четвъртък, 2 юни 2011 г.

Симона Петкова е 46-та Царица Роза


18-годишната възпитаничка на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" - Симона Петкова, е тазгодишната Царица Роза. В конкурса, който всяка година събира най-красивите казанлъшки абитуриентки, тази година, в надпреварата за короната се впуснаха 13 момичета. 13-сет членно жури оценяваше кандидатките по стил, походка и лично представяне в първия кръг на конкурса. Във втория тур красивите момичета трябваше да се справят с въпросите, формулирани от организаторите като каузи. Красавиците трябваше да представят своята гледна точка за това, възможно ли е и как да бъде спряна войната по пътищата, как да бъдат спасени бездомните животни и хора или на кого биха подарили една от двете си ризи.
Въпросите, скрити в чашката на розови цветове, всяка от претендентките трябваше да изтегли сама. Журито не се възползва от правото си на допълнителни въпроси към кандидатките. Тази година, председател на комисията по избора на Царица роза в Казанлък беше бизнесмена Борис Кърчев. Наред с представителите на различни институции и бизнеса, в журито бе и Н.Пр. посланикът на Япония Макото Ито. Със затворени очи, и късметлийска топка, водещите Деляна Бобева и Богдан Томов избраха от публиката двама от членовете на журито. Така, към оценящите претендентките се присъединиха и две дами от залата.
209 точки е събрала настоящата Царица Роза, стана ясно след конкурса. Подгласнички на Симона Петкова станаха Дарина Илиева от СОУ "Антим Първи" и Боряна Назърова от Националната гимназия "Акад. Дечко Узунов".
Бижута от кмета на Казанлък Стефан Дамянов, цветя и подаръци от различни фирми получиха трите щастливи момичета. По традиция, Царица роза ще има щастието да посети Япония два пъти в рамките на царуването си - веднъж пред пролетта и веднъж през септември. Пътуванията са подарък за царицата от Асоциацията " Фукуяма-България" , връчена от посланикът на Япония Макото Ито и от Асоциацията за приятелство "Казанлък-Япония", връчена от Христо Ибушев, председател на асоциацията.
След избора, тазгодишната царица пое властта от предшественичката си - Милена Желязкова, която в края на своето царуване призова всички казанлъчани: "Казанлъшката роза е нашата четирилистна детелина, позволете й да разцъфти в сърцата ви!".
В края на спектакъла по избора, кметът на общината Стефан Дамянов, връчи на японският посланик чек за 20 000 лева - благотворителна помощ за пострадалите от земетресението райони.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар