четвъртък, 23 юни 2011 г.

Н. Пр. Гуо Йеджоу: "Основната причина за развитието на Китай е това, че ние не спираме да се променяме - икономически и обществено"


На 1 юни извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България - Н. Пр. Гуо Йеджоу изнесе публична лекция на тема "Китайският път на икономическо и обществено развитие. Перспективи пред партньорството между Китай и България" пред студенти от Университета за национално и световно стопанство. Срещата бе организирана от сдружение "Информационния младежки съюз". Заедно с посланика участие в лекцията взеха още първият секретар в китайското посолство г-н Джао Сюелин, вторият и третият секретар г-н Дзън Сианхон и г-жа Джао Лей, както и българският посланик в Китай Н. Пр. Георги Пейчинов. Преди началото на мероприятието гостите се срещнаха с първия заместник - ректор на УНСС проф. д-р Стати Статев, като обсъдиха възможностите за разширяване на българо-китайското сътрудничество в академичната сфера.
Независимо, че лекцията се проведе по време на изпитната сесия за студентите на УНСС, голямата конферентна зала на университета бе препълнена от желаещи да чуят посланика на една от най-могъщите и уважавани страни в света. Присъстващите бяха посрещнати с книги, любезно предоставени от китайското посолство.
Н. Пр. Гуо Йеджоу започна своята лекция с думите "Бъдещето на света са младите хора". След това, той маркира най-важните исторически промени от създаването на нов Китай през 1949 г. до наши дни и не пропусна да изтъкне, че България е втората страна в света, признала официално КНР. Днес Китай е втора икономическа сила в света и посланикът сподели формулата за успешно развитие на своята държава: "Не спираме да се променяме - икономически и обществено!". "Уважението към политиката на останалите народи е още една причина за благоденствието на страната ни", посочи още той. По негово мнение перспективите за партньорство между България и Китай са много добри и тепърва неговите аспекти ще засилват в редица области. Също така, Н.Пр Йеджоу призова българските студентите да бъдат по-активни, защото те ще са следващите управляващи на своята страна.
В края на срещата председателят на "Информационен младежки съюз" Николай Маринов припомни, че благодарение на ценната подкрепа на Посолството на КНР и на Университета за национално и световно стопанство, сдружението е успяло да организира напълно безплатни курсове по китайски език за студентите и преподавателите от университета. Той призова присъстващите младежи да вземат участие в обявените от китайското посолство конкурс за есе на тема "Една моя история, свързана с Китай", чиято голяма награда са два двупосочни самолетни билета до Пекин.
Участници в лекцията бяха и представители от Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС и от "Ерасмус Стюдънт Нетуърк - България", както и от Асоциацията на китайските студенти в България.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар