четвъртък, 23 юни 2011 г.

"Габарево свети"


"Габарево свети" - с тази фраза, изречена от покойния поет Стефан Фурнаджиев, журналистът и писател Веселин Стоянов, даде най-краткото описание на таланта на своя събрат по перо - д-р Димитър Няголов.
В рамките на Празника на черешите в Габарево се състоя и представянето на неговата последна книга - "Небето на костенурките".
"Братко, така както Стефан Фурнаджиев беше недостижим в мерената реч, така ти си недостижим в немерената!" - възкликна по повод на новата книга на лекарят-писател учителят по история от Павел баня Кольо Пъдев.
Както винаги д-р Няголов бе твърде скромен в своето изказване - без излишна суетност и без горделиви самооценки, сякаш доказвайки финалните думи на своя герой дядо Апостол от разказа "Пердика": "Бог изпраща за хората на земята небесния ореол. Късче от ореола има за всеки човек. И за праведните, и за грешните ... Тъй обикновените хора ставаме за кратко ... светци."
Много бяха хората от Габарево дошли да уважат събитието, но не бяха малко и гостите от Павел баня. Лично с присъствието си почете събитието кмета на Община Павел баня г-н Станимир Радевски, зам. кмета г-жа Йордана Енева, много интелектуалци от града. Събратята по перо на Димитър Няголов от Казанлък - Румен Денев, Веселин Стоянов, Ваня Попова, актьорът Георги Ташев. Естествено тук беше отново и г-н Иван Гранитски, чието издателство издаде и тази книга. Той беше човекът, който откри срещата, обяснявайки на всички възрожденските пориви, заложени в същността на Димитър Няголов,
След финалните изказвания всички гости останаха в Джанановата къща, за да опитат прочутото, традиционно "габаревско сладко". Всички успяха да вкусят невероятната сладост на черешата, майсторски приготвена на огнището по традиционна стара рецепта, предавана от поколение на поколение.
Тотка Бичева

Няма коментари:

Публикуване на коментар