четвъртък, 23 юни 2011 г.

Казанлък е пред транспортен срив


Ако в рамките на няколко седмици, Община и Общински съвет не задействат процедурите по новите конкурси за превозвачи на градските и междуградски линии, към средата на идния месец Казанлък ще се изправи пред транспортен срив. Това стана ясно в началото на тази седмица, когато обезпокоени граждани сигнализираха за проблеми с някой от линиите обслужващи селата южно от Казанлък - Розово, Кънчево, Ръжена, както и някой от населените места в посока Мъглиж.
Проверка на "Долина" потвърди, че първите договори за някой от линиите вече са изтекли и превозвачите са преустановили обслужването им. Ако не бъдат предприети спешни мерки обаче, в рамките на няколко седмици, това ще се случи и с други автобусни линии, включително и от градския транспорт.
Във връзка с проблема, със свое писмо, кметът Стефан Дамянов уведомява председателя на ОбС Казанлък, че поради изтичане срока на договорите на фирмите-превозвачи, те ще преустановят извършваната от тях дейност. В същото писмо, с дата 21-ви юни, кметът посочва, че още на 16.03 тази година, Общината е внесла в ОбС доклад с предложение за вземане на решение за провеждане на конкурси за възлагане на обществен превоз на пътници. От писмото става ясно, че на 15-ти този месец, общинска администрация е внесла друго писмо, с което уведомява Общинския съвет, че "спазвайки разпоредбите на Наредба No2/15.03.2002 г. на Министерството на Транспорта за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми, и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобус, е необходимо технологично време за провеждането и приключването на конкурсите, което е приблизително 2 месеца след взимането на решението от Общински съвет". За целта, общинска администрация е предложила, въпросният доклад да бъде разгледан на заседанието, което се проведе на 16-ти юни.
И към момента обаче решение по въпроса няма, а продължителността на процедурите ще доведе до блокиране на обществения транспорт в града, алармират от общинска администрация. В писмото си, кмета на общината настоява също, въпросното предложение да бъде включено в дневния ред на заседанието на ОбС, което е провежда днес /23. 06./.
От своя страна, от Общински съвет Казанлък коментираха, че са наясно с проблема, но нямат вина за забавянето на решаването му. Председателят на ОбС Васил Самарски потвърди, че доклад с предложение касаещ конкурсите за превозвачите е бил внесен от общинска администрация в посочената дата - 16-ти март. Същият е бил разгледан от постоянните комисии към местния законодателен орган, които са направили свои предложения за изменения. От общинска администрация обаче, не са реагирали по никакъв начин на направените предложения, което на практика е и причината, въпросната точка да не е била включена в дневния ред на нито едно заседание от внасянето й до сега. Самарски обаче уточни, че въпреки забавянето, докато тече уточняването на проекта за решение между общинска администрация и ОбС, сривът в обществения превоз може да се избегне, ако общината поиска разрешение за удължаване договорите на настоящите превозвачи от Областна администрация.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар