петък, 29 април 2011 г.

Как се раждат детските приказки или...



да разкажем заедно една история

В месеца посветен на книгите и във връзка с отминалия Международен ден на детската книга, малчуганите от ОДЗ "Яна" в село Енина се срещнаха с истински жив, при това млад писател на детски стихчета - Яница Станчева. Ред най-малките енинчета, тя представи някой от своите произведения за деца, предимно стихове, на среща организирана съвместно от читалище "Братство - 1869" и детската градина.
Ако в ежедневието си Яница Станчева е позната предимно като управител и собственик на медия - вестник "Долина", то до сега малко известен факт беше нейносто пристрастие към поезията. Особено ревниво, оказва се, тя пази творбите си, посветени и вдъхновени от детския свят и поглед. Възпитаниците на ОДЗ "Яна" се оказаха едни от първите слушатели на детските истории, подредени в стихове от младата поетеса. Освен да слушат обаче, децата любопитстваха и за това, как се пишат приказки. По-смелите дори заявиха пред авторката желания та си за герои и теми, които биха искали да чуят в една приказка.
"Детският свят е неизчерпаем източник на вдъхновение. Когато човек погледне света през очите на дете, го вижда много по-красив, много по-истински, много по-смислен. Но с годините това става все по-трудно. Да пишеш за деца е отговорно, но и прекрасно, защото поддържаш сетивата си будни. Само детският свят е истински, всъщност." - коментира младата авторка и покани в бъдеще, всички деца, да пробват заедно да напишат една приказка.
Домакините пък изненадаха гостенката като представиха драматизация по стихотворението й "Война в гората". В ролята на воюващите горски животинки се превъплатиха - таралежът Иван и мравката Стефани.
Освен че показаха завидно познаване на детските приказки, въпреки че не могат все още да четат, малчуганите демонстрираха и любов към книгите, възпитавана у тях старателно както от родителите, така и от педагозите в детското заведение. Малката Ралица поздрави гостите с изпълнение на песента "Мама ми купи днес нова книжка с картинки".
Гости на срещата бяха и второкласниците от библиотечния кръжок при читалището в Енина, които освен проявения интерес към творческия процес, споделиха и примери от своето ежедневие свързани с творчеството и книгите.
Ден по-рано, децата от ОДЗ "Яна" показаха пред родители и гости някой от традициите свързани с големия християнски празник. С песни и танци малчуганите приветстваха пролетта и надеждата. Именно на този празник за първи път бяха показани и новите костюми на детското заведение, закупени благодарение на спонсорството на енинската кооперация с председател Сава Савов.
Ритуалите свързани с великден, които представиха възпитаниците на ОДЗ "Яна", бяха на фона и на подходящата украса - изработена специално за празника. За първи път, детското заведение направи и свой великденски базар с великолепно ръчно изработени украси. Сумата събрана от продажбата на украсите, ще бъде изразходвана за организирането на специален празник за децата в чест на 1-ви юни, коментира директорът на детското заведение Светла Тодорова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар