четвъртък, 9 юни 2011 г.

Борущица посреща гости в събота

Старопланинското и китно селце Борущица, както по стар обичай, така и тази година на 11 юни (събота) ще отбележи своя празник - ПЕТДЕСЯТНИЦА или наричан още "Свети дух".
Борущичани още от миналия век почитат празника петдесет дена след Възкресението на Христос. Още тогава на Петдесятница са се правели пищни тържества и осветен курбан, който да донесе здраве и берекет на малкото селце. На този ден борущичани посрещат много гости и приятели дошли от близо и далеч, заедно с местните жители да отпразнуват празника на селото.
На този ден в Борущица се организират и родови срещи. Това е денят, в който няколко поколения от един род се събират заедно на една маса.
В диплите на централна Стара планина, където природата е събрала всичката си хубост и благодат е скътано китното малко, но съхранило българщината селце Борущица.
Богата и неповторима е природата на Борущица. Вековни гори, кристално чисти изворни води и кладенци, безупречно чист планински въздух - това е тя старопланинска Борущица.
Село Борущица е разположено на южния склон на Стара планина. Намира се на 50 км. северно-източно от Казанлък. Надморската височина на ЖП гарата е 720 метра. Най-високия връх е Калоянка и е на около 1100 м. надморска височина. През селото минава ЖП линията Дъбово - Царева ливада - Горна Оряховица. Двете съседни села са Радунци, където се намира Санаториум за туберкулозни болести и Кръстец.
Предполага се, че село Борущица е основано през 1323 година, по времето на цар Михаил-Шишман. Към края на XIV век в него са се заселили бежанци от Боруй /Стара Загора/, избягали след завладяването на града от турците през 1371 г. Вероятно с това събитие е свързан и произходът на името на селото /от Боруй/.
Много са легендите свързани с Борущица, които се носят от уста на уста, предават се от поколение на поколение. Ето какво гласи и една от легендите:
С разположения недалеч от селото връх Царски връх е свързано интересно историческо предание. Според него именно там през 335 г.пр.н.е. е имало битка между войската на македонския цар Александър III Велики и местен тракийски владетел. Това е станало по време на похода на македонския цар срещу тракийското племе трибали в Мизия.
През последните няколко години Борущица се развива предимно като вилно селище. Има три почивни станции на фирми от Стара Загора и Раднево.
От старопланинското селце Борущица има туристически пътеки към хижа "Българка", а оттам и към вр. Бузлуджа и Шипченския проход. Маршрутът до х. "Българка" се изминава за около 3 часа, а до гр. Мъглиж - за около 5. На територията на кметство Борущица се намира пещерата "Топлата дупка".
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар