четвъртък, 2 юни 2011 г.

"Толерантността е двупосочен процес"

коментира местният лидер на "Атака" по повод сблъсъците пред софийската джамия

"Толерантността е двупосочен процес. А ние ще си патим много в бъдеще от криворазбраната толерантност." - коментира в средата на миналата седмица, местният лидер на "Атака" Драгомил Иванов, по повод сблъсъците между активисти на партията и мюсюлмани пред джамията в София. Той припомни, че протестите на партията, свързани с шумните молитви, които огласят района на джамията по пет пъти на ден, датират отдавна. Според Драгомил Иванов, няма друга европейска столица, където да се позволява подобно нещо - мюсюлмански молитви 5 пъти на ден, които да звучат високо от мощни уредби в центъра на града. Той определи и като недопустимо, турското правителство да се меси във вътрешните работи на друга страна, в случая България, по повод комюнике, публикувано от турското външно министерство, в което се казва, че "Анкара очаква в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората".
За себе си Иванов бе категоричен, че мнението му не е продиктувано от расови предразсъдъци. "Не съм расист, доказва го и фактът, че много мои приятели мюсюлмани, се обадиха, за да ме поздравят на най-християнския празник Великден." Той подчерта, че проблемът не е в мюсюлманите, които считат България за своя родина, а в онези, които застрашават етническия мир и провокират конфликти. Като провокиран конфликт Иванов определи и сблъсъците пред джамията в София. По неговите думи, мюсюлманите са знаели за протеста на "Атака" ден по-рано и затова сред онези, които са сложили килимчетата си навън, е имало подготвени с ножове и камъни. "В джамията има 700 места, а само 300 души са били вътре, защо останалите са постлали килимчетата си навън?" - попита още Иванов.
Той коментира като несъстоятелни и някой настоявания от последните дни, партията да бъде забранена. "Как ще бъде забранена партия, за която са гласували 600 хиляди души!" - репликира още Иванов.
Радостина БАЙЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар