петък, 29 април 2011 г.

Една нощ ... в библиотеката

или - удоволствието да участваш в нощен маратон на четенето

нощен маратон на четенето организираха за първи път тази година, в рамките на националния поход на книгата, специалистите от Общинска библиотека "Искра"- Казанлък. в първият работен ден от следпразничната седмица от 18 часа до 22 часа, докато имаше желаещи да четат, вратите на библиотеката бяха отворени за всеки, който искаше да се пренесе в света на книгите по най-интересния и естествен начин - като почете откъс от любимо или ново за него произведение.
Още в предварително обявените си намерения, библиотекарите подчертаха, че нощното четенето ще е без сценарий, без сценична подготовка, а четене като споделяне, като себеразкриване, като приятелски разговор.
В ролята на "нощни читатели" влязоха редовни читатели, творци, и ,за изненада на всички- самите библиотекари. Последните доказаха, че по пътя на тяхната професия ги е повело тъкмо то - Голямото четене, че всекидневния досег до книгата само е засилил у всеки тях обичта към книгата.
В импровизирания ред звучаха Джубран Халил Джубран "Странникът", Джералд Даръл "Градината на боговете", Екзюпери и вечната му творба "Малкият принц", Х. Д. Торо "Уолдън", Кир Буличов "Момиченцето от Земята", Дж. Арчър "Смъртта говори", стиховете на Кина Златева "Великденски камбани", откъси от "Изкуството на житейската мъдрост", Дж. К. Джером "Трима мъже в една лодка...", "Ценното време на зрелостта" - преводен текст от далечна Бразилия с автор Марио де Андраде.. А за финал - приказката на О. Уайлд - "Себелюбивият великан".
За пропусналите нощното четене остава утехата - прощапулникът с нощното четене да стане традиция. Поне веднъж, в рамките на Четяща България, вратите на библиотеката ще са отворени дотогава, докато има хора, които искат да четат.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар