петък, 17 юни 2011 г.

В Павел баня ще царува Даниела Карастоянова


Даниела Карастоянова избраха павелбанци за своя царица през 2011 година. Празникът на розата и минералната вода в курортния град започна в петък с фото-изложба "45 години от първия национален празник на розата 1966г." маркираща началото на почитането на символа на Долината - розата. По-късно същия ден, лятната сцена на централния площад се превърна в арена на красотата, по която дефилираха седемте претендентки за короната. Кандидатките се представиха в три кръга - национални носии, спортно- елегантни костюми и вечерно-официални бални рокли. Правото да избере тазгодишната Царица роза отново имаше публиката на конкурса. Правилото, именно публиката да е тази, която решава при избора за царица на празника, а комисията да отговаря единствено за коректното преброяването на гласовете, Павел баня въведе преди няколко години. Комисията бе определена със заповед на кмета на общината Станимир Радевски. За да се осигури максимална прозрачност на конкурса, преброяването на гласовете се извърши пред очите на публиката.
След повече от 2 часа емоции, изпълнения на Райко Кирилов и водещия Драгомир Драганов, дойде кулминацията на вечерта, когато миналогодишната "Царица Роза 2010" - Ния Бошнакова, предаде короната на новата царица на Павел баня - Даниела Карастоянова. Освен царица в трите празнични дни за града и общината, съгласно статута залегнал в избора, Царица Роза става представително лице на община Павел баня и може да придружава кмета на официални визити в страната и чужбина.
Във втория ден на празника за павелбанци предстоеше още един избор - за цар на минералната вода. Отговорната задача, да посочат най-достойния сред младежите, по традиция бе поверена на претендентките за короната на Царица Роза. В съботния ден те с интерес проследиха откриването и всички състезания и игри включени в началото на "Плувно лято 2011". В следобедните часове "розите", след дълга дискусия и преценяване, единодушно решиха да короноват за Цар Юксел Христов от Павел баня.
В съботния ден, на алеята пред сградата на общината, се проведе и изложба-базар на местни традиционни ястия, облекла и картини. Тя бе дело на представителни групи от всички населени места в общината, които представи характерното от своята самобитност. Жители и гости на Павел баня имаха уникалната възможност за опитат вкусотии по оригинална стародавна рецепта. Особено атрактивни в участието бяха възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, Павел баня. Те предложиха "готвене на живо" на площада, с което събраха овациите и вниманието на посетилите техните маси.
Съботния следобед, предложи на жителите и гостите на града още едно пъстро забавление - Международния фолклорен фестивал. По традиция, своето дефиле имаха и всички кукерски състави на общината. Площад "Освобождение" събра жителите и гости на Павел баня дошли да се порадват на автентичността, окъпала с блясъка си този празничен ден. Народното веселие продължи с оркестър "Асеница" от Асеновград, който забавлява до късно любителите на родния фолклор.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар