петък, 17 юни 2011 г.

Доброволци стартираха "Синьо лято"

"Синьо лято" предстои на децата от дом "Мария Луиза" в Бузовград, обещават доброволците осъществяващи проекта носещ това име. Той бе един от трите спечелили субсидия от местната структура на ГЕРБ в конкурс за младежки проекти с местно значение.
Дейностите в него са изцяло съобразени с потребностите на децата настанени в дома и целят предимно социалиализацията им. Различни ателиета свързани както със социални дейности, така и с изкуство и спорт, стартират през тази седмица. заниманията ще целят провеждане на открито и включват и дейности, които са на пръв поглед ежедневни за повечето хора - като пазаруване в магазин. "За децата това ще е събитие - да имат възможност сами да пазаруват. По време на ателиетата ще имаме занимания с театър и спорт и още много дейности, които ще имат за цел не само да покажем на децата от дома, че те могат да вършат тези неща, но да докажем и на обществото, че нашите деца, не са страшни." - коментира пред журналисти психолога на дома Ани Стефанова.
По нейните думи именно този двустранен ефект на обучение - както на децата, така и на самото общество е най-важната цел на следващите 3 месеца, в които ще бъдат осъществяване дейностите по проекта. В него ще участват предимно доброволци, за които това не е първият досег с децата от дома. Те вече са работили там по друг проект и след края му сами са настоявали за намиране на нов. През това време обаче, те не са спирали индивидуалните си занимания с децата от "Мария Луиза", подчерта още Ани Стефанова. "Радващо е че тези млади хора, сред тях и много все още ученици, имат желание да бъдат полезни на нашите деца. Това е пътя да се превъзпита обществото, когато се започне с възпитанието на младите хора." - допълни още Стефанова.
Самите доброволци подчертаха, че единственото им основание да работят толкова усърдно и с желание е удовлетворението и радостта, които заниманията с децата от дома им носят.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар