четвъртък, 23 юни 2011 г.

Книга-спомен и послание


Книгата "Седем пиеси към един реквием - книга за ВАСИЛ ГЕНОВ" от Веселин Стоянов бе представяне в Габарево миналата събота в рамките на Празника на черешата. Залата на кметството се оказа тясна да побере желаещите да се докоснат до събраните спомени за изключителния пианист и човек - Васил Генов.
Изключителния талант на Васил Генов не остава незабелязан и той е не само българска, но и световна знаменитост, за съжаление обаче се отива от този свят твърде млад - на 39 години.
Книгата, издадена от издателство "Захарий Стоянов", съставена от спомени и оценки за него, разкрива не само усет и огромна любов към музиката, но и житейската философия на един млад човек, притежаващ рядкото дарование да бъде прям и истински, раздаващ любов и пръскащ невероятно сияние около себе си, без излишно многозначително напомняне за себе си.
Гостите на премиерата бяха посрещнати от звуците на пианото на самият Васил Генов. Срещата бе открита от друг виден габаревец - д-р Димитър Няголов, чиято е и идеята да бъде написана книга за големия пианист.
Иван Гранитски, изрази преклонението си пред таланта на Васил Генов и изказа огромната си благодарност за възможността, именно издателство "Захарий Стоянов" да издаде тези "седем пиеси".
Вълнението си сподели и авторът на книгата - Веселин Стоянов, който изказа искреното си съжаление, че не познава приживе Човекът Васко Генов. "Много е важно да разберете посланията, които Васко ни е оставил, защото може да познаете себе си. Както е в самата музика, която събира в няколкоминутна пиеса необхватността и смисъла на цялото мироздание и човек потъва в себе си, където всъщност се намира Мирозданието. Васил Генов беше щастлив, но самотен пилигрим в това пътешествие, но ни остави забележителни следи, които можем само да следваме." - подчерта Стоянов.
Споменът за Васил Генов, такъв, какъвто го помнеха и в Габарево - весел,усмихнат, чист и прям, оживя и чрез излъченият филм, правен за него от БНТ преди години.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар