петък, 1 април 2011 г.

И Казанлък се включи в протеста срещу цените на горивата


Близо 200 леки автомобила от Казанлък и района участваха в съботния протест срещу високите цени на горивата в страната. Точно в 12 часа на паркинга зад Универсалния магазин в Казанлък се събраха недоволни водачи на МПС-та от непрекъснатото повишаване на цените на горивата, което от своя страна води и до сериозни нива на инфлацията.
Повечето от водачите си бяха приготвили и протестни плакати или стикери, с които да означат съпричастието си към националния протест на превозвачите.
Протестното автошествие, в което се включиха малцина водачи на таксиметрови коли премина през основите казанлъшки булеварди, стигна до "Абаята", след което се насочи на изток - в посока бензиностанците на Шел и ОМV. На всяка една от тях протестната колона зареждаше с минимални количества бензин, с цена най-много до левче. Имаше и такива водачи, които зареждаха колите си на стойност само 39 стотинки, като срещу това настояха както за касови бележки, така и за фактури.
Протестът на гражданите срещу високите цени на горивата не бе припознат от нито една политическа партия като нейна кауза.
За нас това е успех, коментираха участници в шествието.
Ден по-късно, в началото на седмицата, в големите градове на протест излязоха и превозвачите. Принципът на протестните шествия остана същият - зареждане на бензиностанции срещу символични суми.
Организираното недоволство на превозвачите обаче, бе прекратено във вторник, когато в Съюза на товарните превозвачи са получили официална покана за преговори лично от финансовия министър Симеон Дянков.
В средата на седмицата, на кръгла маса за превозвачи, търговци на горива и превозвачески фирми, беше обсъдено регулирането на цените на горивата.
"Акцизът на горивата не може да бъде променен, защото е минимален за ЕС". Това коментира финансовият министър Симеон Дянков, предаде Информационна агенция КРОСС във вторник следобед. Дянков е уточнил, че има много предложения, които ще бъдат обсъдени утре на заседание на междуведомствена работна група, формирана заради високите цени. Според Дянков ДДС за горивата също не може да бъде променян и освен това ставката е 20%, а в останалите европейски страни била по-висока.
Деляна Бобева
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар