четвъртък, 23 юни 2011 г.

Залп на черешово топче откри празника на Габарево


учредяват литературна награда на името на Стефан Фурнаджиев

Залпът на прочутото габаревско черешово топче даде официален старт на Празника на черешата в павелбанското село. Въпреки препълнената с атрактивни събития празнична програма на целия съботен ден, официалното откриване бе вечерта. Кукерската група на селото с изкусната си игра и звъна на големите хлопки, прогонваше злите духове, за да освободят място на красотата и доброто. Мощният глас на Боримечката извести за предстоящия залп, който беше и естествена кулминация на празничния ден.
Приветствия към гостите и жителите на селото отправиха кмета на общината Станимир Радевски и кмета на Габарево Ахмед Контилев.
По-рано същия ден, габаревският кмет бе домакин на работна среща на черешопроизводителите в района. Там, заетите в бранша споделиха както успехите, така и проблемите. Безспорен остава обаче фактът, че землището на село Габарево е много подходящо за отглеждането на сочния плод. На срещата бяха обсъдени и нови стратегии за развитието на черешовите масиви.
В съботния ден, Джанановата къща, където на времето е отсядал Дякона Васил Левски, приюти поредната творческа среща на поети и писатели от Община Павел баня. И гости и почитатели си спомниха стиха на покойния габаревски поет Стефан Фурнаджиев "Габарево свети!". Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски обяви пред публиката, че е внесъл пред Общинският съвет предложение за учредяване на литературна награда на името на починалия поет Стефан Фурнаджиев, което се очаква да бъде прието на сесията на ОбС Павел баня днес /23 юни/.
Един от най-атрактивните моменти от Габаревския празник е ритуал "Черешобер". За него се жителите на селото се подготвяха от ранната утрин на съботния ден. За ритуалното бране на плода-емблема на селото, празнично се обличат не само габаревци. Празнично нагиздени и двата буйни жребеца, които откарват берачите, в украсените каручки, до черешовите масиви, в които се провежда ритуалът. Преди да стигне до там, своеобразният пъстър карнавал преминава през цялото село, за радост на жителите и гостите му.
В черешовите масиви шествието бе посрещнато от кмета на с. Габарево, който получи благословията на Бабата-орисница Пенка Атанасова. С щедри наричания за много плодородие и голям берекет бе сложено началото на прибирането на сочните плодове.
Традиционното празнично хоро, извила се на селския мегдан малко по-късно, завърши колорита на габаревската традиция.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар