петък, 1 април 2011 г.

18-те "Чудомирови празници" стартираха без сценарий


Автомобилна авария попречи на директорът на Пловдивския театър да пристигне навреме в Казанлък, за да влезе в отредената му роля на водещ на церемонията по официалното откриване на 18-те поред "Чудомирови празници". Оказа се, че освен от водещ, стартът на празниците тази година трябваше да се лиши и от официалният си сценарий. Така, съвсем импровизирано, със ситуацията достойна за Чудомиров разказ, трябваше да се справи изпълнителният директор на фондация "Чудомир" Пеньо Терзиев.
За щастие, на лице бяха всички останали ключови фигури, необходим компонент от първата вечер на празниците, се оказаха на лице. За пореден път фондацията връчи своите стипендии на отлични казанлъшки студенти в областта на хуманитарните дисциплини. Този път и шестте стипендианта се оказаха талантливи и красиви момичета, а честа да им поднесе освен стипендиите и по една красива роза символ на града, имаше Чавдар Ангелов - член на управителния съвет на фондация "Чудомир".
И тази година, по традиция, носителят на литературната награда обяви главният редактор на вестник "Стършел" - Михаил Вешим. Носителят й тази година - Йосиф Перец е бащата на поредицата за щъркела Чоко и жабока Боко. За разказа си "Джеки, който беше Чарли", той получи своето майсторско свидетелство, символа на Казанлък - розата и парична награда.
В рамките на официалното откриване, поздрав към казанлъчани по случай старта на поредните "Чудомирови празници" отправи Иван Апостолов, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. От името на ръководения от него орган, той съобщи, че ще окажат подкрепа, за издаването на 5-те тома с пълните съчинения на Чудомир - задача, по която фондацията работи вече години наред.
Казанлък бе домакин на среща на Националната асоциация именно в деня на старта на "Чудомирови празници 2011". 5 хиляди лева да се отделят от бюджета на Националната асоциация на председателите на общински съвети за издаването на Чудомировото творчество, реши заседанието на УС и КС на 26-ти март. Очаква се местните парламенти да гласуват средства, за да подкрепят инициативата, за която лобира Васил Самарски. Националната асоциация ще предложи на Сдружението на общините /НСОРБ/ и на Асоциацията на секретарите /НАСОРБ/ да се включат в реализирането на идеята.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар