четвъртък, 9 юни 2011 г.

"Krossfire":"Krossfire": "Learning To Fly" - за да усетиш - трябва да чуеш този албум


Едно от младите попълнения на българската роксцена, група "Krossfire" зарадва феновете си с албум. Въпреки че през тази година, групата празнува кръглите 10 години, това е първият им албум.
В основата на "Krossfire" през 2001 застават Георги Дриев - бас, Георги Кушев - китара и Спас Марков - ударни. Към тримата по-късно се присъединяват енергичният и динамичен вокалист Димо Петков /заменил Захари Шиникчиев/ и Петър Бошнаков - клавир / заменил Никола Иванов - китара/.
След години съвместна работа, в края на 2007 "Krossfire" записват песента "Angels Cry", а в началото на 2008 г. и песента "Touch Of Destiny". Записите са направени в "F.1Sound Студио" (www.f1soundrecords.com) в Пловдив с тонрежисьор Васил Вълчев. Впоследствие излиза сингълът "Touch Of Destiny". Добри отзиви се появяват, както в българската, така и в международната преса.
През юни 2009 г. песента "Touch Of Destiny" участва в CD компилация на немското списание "Heavy". Песните включени в диска се въртят на фестивала "BANG YOUR HEAD", който се провежда в град Балинген в края на месец юни всяка година.
В същото списание бандата се появява и през следващата година с интервю с Георги Кушев и Димо Петков, отпечатано в изданието на списанието през април. А през юли е публикувано и ревю на "Touch Of Destiny" в списание "Rock Hard".
И до днес обаче, за момчетата от групата, най-голямо събитие в историята на групата си остава поканата от Албена Цолова (SinBSin / EAST METAL RECORDS) за подгряване на американските power-метал легенди "JAG PANZER" в София.
Това е награда за усилията на групата през тези години, която се разгръща с пълна сила на 08.11.2005 в клуб "Fans". Следват отлични отзиви в пресата и интернет - ПРО-РОК списание avtora.com и много други.
През 2006 г. групата отново подгрява за австрийските легенди "Pungent Stench" в клуб "Гепи" - Пловдив, съвместно с група - "Vrani Volosa " от гр. Бургас.
Днес, момчетата от "Krossfire" са сред любимите концертни банди на рок-феновете в цялата страна. След всяка от изявите им в клубове или на мото-събори в цяла България, те са очаквани и желани гости, оставящи след себе си многобройни фенове и най-вече - верни приятели. Вече, почитателите им ще имат възможност да се насладят на музаката им и слушайки първият им албум, който излезе преди месец.
Лесно ли е да следваш мечтите, колко са 10 години за една рок банда и какво подаряват на феновете си в първия си албум, с групата разговаряме в навечерието на излизането му.


- Тази година ставате на 10! Много или малко са 10 години за една рок банда?
Димо: И малко и много, според мен. Като се обърнем назад не знам как минаха тези десет години - доста бързо, като че ли. Доста неща направи групата през това време, но все още има и какво да постигнем. За съжаление чак сега записваме първия си студиен албум, но по-добре късно от колкото никога. Имаме сили да продължим напред поне още за толкова време. Радваме се, че успяхме да се задържим заедно и се разбираме перфектно по между си. Паснахме си, както по характери, така и музикално, всеки прави донякъде компромиси и това е формулата за успеха при нас.
Гого: 10 години са си много време. Независимо с какво се занимаваш и в коя сфера си. Трупаш опит, правиш грешки, от които съответно се учиш или правилни избори, които ти показват правилният път към насоката в която вървиш.
- Какво пребориха за 10 години и с какво още се борят момчетата от "Krossfire"?
Димо: Все още се опитваме да се борим с позатихналата любов към рок музиката в България, да покажем на хората, че не всичко е чалга и пошла музика. Опитваме се да правим стойностен рок, стремим се да покажем красотата на тази музика. Има доста стойностни групи и изпълнители, но те остават в сянката на така наречените "звезди", остават в ъндърграунда. А, както знаем звезди има само на небето :-)
- "Krossfire" - от къде идва то и какво крие под "кръстосания си огън" името на групата?
Гого: Името е дело на бившия ни китарист Никола Иванов. Преди време групата имаше друго име, с което не бяхме напълно щастливи. Когато решихме, че е време да го сменим, Никола дойде с няколко предложения, в които фигурираше и името "Crossfire". На всички много ни хареса, звучеше добре и остана. В последствие разбрахме, че съществува друга известна група "Crossfire" и просто сменихме "C" с "K".
- Пръска ли вашият огън искри, които да палят позатихналата, любов към рока в България? И има ли вода, която може да загаси вашата любов към този стил?
Димо: Мисля, че все още докосваме сърцата на хората. Това го виждаме всеки път, когато сме на участие. Хората искрено ни се радват, поздравяват ни. По рок фестивалите идват и по-малки фенове, които искрено се радват не само на нас, но и на музиката като цяло. Това е сигнал, че не всичко е загубено.
Гого: Не мисля, че нещо може да угаси страстта ни към музиката, която харесваме. Това е огън, който веднъж пламне ли, не угасва. То е част от теб и независимо от обстоятелствата, го носиш в себе си.
Иначе, както Димо каза, много хора искрено се забавляват по наши участия, а и не само. Дори в доста случаи са идвали при нас и са казвали - "Аз по принцип не слушам такава музика, но много ми хареса..."
Това отново доказва, че силата на тази музика е в поднасянето и на живо. Адреналинът и емоцията, която тя носи много по-лесно се усещат когато си лице в лице с хората, от колкото на запис.
- Вече е факт първият студиен албум на групата. Какво да очакват онези фенове, които още не са се сдобили с него?
Димо: Дебютният ни албум е вече готов и носи името "Learning To Fly". Той включва десет композиции - осем песни и две интродукции. Решихме да го кръстим на едноименната песен, която разказва историята на Икар. Другият смисъл, които придаваме на песента е стремежът на групата през всички тези години да израстне и да се стремим към по-високи и по-високи върхове, да се учим да "летим". Избрахме материалът да бъде мастериран в "Master Vargas Studio" в Ню Йорк, защото сме доволни от работата на Кристиан, а и песните ще бъдат чути за пръв път от него и така ще имаме един различен подход към финалното оформяне на звука. Албумът е вече факт и може да бъде намерен, за сега, в определени магазини в страната (справка за това на www.krossfirebg.com). До няколко седмици очакваме и песните да се появят като digital download в интернет. Също така, в близките дни ще се подпише договор за разпространение в България, в различни магазини и търговски обекти.
Десетте песни, които ще бъдат включени в дебютния ни албум са:
1. VISIONS (intro)
2. WAR MACHINE
3. HOW CAN THERE BE...?
4. ICARIA
5. LEARNING TO FLY
6. TOUCH OF DESTINY
7. FALSE REALITY
8. ANGELS CRY
9. COLD WINDS
10. THE ONE
Студиото, в което е записан албума, е "F.1 Sound Studio" в Пловдив (www.f1soundrecords.com). Тонрежисьорът ни Васил Вълчев и китариста ни Георги Кушев, които са продуценти на албума, допринесоха за оформянето на саунда и цялостното звучене. За този албум не трябват само думи, за да бъде усетен, той трябва да бъде чут.

Повече информация за групата, нашите участия и дебютния ни албум нашите фенове могат да намерят и на www.krossfirebg.com.
- Една от новите ви песни - "The One" определено прави впечатление с различно звучене и стил. Чия беше идеята за това парче?
Гого: Идеята за песента и звученето й, бяха на вокалиста ни Димо Петков и клавириста ни Петър Бошнаков. Те имаха виждането песента да звучи по този начин. Песента е дуетна с мъжки и женски вокали. Като за женските партии се погрижи сестра ми Виолета Кушева, която помогна и за аранжирането им.Получи се страхотно и всички сме много доволни от резултата.
Димо: Песента се получи точно, както винаги съм искал. Идеята дойде през 2009 г., когато подготвяхме песните за албума. Искахме да направим една ефирна и нестандартна балада, без ритъм секция и с мъжки и женски вокали. Трябваше да намерим подходящ глас и това се оказа Вили. Тя допринесе и за цялостното изграждане на песента. Благодарим и от сърце.
- Имате песен, ревю и интервю в германските списанията "HEAVY" и "ROCK HARD". Не много български групи могат да го постигнат. Как стана при вас?
Димо: Хората, които изиграха тази важна роля са Щефан Глас и Гералд Митингер от Германия. Те чуха песните от сингъла ни "Touch Of Destiny" по интернет и ги харесаха. Щефан работи като писател на свободна практика и списва ревюта и интервюта за двете списания. Получихме предложение песента "Touch Of Destiny" да участва в компилацията "Metal Crusade" на списание "Heavy" и ние се съгласихме. След това дойде и предложение за интервю в същото списание, на което беше отделена цяла страница. През месец Юни 2010 излезе и ревю в списание "Rock Hard". В тяхно лице имаме една много сериозна подкрепа и се надяваме и за напред да е така.
- Какво си пожелават момчетата от "Krossfire" оттук нататък?
Гого: Аз най-вече ни пожелавам здраве и късмет.
Димо: Да, да сме живи и здрави и все така заедно. Когато има спокойствие и разбирателство в групата ще дойдат и добрите резултати.
А ние им пожелаваме, още по-паметни моменти, още много по 10 години история и най-вече, много-много любов към музиката, която да продължи да ги обединява и да пали огньове в сърцата на феновете им.
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар