четвъртък, 9 юни 2011 г.

11 посланика уважиха Празника на розата




Посланици от 11 държави гостуваха в Казанлък в дните на неговия празник. По покана на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов на Празника на розата присъстваха посланиците на Япония, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Южна Корея, Грузия, Молдова, Азърбайджан, Пакистан и Венецуела. Гости от гости от Русия, САЩ, Япония, Турция, Испания, Китай, Тайланд и много други страни също се сляха с духа на града по време на празничните събития.
Сред най-атрактивните събития в празничния календар е карнавалното шествие, което събира хиляди туристи и казанлъчани. И тази година то бе поведено от кмет на община Казанлък Стефан Дамянов. Компания му правиха няколко царствени красавици - Царица роза 2011 Симона Петкова и двете й подгласнички Дарина Илиева и Боряна Назърова, Мини Мис Царица Роза '2011 Рени Петрова и Принцесите на цветята, Мис Грас Клое Шабер и Мис Долината на розите Николинка Алексиева от Старосел заедно с нейните подгласнички - от Казанлък Христина Иванова, Гурково - Михаела Илиева и Калофер - Виктория Койчева.
В изобилие от розов цвят, сред аромата на неповторимата "Роза дамасцена", много усмивки и веселие, по централния градски булевард преминаха блоковете на децата, младежите, спортистите на града, Веселият Казанлък и традиционните фолклорни състави, които внасят особен колорит и автентичност на празника.
И тази година, гостите на празника имаха шанса да се насладят на ритуалите "Розобер" и "Розоварене".
Основната част от ритуалното представяне на традиционните за Казанлъшкия край дейности, бе оверено на танцьорите на с художествен ръководител Цветан Цачев.
Самодейците от народните читалища в населените места на общината допринесоха за автентичността и неповторимия колорит на ритуалите. С розово масло и гюловица пък послрещнаха гостите специалистите от ИМ "Искра"-Казанлък. След церемонията в масивите на розоварна "Пъстрово" край с. Енина.
Специални гости на Казанлък бяха и делегациите от побратимените и приятелските градове Грас, Франция; Надканижа, Унгария; Верия, Гърция; Търговище, Румъния; Хирошима и Фукуяма, Япония.
Поздравителни адреси за празника изпратиха държавният глава Георги Първанов, началника на кабинета на Президента Николай Колев, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, от посланика на Аржентина у нас Гийермо Асрак, от главния прокурор на Република България Борис Велчев и други.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар