петък, 1 април 2011 г.

Антон Кутев: "Оставането на власт на ГЕРБ ще се измерва в трагично завършили човешки животи"


"Не на бедността", "Искаме да живеем достойно!", "Не ям асфалт!" "Гладни сме!", "Няма хляб, за да оцелеете яжте магистрали и картофи!", "Стига зрелища и скъпотия! Искаме хляб!", бяха само част от плакатите, които хилядите протестиращи издигнаха на площад "Батенберг" миналата събота. Поводът беше организираният от БСП национален протест под мотото "Червен картон за управляващите".
Над 18 хиляди членове и симпатизанти на БСП и левицата, са се събрали в съботния ден на централния софийски плащат, според данните на организаторите. Това е най-големият протестен митинг срещу правителството от началото на управлението на ГЕРБ. От трибуната на протеста, лидерът на БСП Сергей Станишев напомни, че протестите са станали ежедневие - протестират земеделци, тютюнопроизводители, лекари, бедни хора. Той беше категоричен, че техните проблеми, проблемите, които изпитват ежедневно на гърба си българските граждани, произтичат от политиката на правителството на Бойко Борисов. "Само ако хората са заедно обаче, управляващите няма да могат да пречупят недоволството и волята им", заяви председателят на БСП. Станишев изрази тревогата си, че огромна част от българите са докарани до отчаяние. По думите му те посягат на живота си от безнадеждност - защото не могат да се лекуват, не могат да плащат кредитите си, не могат да гледат децата си.
"Името на кризата е ГЕРБ. Затова искаме оставката на сегашното правителство. То е некадърно, лъжливо и неспособно да изведе страната от кризата." - обяви още Сергей Станишев пред събралите се на площада.
Председателят на БСП отбеляза, че българските социалисти не са сами в протеста си срещу управляващите, в който се включиха много хора, които не са симпатизанти на партията-столетница.
10 автобуса със симпатизанти Старозагорско са се включили в националния протест, според изявленията в медиите на общинския председател на партията доц. Бойчо Биволарски.
В протеста взеха участие и представители на браншови организации, членове на ръководството на БСП, лидерите на партиите от Коалиция за България, народни представители.
Ето какво сподели след националния протест на 26-ти март, специално за "Долина", членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат в 41-то Народно събрание - Антон Кутев.


- Колко души се включиха в националния протест тази събота?
- Никой не може да каже със сигурност, но според изчисленията на НС на БСП на площада присъстваха повече от 18 000 души.
- Срещу ГЕРБ, срещу дясната политика по принцип, срещу бедността ... какъв беше основният мотив на протеста тази събота?
- Протестът беше срещу множеството нерешени проблеми през последните 2 години. Обедняването на хората, растящите цени на горивата и храните, безкомпромисната власт на монополите, полицейщината и подмяната на дневния ред и не на последно място протестът беше срещу простащината и арогантността на Премиера. Хората показаха ясно, че не се готвят да садят картофи и че дори и да са безработни имат по-здрави морални устои от този случайно попаднал във властта човек.
- БСП инициира или само организира народното недоволство?
- Народното недоволство е огромна вълна. Това е цунами, което помита всичко пред себе си. Ние не сме в състояние, а и не сме си го поставяли за цел, да инициираме нещо толкова голямо. Това, което правим е да подпомагаме хората в решаването на тяхните проблеми. И като не можем да наложим нуждите на хората по парламентарен път, защото там срещаме само дебелокожието и самодоволството на управлявящите, ние подпомагаме тяхните протестни действия. Това се оказва единственият начин да се разговаря с Б.Б.
- Ще продължат ли протестите на левицата?
- Разбира се. Това беше сигнал за начало. Предполагам, че всяка седмица ще сме свидетели на регионални протести, а ще следват и други национални. На Премиера искам да кажа, че 18 000 наши поддръжници не само не са целия "електорат" на левицата. Ние имаме 200 000 члена и истинската мощ на протестите по мои изчисления е доста над тези 18 000. С наглостта и безочието си Б.Б. е на път да мобилизира цялата тази мощ. Искам обаче да благодаря на хилядите протестиращи на съботния площад, които не бяха членове или симпатизанти на левицата, а бяха дошли за да покажат, че те, като граждани не са съгласни с това, което се случва.
- Кои са основните слабости в политиката на управляващите?
- Целенасоченото разрушаване на социалната държава, която България можеше да бъде. Отнемането на серия социални придобивки: спиране на ежегодното повишаване на пенсиите по швейцарското правило, отмяната на коледните надбавки към пенсиите, замразяване на заплатите и доходите на гражданите при постоянно растящи цени, намаляването на средствата за борба с безработицата и тройното намаляване на парите за активни мерки на пазара на труда и много, много други.
- Ще доведе ли "червеният картон" на протеста до предсрочни избори според вас?
- Ако не доведе до предсрочни избори ще доведе до социален крах. В Германия или Франция може и да си позволят да издържат на подобен социален геноцид, защото са богати. В България обаче оставането на власт на ГЕРБ ще се измерва в трагично завършили човешки животи и в разорени човешки съдби.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар