четвъртък, 23 юни 2011 г.

Корейска делегация посети Зимница


Корейска делегация, водена от председателите на фондация "World neighbours" и клонът й учреден наскоро в България, посетиха миналата неделя мъглижкото село Зимница. Именно в Зимница се осъществява първият за Европа проект на световната фондация. Той стартира в началото на тази година и включва финансиране в размер на 30 000 щатски долара, което да се използва за отглеждането на картофи и зеле от безработни жители на селото.
30 декара е земята, върху която вече са засадени картофи, а след прибирането им ще бъде засадено като втора реколта и зеле.
Проктът е с продължителност 3 години, а в работата по него са ангажирани между 30 и 60 човека, безимотни, малоимотни и нуждаещи се жители на селото.
След като се срещнаха с кмета на община Мъглиж Стойчо Цанев и преди срещата си с хората от Зимница, корейските гости провериха как се развиват засадените картофи.
Малко по-късно, в читалището на Зимница те бяха посрещнати от кмета на селото Марина Андреева и учредителите на Сдружение "Нова идея", което на практика осъществява проекта на територията на селото.
Корейските гости изразиха задоволството си от работата по проекта до момента и увериха българските изпълнители, че ще продължават да следят случващото се в Зимница.
От своя страна, кметът на общината Стойчо Цанев, както и кметът на Зимница - Марина Андреева, изразиха своята благодарност за възможността десетки безработни от селото да намерят препитание. Те призоваха жителите на селото, дори и онези, които не са пряко ангажирани в отглеждането на земеделската продукция, да проявят отговорност и съпричастност, за да може Зимница не само да заслужи гласуваното й доверие, но и да бъде гарантиран успехът на проекта. "Нека работим съвестно и отговорно, за да бъде проектът печеливш, което е в полза не само на тези, които работят по него, но и на цялото село." - подчерта Андреева.
Освен официалните подаръци, корейските гости получиха и музикална китка от танци изпълнена от самодейците от читалище "Развитие" от село Дъбово. За участниците в проекта от корейска страна бяха предвидени тениски с логото на Сдружение "Нова идея". За малчуганите, освен почерпка, гостите бяха осигурили и ветрила, които зарадваха предимно малките дами.
Радостина БАЙЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар