петък, 29 април 2011 г.

"Шарената Черга" на пролетта


Познанията си за пролетните празници демонстрираха в състезание под надслов "Шарена черга" възпитаниците на Казанлъшката хуманитарна гимназия. Състезанието, подготвено от преподавателите по история Калина Енева, Ваня Георгиева и Мариета Бончева, се проведе в два кръга. Със свои отбори в него се включиха учениците от IХ, Х и ХI клас на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Традицията на Сирни заговезни, отбелязването на Тодоровден и ритуалите на Лазаровден и Цветница бяха акцентите в първия кръг на надпреварата, която нямаше състезателен характер. Да покажат знанията си пред съученици и учители - това бе основната цел на организаторите. Аплодисментите на публиката бяха знак за това, кой отбор най-добре е представил съответния празник.
За Гергьовден, Нестинарството и Еньовден разказваха във втори кръг, участниците в училищното състезание. С бурни аплодисменти бе подкрепян отборът на десетокласниците, които представиха Лазаровден, Цветница и Еньовден.
Третият кръг на състезанието бе ориентиран към публиката. Учениците трябваше да разпознаят предмет от миналото и да обяснят, какво е било неговото предназначение в бита на старите българи. Дъска за писане, вретено, ръкойка и совалка за тъкане бяха сред предметите, успешно разпознати от публиката. За нея организаторите бяха подготвили и друга задача - въпроси, свързани с вече представените празници. Кога се иска прошка, кога се меси обреден хляб във форма на копито, на кой празник билките са най-лековити, кога се провежда обичая "кумичене", коя икона носят нестинарите, бяха сред въпросите, отправени към публиката. За отговорилите правилно, ръководството на Хуманитарната гимназия на Казанлък беше осигурило награди.
Част от момичетата от Казанлъшкия ансамбъл "Арсенал" поздравиха участници и гости на пролетното състезание. Песента "Ах, къде е мойто либе" в изпълнение на Александра, Моника, и Ребека от Х клас също прозвуча като специален поздрав към присъстващите.
В края на състезанието, лично директорът на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" Слави Радев връчи грамоти за участие и подаръци, осигурени от ръководството на учебното заведение, на показалите отлични знания момичета и момчета.
Валентина Койчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар