петък, 1 април 2011 г.

Пари за празниците ще има


25 000 лева е общинската субсидиЯ, останалите - от спонсори

25 000 лева, предвидени в Културния календар на Общината за мероприятия свързани с "Чудомирови празници 2011", ще бъдат приведени на Фондацията организатор на културното събитие. Това съобщи този вторник кметът Стефан Дамянов пред казанлъшките общински съветници. Дамянов настоя също, по-късно фондацията да предостави точен отчет за изразходваните суми. Той обаче не посочи точната дата, на която парите ще бъдат преведени към Фондацията, въпреки изричното запитване от страна на общинския съветник Дора Василева. На пресконференция от фондацията ден по-късно коментираха, че отчет на изразходваните пари ще има, както винаги до сега. Те подчертаха, че правят всичко възможно, делът на Общината в издръжката на празника да бъде смален до минимум, а културните дни в Казанлък да се финансират предимно от спонсори.
Тази година генерален спонсор няма да има, съобщиха още от управителния съвет на фондацията. За осигуряването на общата сума за "Чудомирови празници 2011", която е в размер на общо 59 000 лв., са помогнали много частни спонсори, сред които предимно казанлъшки фирми и такива, които развиват дейност на територията на Общината.
От фондацията признаха също, че някой от проявите са отпаднали от програмата, но това не влияе на качеството на празника. Тази година в дните на празниците няма да има познатият рекламно-информационен справочник и вечерта на бардовете. Друг познат елемент от програмата - детската "Чудомириада" ще се състои, но няма да е под шапката на общата организация на празниците. Тази година, събитието ще бъде изцяло организирано от Община Казанлък.
Този петък, от 16 часа в ЛХМ "Чудомир", с премиерата на четвъртия сборник с разкази от Чудомир на сръбски език, в превод на проф. д-р Бранко Ристич, "Нашенци" ще стартират 18-тите поред празници посветени на неповторимия - Димитър Чорбаджийски - Чудомир.
Малко по-късно, в залата на ДК "Арсенал" ще се състои и официалното им откриване. И тази година казанлъчани ще могат да се насладят на постановките, попаднали в селекцията на десетия театрален фестивал "Комедийния хит на сезона". Заради своеобразния юбилей на фестивала организаторите обещават специална селекция. Тази година, наградата от фестивала ще бъде връчена единствено на избрания от публиката спектакъл, а професионално жури няма да има, съобщиха още организаторите. Билетите за постановките вече са в продажба и вървят при изключителен интерес, коментираха още от фондацията. Те обаче подчертаха, че казанлъчани и гостите на празниците ще имат възможност да гледат най-добрите комедийни спектакли на изключително преференциални цени, защото всички спектакли са спонсорирани.
В рамките на празниците, извън театралната фестивална програма, казанлъчани ще могат да видят и най-новият спектакъл на Румен Сомов в Читалище "Възродена Искра 2000" - "Трябва да съм луда".
Един уникален проект, идеята за който се ражда преди 11 години, ще бъде осъществен в рамките на 18-тите Чудомирови празници.
Идния понеделник, на сцената на читалище "Искра" ще бъде представена първата българска опера "Сиромахкиня". Дали това е 110 или 111 година от премиерата й, също в Казанлък, ще стане ясно от въвеждащата част, поверена на трима именити професори. Запис на изпълнението ще бъде направен от екип на Българско национално радио и предоставен на всички училища в България, съобщиха още организаторите.
Премиерите на книги са другият задължителен момент в програмата на празниците, който ще бъде силно застъпен и тази година.
В рамките на Чудомировите дни и тази година ще се проведе четвъртият национален фотоконкурс "Човекът до мен".
Пълната програма на "Чудомирови празници 2011" може да прочетете на страница 16-та.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар