петък, 1 април 2011 г.

"Сиромахкиня" - след 111 години отново в Казанлък


111 години след първата си премиера, състояла се именно в Казанлък, първата българска опера бе изпълнена отново на казанлъшка сцена. Събитието, което минава отвъд рамките на определението "културно" и се вписва повече в графата - историческо, стана възможно благодарение на дългогодишните усилия на хората от фондация "Чудомир" да реализират идеята на покойната вече Петя Павлович.
Изпълнението в на първата българска опера, в рамките на 18-тите поред "Чудомирови празници" е и първото концертно изпълнение на творбата, споделиха още организаторите. То е осъществено по запазените от дарените от Иван Енчев-Видю партитури.
Солисти бяха 34 студенти, в последен курс на Музикалната академия, а хоровите партии изпълни казанлъшкия хор "Петко Стайнов".
Любопитен факт е, че за първи път, хор и солисти са репетирали заедно часове преди самото представление. През останалото време репетициите са протичали паралелно в София и Казанлък. операта бе изпълнена под ръководството на професор Пламен Джуров.
Запис на живо на уникалното изпълнение, направен с помощта на Българско национално радио, ще бъде предоставен на всички училища в страната, съобщиха още организаторите на празниците.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар