четвъртък, 2 юни 2011 г.

Над 500 се включиха в "Казанлъшка роза"


Над 500 деца участваха в осмото издание на Националния конкурс "Казанлъшка роза", съобщиха дни преди празника на града от общински детски комплекс "Св. Иван Рилски". Организатори на конкурса са МОМН, Национален дворец на децата, Община Казанлък и ОДК "Св. Иван Рилски".
Деца от 47 населени места и 56 институции - училища, ОДК, читалища и частни школи се състезаваха със свои материали в три направления - биология, етнография и изобразително изкуство. 415 рисунки и 60 приложни работи, пристигнаха за участие в конкурса в Казанлък.
Темата на направление биология, в която участниците са разработвали реферати, е в унисон на празника на Казанлък: "Маслодайните култури в българското земеделие", съобщиха организаторите. В направление етнография, децата са представили издирени от тях легенди, предания, народни песни и рецепти свързани с розата. В раздела изобразително изкуство, участниците в конкурса твориха на тема: "Красотата българска".
Като най-много участници организаторите отчитат именно в третия раздел на конкурса, където по темата са творили най-много желаещи да пресъздадат своя поглед в картина или приложна работа, коментираха още от ОДК "Св. Иван Рилски". Най-силно впечатление на жури и организатори обаче, е направила работата на 11-годишната Рая Иларионова от Варна. Момичето обаче е с казанлъшки корен и е събрала старателно спомените на баба си свързани с розобера. За илюстрация Рая е приложила и автентична снимка от розобер през 1967 година.
Общо 60 деца са наградени и в трите раздела на националния конкурс, който се провежда в Казанлък за 8-ми път, съобщиха организаторите. Грамоти, медали и козметични продукти от казанлъшки производители, ще получат всички отличени. Най-добрите рисунки участвали в конкурса пък, ще бъдат събрани с специална дипляна, която също ще бъде част от подаръка и спомен за участието.
Въпреки, че тази година конкурсът не е включен в официалната програма на "Празник на розата 2011", организаторите от ОДК "Св. Иван Рилски" бяха категорични, че ще посветят полученото от всички краища на страната богатство, във вид на детски творби, именно на този празник, който е и празник на Казанлък и казанлъчани.
Изложбата с отличените във всички направления произведения ще бъде открита на 3-ти юни от 16 часа във фоайето на сградата на Община Казанлък. тогава ще се състои и официалното награждаване на победителите.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар