петък, 17 юни 2011 г.

В Габарево подготвят празника

Тази събота, едно от най-хубавите села в община Павел баня, отново ще бъде във фокуса на събитията. В трите последни дни на седмицата габаревци ще посрещат гости от близо и далеч, дошли да се потопят в атмосферата на Празника на черешата. Ритуалът черешобер и среща на производителите с кмета на селото, са предвидили организаторите за съботния ден. Освен пряко свързаните с апетитния плод събития, в програмата на празника влизат и традиционната среща на поети и писатели от общината, както и две премиери на книги на автори свързани с Габарево - докторът-писател Димитър Някоголов и писателят и журналист Веселин Стоянов.
Извън празника обаче, делникът на габаревци не се различава по нищо от този на останалите хора в региона. И тук, признава кметът на селото Ахмед Контилев, не се живее лесно. Безработицата е факт, но надеждата на хората е основно в летните месеци, когато предложенията за сезонна работа се увеличават. През последните години в селото, частни предприемачи засадиха много нови масиви от череши, което също спомага за осигуряването на заетост. Една от най-големите грижи на кмета на селото и общинската управа в момента обаче е да осигурят лекар, който да поема практиката на починалия преди няколко месеца местен доктор. Според думите на кмета, желаещ да поеме пациентите в Габарево има, но за жалост, въпросният лекар няма статуса на общо практикуващ, каквото е изискването. За разрешение на проблема помощ местните власти търсят и от Здравната каса с надеждата, отговорът да дойде възможно най-скоро. "В Габарево има много възрастни хора, за които придвижването до други населени места е трудно, да не говорим, че всичко е свързано с пари. А хората имат нужда от лекар." - коментира още Ахмед Контилев. Ето какво сподели още габаревския кмет пред вестник "Долина" малко преди празника на селото:
- Лесно ли е човек да бъде кмет на Габарево?
- И лесно и не толкова лесно, бих казал. Аз съм първи мандат кмет, но все пак съм кореняк габаревец и знам и хубавите и лошите черти на габарци и затова не изпитвам трудности. Единствените трудности, които имам са свързани с финансовата страна. Какво конкретно има предвид - от 2 години имаме готов инвестиционен проект за канализация и водопровод на селото, но не успяхме да спечелим финансиране. А селото има нужда от нов водопрровод, защото настоящия вече е стар. В проекта разбира се, според изискванията има включено и изграждането на пречиствателна станция. Но не сме изгубили надежда, тази мечта на габарци да се осъществи в най-близко време.
- Няма населено място в страната, което да не страда от един проблем - дупките по улиците. Как се справят габаревци с него?
- Така е и Габарево не прави изключение. Но човек трябва понякога да проявява малко находчивост, за да може поне от части, както може, нещата да бъдат поправени. Миналата година асфалтираха главния път край селото. Успяхме да постигнем договорка с ръководителите на обекта и те ни предоставиха остатъчен материал - трошляк. 98 гондоли по 30 тона всяка, вкарахме в Габарево с този остатъчен материал, насипахме много кални улици, оставихме и на депо, и когато се наложи, го използваме за запълване на дупки в настилката. Където пък има по-големи дупки пък ги циментираме, няма как, трябва да се справяме някак.
- А кои са лошите черти на габаревци?
- Мисля, че и габаревци са като всички хора. Не знам дали мога да изтъкна някакво специфично местно качество. По-важното е, че успяваме да спечелим хубавите черти на габаревци и заедно да работим за по-доброто на селото.
- Кое е онова, което помните от детството си и искате да възстановите в Габарево, защото не е тайна, че през последните години, хората все по-често поглеждат с носталгия назад?
- Навремето, село Габарево, както с черешите, се е славело и с биволиците си. Много от тях са били отглеждани тук и са били еталон.
Това говорихме наскоро с мои връстници, че от 4-5 години насам в селото няма нито една биволица. А навремето, габаревци са се славели и с биволското киселото мляко и масло. Така че, това е една от мечтите ми - да се възроди и този поминък. Надяваме се, че ще го постигнем защото желаещи вече има.
- Наближава празникът на черешите, какво да очакват гостите на Габарево?
- Държа първо да изразя своята благодарност и тази на габаревци, към един от основните инвеститори в създаването на черешови масиви тук - Илия Вандов. Благодарение и на неговата помощ, миналата година се получи чудесен празник, надяваме се и тази за е не по-малко хубав. Програмата ни е пълна с интересни събития, затова се възползвам да поканя всички, които още не са били гости на нашия празник и всички, които не веднъж са се потапяли в габаревската магия - да заповядат отново, на 18 юни при нас. Габарево ви очаква!
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар