петък, 29 април 2011 г.

Местни паметници вече намериха осиновители

Няколко паметника в Казанлък и региона, вече намериха свои осиновители. Това стана ясно в началото на тази седмица, когато Диана Петрова от казанлъшкият офис на Европейски информационен център "Европа директно" представи първите резултати в община Казанлък от кампанията "Осинови паметник".
Кампанията се провежда във връзка с 2011 Европейска година на доброволчеството, а като партньори в Казанлък са привлечени и Исторически музей "Искра" и НПМ "Шипка-Бузлуджа". Целта на кампанията е да бъдат обгрижвани паметници, посочени от двата партниращи музея, които имат нужда от това.
Местни организации, училища и читалища, са сред първите доброволци-осиновители на символи на исторически моменти или почит за загиналите за свободата през различно време, стана ясно този вторник. За двата паметника в парк "Розариум" - на обесените Хаджидимитрови четници и паметника на загиналите, ще се грижат членовете на местната организация на ВМРО. Читалище "Жар" пък ще обгрижва паметника в памет на загиналите в Освободителната война, който се намира в двора на казармата в града.
Местните ротарианци ще поемат обгрижването на първия в България паметник на братята Кирил и Методий, който се намира в двора на казанлъшката Хуманитарна гимназия.
Паметникът в близост до гроба на великия композитор Емануил Манолов, свързал трайно името и с Казанлък, ще е грижа на дамите от клуб "Орлица". Тракийското дружество, заедно с възпитаниците на частна езикова школа в града пък, ще се грижат за паметната плоча на Капитан Петко Войвода и съпругата му Радка Кравкова.
Директорът на основното училище в село Ръжена вече е заявил готовност, възпитаниците и колективът на учебното заведение да обгрижват един от символите на селото - паметникът на загиналите в Балканската и Първата световна война. Готовност да бъдат положени всички усилия той да бъде съхранен и освежен, на срещата във вторник, декларира и кметът на Ръжена Апостол Терзиев, който заяви, че вече се работи по варианти за възстановяване на оградата на паметника, но не в оригиналния й вид, за да не бъде отново обект на посегателства от страна на недобросъвестни хора и да се превърне в скраб.
Най-малките "осиновители" за сега, вероятно ще са възпитаниците на ОДЗ "Мир" в Бузовград, които ще се погрижат за почистването на еко-пътеката водеща до Мегалита край селото, който освен безценен исторически е и много атрактивен туристически обект.
Големият руски паметник, в близост до паметника на свободата на връх Шипка, пък ще осиновят от Професионалната гимназия по транспорт в Казанлък. към обект под опеката на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" са насочили интересът си и от Младежкият общински съвет, но все още не са избрали конкретно кой, стана ясно още във вторник. От ръководството на Националния парк-музей набелязаха още няколко обекта подходящи за осиновяване, като уточниха, че от доброволците се изисква единствено да имат желание да полагат грижи за избрания паметник и да вложат малко труд в начинанието.
От институцията стопанисваща обектите подчертаха, че за целта те ще осигурят транспорт на желаещите, както и необходимите материали. Основно паметниците край върха, почитащи паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война, са в добро състояние. Необходимо е обаче регулярно почистване на тревите край тях, както и обгрижване и почистване на оръдията край някой от паметниците.
Няколко от паметниците касаещи същият период от историята на България, намиращи е в землището на село Шейново, ще бъдат обгрижвани от местните жители начело с кмета на населеното място Николай Терзиев.
От Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" обаче, насочиха вниманието и към още няколко обекта в района на върха, които касаят други моменти от историята на страната ни, но също се нуждаят от поддръжка и съхраняване - паметникът на Хаджи Димитър, паметникът бележещ Бузлуджанският конгрес и паметникът на загиналите партизани.
Всеки екип, който се включи в кампанията ще поеме грижата за един отделен паметник в периода април-октомври 2011г. Музейни специалисти ще уточнят дейностите, които са необходими за поддръжката на посочените от тях паметници.
Екипите ще напишат кратка история на всеки паметник, ще направят снимков архив, които ще послужат за издаване на кратка брошура, коментира още Диана Петрова и допълни, че на заключителния етап от кампанията, ще бъде представен резултатът от работата на всички екипи в обща презентация.
Наградата за доброволческите екипи, участвали в кампанията ще бъде познавателна обиколка на всички обгрижени паметници.
Радостина БайЧева

Няма коментари:

Публикуване на коментар