четвъртък, 23 юни 2011 г.

Деца мериха сили в Национален конкурс по танци


Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци, се проведе за първи път в Казанлък в началото на този месец . Събитието, чиито организатор бе Общински детски комплекс "Свети Иван Рилски", бе част от програмата за Празника на розата и се проведе в Дом на културата "Арсенал".
200 участника, от цялата страна, на възраст от 6 до 19 години се представиха пред жури и публика, разделени в 3 възрастови групи и 4 направления: класически, характерни, етно и модерни танци.
С медали и грамоти, оценяващото жури, съставено от видни деятели и преподаватели на балетното изкуство, както и солисти на Старозагорска опера, награди 13 солови и 17 дуетни изпълнения. С дипломи и купи бяха отличени и 36 групови изпълнения.
Мероприятието се радваше и на международно участие, съобщиха организаторите. Съставите на Унгария и Турция грабнаха 2-ро и 3-то място в раздел Характерни танци. Балетна формация "Дива Денс" при ОДК "Св. Иван Рилски" зае 10 първи и 11 втори места, като получи средна оценка за цялостното си представяне от 67точки. "Ера-балет" при ОДК град Пловдив си тръгна от Казанлък с 13 първи, 1 второ и 1 трето място със средна оценка от 55 точки. Балет "Меджик" от град Враца получи 3 първи, 4 втори и 4 трети места и средна оценка от 53 точки. Столичен център за работа с деца се радва на 3 първи места за нестандартните си хореографии, в които децата използваха воали, топки и обръчи. Средношколски танцов състав при Ансамбъл за народни песни и танци "Искра" при НЧ "Искра-1860" грабна първото място при формации в направление Характерни танци. Ансамбъл "Грация" при НЧ "Искра -1860" зае 4 първи, 1 второ и 1 трето място и получи средна оценка за представянето си от 67 точки.
За купа "Казанлъшка роза" спориха 3 танца с еднакъв брой точки 70: "Апатия" на "Diva Dance", "Черна цигулка" на "Street Dance" и "Търсене" на Ансамбъл "Грация". НЧ "Искра-1860" получиха купата за хореография, а "Street Dance" грабна купа "Роза" за своето представяне в танц "Черна цигулка" и за дуета си " Сродни души", който имаше най-висок сбор точки за целия конкурс 74.
"Street Dance" е най-новата формация на ОДК "Свети Иван Рилски" и се радва на голяма популярност и подкрепа, тъй като се развива в един от най-атрактивните съвременни стилове на танца - хип-хоп.
Розата, символ на града, отпътува за различни краища на страната и за чужбина, под формата на задължителен акцент в грамоти, дипломи, медали и купи, които отнесоха победителите.
Да покаже, че балетът е изкуство и да даде шанс за изява на значителен брой деца и млади хора, е основната цел на организаторите за старта на конкурса. Те изразиха надежда, той да допринесе за повишаване на мотивацията на младежите да се занимават с конструктивна творческа дейност в съвременното танцово изкуство, която от своя страна да е превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици) и агресията.
Организаторите на инициативата се надяват, въпреки финансовата криза, Националният конкурс по класически, характерни и модерни танци да се превърне в традиционна изява на младите таланти от страната по време на Празника на Розата, провеждащ се ежегодно в Казанлък.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар