Орфеева дарба" през 2010 г. в гр. София. 3-то място от Регионален детски конкурс за изпълнение на популярна песен - "Вашият шанс е песента" - гр. стара Загора 2010 г. Вики е и носителка на специалната награда на читалище "Искра".
Грабва приза и за най-добро вокално изпълнение на музикални таланти "Антим 2009г." и "Антим" през 2008 г., като наградите и през двете години е музикален запис. В голямата си колекция от грамоти, през 2010 г., малката Вики добавя и Грамота за най-добре представил се индивидуален изпълнител на Трети общински преглед на читалищното любителско творчество през май 2010 г.
Долина

"Синята коалиция" с вътрешни избори за президент

Вътрешни избори за определяне на кандидат-президентската кандидатура на "Синята коалиция" ще се проведат тази неделя. Те ще обхванат цялата страна, като в часовете между 9 и 19 на 12-ти юни, всички пълнолетни граждани, притежаващи лична карта с постоянна адресна регистрация в съответното населено място, ще могат да дадат своя глас. Изборът се свежда до две кандидатури, издигнати от двете партии в коалицията - от СДС са възложили доверието си на Румен Христов, а ДСБ залагат на Светослав Малинов. Кандидатурата за президент на "Синята коалиция" обаче ще е една и именно този вот ще определи кой от двамата кандидати ще се впусне в предизборната надпревара. "Решихме да постъпим възможно най-демократично. Затова нека хората решат кой от двамата кандидати да бъде издигнат." - коментира местният лидер на СДС Николай Александров. Той подчерта също, че участие в изборния ден могат да вземат всички граждани, независимо от партийната им принадлежност.
Казанлъчани и жителите от населените места в общината, могат да гласуват в сградата на бившето училище "Иван Недялков" където в момента се помещава читалище "Възродена Искра". организаторите са предвидили 4 изборни секции, които до обхващат всички населени места и квартали в Общината.
Радостина Байчева

Грас и Казанлък подписаха Харта за приятелство


Харта за приятелство между Казанлък и френския Грас бе подписана в края на миналата седмица. събитието се състоя в рамките на Празника на розата и бе единствената точка от традиционната тържествена сесия на Общински съвет Казанлък, провеждана при откриването на празника. Предложението бе прието с пълно единодушие от местните старейшини, а малко след гласуването, подписите си под документа положиха кметовете на двата града.
Началото на взаимоотношенията между двата града датира от 2004 година, припомни заместник председателя на ОбС Цветанка Пискова. Настоящата Харта не е само писмен знак за развитие на взаимоотношенията. Тя се основава на ценностите, толерантността, приятелството и братството, сподели градоначалникът на Грас Жан-Пиер Лелю.
С подписването на Хартата, Казанлък напрактика се включва т.е. включване и на Казанлък към туристическия паспорт, изработен в Грас заедно с четири града от европейски страни. На тържествената сесия, Жан-Пиер Лелю обяви, че първите 37 туристически паспорта, ще бъдат именно за казанлъшките общински съветници.
Гости на тържествената сесия на Общински съвет Казанлък бяха още посланикът на Франция Филип Отие, гости от Грас, делегация от гръцкия град Верия, делегация от унгарския град Надканижа.
Радостина Байчева

Фотопленерът не се състоя - за втори път


За втора поредна година, едно от превърналите се вече в традиция събития в рамките на Празника на розата - фотопленерът "В Долината на розите", не се състоя. Миналата събота, когато трябваше да бъде откриването на изложбата с фотографиите посветени на Долината и нейния символ - залата предвидена за това остана празна. По думите на фотограф-художникът Бедрос Азинян, председател на местното Сдружение на фотографите, причината за това е непреведените навреме от Община Казанлък 1 500 лева, гласувани от Общинския съвет по културния календар на бюджета за събитието. Именно заради това не се е състоял и самият пленер, обявен и по програма в дните от 2-и до 6-и юни.
Искане за сумата, както и план-сметка за разходите, Азинян е внесъл в деловодството на Общината още на 13-ти май, което личи от входящия номер който е получил. От тогава обаче, до самият ден на изложбата няма отговор за това кога ще бъдат приведени парите, които включват и разходите по настаняването на фотографите. Едва в началото на тази седмица, от Общината са се обадили, за да го уведомят, че парите вече са налични и той, в качеството си на организатор на пленера, може да ги получи.
От отдел "Култура" в Община Казанлък коментираха, че никога не е било поставяно под въпрос провеждането на пленера, нито той да остане извън рамките на празника. Отразен е в официалната програма на тържествата, но те нямат ангажимент към самото му организиране. "Забавянето на парите, не е умишлено или тенденциозно. Парите се изплащат, в момента в който те са налични и това важи за всички събития. Общината няма практика да отговаря на всяко подобно писмо касаещо заявка и план-сметка." - уточни още началникът на отдел "Култура" Сребра Касева.
Радостина Байчева

Мото-събор Казанлък



Два мотоциклета за двама късметлии, са предвидили тази година казанлъшките "Черни рози". Новите собственици на моторите ще бъдат определени с томбола от входните номера за събора, който организира в края на тази седмица /10,11,12 юни/ казанлъшкият мото-клуб. Практика за мото-съборите в България е, един от посетителите да си тръгва подкарал голямата награда - мотоциклет. За първи път обаче, тази година, напук на кризата и въпреки усилията /включително и финансови/, които струва организирането на едно подобно събитие, "Черните рози" са решили да подарят два. Кои ще се късметлиите ще стане ясно в съботната вечер.
Радостина Байчева

"Krossfire":"Krossfire": "Learning To Fly" - за да усетиш - трябва да чуеш този албум


Едно от младите попълнения на българската роксцена, група "Krossfire" зарадва феновете си с албум. Въпреки че през тази година, групата празнува кръглите 10 години, това е първият им албум.
В основата на "Krossfire" през 2001 застават Георги Дриев - бас, Георги Кушев - китара и Спас Марков - ударни. Към тримата по-късно се присъединяват енергичният и динамичен вокалист Димо Петков /заменил Захари Шиникчиев/ и Петър Бошнаков - клавир / заменил Никола Иванов - китара/.
След години съвместна работа, в края на 2007 "Krossfire" записват песента "Angels Cry", а в началото на 2008 г. и песента "Touch Of Destiny". Записите са направени в "F.1Sound Студио" (www.f1soundrecords.com) в Пловдив с тонрежисьор Васил Вълчев. Впоследствие излиза сингълът "Touch Of Destiny". Добри отзиви се появяват, както в българската, така и в международната преса.
През юни 2009 г. песента "Touch Of Destiny" участва в CD компилация на немското списание "Heavy". Песните включени в диска се въртят на фестивала "BANG YOUR HEAD", който се провежда в град Балинген в края на месец юни всяка година.
В същото списание бандата се появява и през следващата година с интервю с Георги Кушев и Димо Петков, отпечатано в изданието на списанието през април. А през юли е публикувано и ревю на "Touch Of Destiny" в списание "Rock Hard".
И до днес обаче, за момчетата от групата, най-голямо събитие в историята на групата си остава поканата от Албена Цолова (SinBSin / EAST METAL RECORDS) за подгряване на американските power-метал легенди "JAG PANZER" в София.
Това е награда за усилията на групата през тези години, която се разгръща с пълна сила на 08.11.2005 в клуб "Fans". Следват отлични отзиви в пресата и интернет - ПРО-РОК списание avtora.com и много други.
През 2006 г. групата отново подгрява за австрийските легенди "Pungent Stench" в клуб "Гепи" - Пловдив, съвместно с група - "Vrani Volosa " от гр. Бургас.
Днес, момчетата от "Krossfire" са сред любимите концертни банди на рок-феновете в цялата страна. След всяка от изявите им в клубове или на мото-събори в цяла България, те са очаквани и желани гости, оставящи след себе си многобройни фенове и най-вече - верни приятели. Вече, почитателите им ще имат възможност да се насладят на музаката им и слушайки първият им албум, който излезе преди месец.
Лесно ли е да следваш мечтите, колко са 10 години за една рок банда и какво подаряват на феновете си в първия си албум, с групата разговаряме в навечерието на излизането му.


- Тази година ставате на 10! Много или малко са 10 години за една рок банда?
Димо: И малко и много, според мен. Като се обърнем назад не знам как минаха тези десет години - доста бързо, като че ли. Доста неща направи групата през това време, но все още има и какво да постигнем. За съжаление чак сега записваме първия си студиен албум, но по-добре късно от колкото никога. Имаме сили да продължим напред поне още за толкова време. Радваме се, че успяхме да се задържим заедно и се разбираме перфектно по между си. Паснахме си, както по характери, така и музикално, всеки прави донякъде компромиси и това е формулата за успеха при нас.
Гого: 10 години са си много време. Независимо с какво се занимаваш и в коя сфера си. Трупаш опит, правиш грешки, от които съответно се учиш или правилни избори, които ти показват правилният път към насоката в която вървиш.
- Какво пребориха за 10 години и с какво още се борят момчетата от "Krossfire"?
Димо: Все още се опитваме да се борим с позатихналата любов към рок музиката в България, да покажем на хората, че не всичко е чалга и пошла музика. Опитваме се да правим стойностен рок, стремим се да покажем красотата на тази музика. Има доста стойностни групи и изпълнители, но те остават в сянката на така наречените "звезди", остават в ъндърграунда. А, както знаем звезди има само на небето :-)
- "Krossfire" - от къде идва то и какво крие под "кръстосания си огън" името на групата?
Гого: Името е дело на бившия ни китарист Никола Иванов. Преди време групата имаше друго име, с което не бяхме напълно щастливи. Когато решихме, че е време да го сменим, Никола дойде с няколко предложения, в които фигурираше и името "Crossfire". На всички много ни хареса, звучеше добре и остана. В последствие разбрахме, че съществува друга известна група "Crossfire" и просто сменихме "C" с "K".
- Пръска ли вашият огън искри, които да палят позатихналата, любов към рока в България? И има ли вода, която може да загаси вашата любов към този стил?
Димо: Мисля, че все още докосваме сърцата на хората. Това го виждаме всеки път, когато сме на участие. Хората искрено ни се радват, поздравяват ни. По рок фестивалите идват и по-малки фенове, които искрено се радват не само на нас, но и на музиката като цяло. Това е сигнал, че не всичко е загубено.
Гого: Не мисля, че нещо може да угаси страстта ни към музиката, която харесваме. Това е огън, който веднъж пламне ли, не угасва. То е част от теб и независимо от обстоятелствата, го носиш в себе си.
Иначе, както Димо каза, много хора искрено се забавляват по наши участия, а и не само. Дори в доста случаи са идвали при нас и са казвали - "Аз по принцип не слушам такава музика, но много ми хареса..."
Това отново доказва, че силата на тази музика е в поднасянето и на живо. Адреналинът и емоцията, която тя носи много по-лесно се усещат когато си лице в лице с хората, от колкото на запис.
- Вече е факт първият студиен албум на групата. Какво да очакват онези фенове, които още не са се сдобили с него?
Димо: Дебютният ни албум е вече готов и носи името "Learning To Fly". Той включва десет композиции - осем песни и две интродукции. Решихме да го кръстим на едноименната песен, която разказва историята на Икар. Другият смисъл, които придаваме на песента е стремежът на групата през всички тези години да израстне и да се стремим към по-високи и по-високи върхове, да се учим да "летим". Избрахме материалът да бъде мастериран в "Master Vargas Studio" в Ню Йорк, защото сме доволни от работата на Кристиан, а и песните ще бъдат чути за пръв път от него и така ще имаме един различен подход към финалното оформяне на звука. Албумът е вече факт и може да бъде намерен, за сега, в определени магазини в страната (справка за това на www.krossfirebg.com). До няколко седмици очакваме и песните да се появят като digital download в интернет. Също така, в близките дни ще се подпише договор за разпространение в България, в различни магазини и търговски обекти.
Десетте песни, които ще бъдат включени в дебютния ни албум са:
1. VISIONS (intro)
2. WAR MACHINE
3. HOW CAN THERE BE...?
4. ICARIA
5. LEARNING TO FLY
6. TOUCH OF DESTINY
7. FALSE REALITY
8. ANGELS CRY
9. COLD WINDS
10. THE ONE
Студиото, в което е записан албума, е "F.1 Sound Studio" в Пловдив (www.f1soundrecords.com). Тонрежисьорът ни Васил Вълчев и китариста ни Георги Кушев, които са продуценти на албума, допринесоха за оформянето на саунда и цялостното звучене. За този албум не трябват само думи, за да бъде усетен, той трябва да бъде чут.

Повече информация за групата, нашите участия и дебютния ни албум нашите фенове могат да намерят и на www.krossfirebg.com.
- Една от новите ви песни - "The One" определено прави впечатление с различно звучене и стил. Чия беше идеята за това парче?
Гого: Идеята за песента и звученето й, бяха на вокалиста ни Димо Петков и клавириста ни Петър Бошнаков. Те имаха виждането песента да звучи по този начин. Песента е дуетна с мъжки и женски вокали. Като за женските партии се погрижи сестра ми Виолета Кушева, която помогна и за аранжирането им.Получи се страхотно и всички сме много доволни от резултата.
Димо: Песента се получи точно, както винаги съм искал. Идеята дойде през 2009 г., когато подготвяхме песните за албума. Искахме да направим една ефирна и нестандартна балада, без ритъм секция и с мъжки и женски вокали. Трябваше да намерим подходящ глас и това се оказа Вили. Тя допринесе и за цялостното изграждане на песента. Благодарим и от сърце.
- Имате песен, ревю и интервю в германските списанията "HEAVY" и "ROCK HARD". Не много български групи могат да го постигнат. Как стана при вас?
Димо: Хората, които изиграха тази важна роля са Щефан Глас и Гералд Митингер от Германия. Те чуха песните от сингъла ни "Touch Of Destiny" по интернет и ги харесаха. Щефан работи като писател на свободна практика и списва ревюта и интервюта за двете списания. Получихме предложение песента "Touch Of Destiny" да участва в компилацията "Metal Crusade" на списание "Heavy" и ние се съгласихме. След това дойде и предложение за интервю в същото списание, на което беше отделена цяла страница. През месец Юни 2010 излезе и ревю в списание "Rock Hard". В тяхно лице имаме една много сериозна подкрепа и се надяваме и за напред да е така.
- Какво си пожелават момчетата от "Krossfire" оттук нататък?
Гого: Аз най-вече ни пожелавам здраве и късмет.
Димо: Да, да сме живи и здрави и все така заедно. Когато има спокойствие и разбирателство в групата ще дойдат и добрите резултати.
А ние им пожелаваме, още по-паметни моменти, още много по 10 години история и най-вече, много-много любов към музиката, която да продължи да ги обединява и да пали огньове в сърцата на феновете им.
Яница Станчева