петък, 20 май 2011 г.

"Габровница" дръзна да се изправи срещу ЦСКА

Българският футболен първенец ЦСКА и отборът на "Габровница", премериха сили във футболно дерби навръх Гергьовден. Стадион "Цвятко Радойнов" в павелбанското село Горно Сахране, се превърна в арена на сблъсъка на ветераните на двата футболни клуба.
В деня на храбростта и българската армия, организаторите на срещата кметът на Община Павел баня Станимир Радевски и дървообработващата фабрика "Габровнца"АД, бяха решили именно армейските ветерани да зарадват хората от региона.
Поводът за атрактивното футболно дерби и за десанта на "Пеневата чета" в Горно Сахране, беше отбелязването на 64-та годишнина от създаването на първото организирано спортно движение в павелбанското село. Първото спортно дружество в селото се е наричало "Юнак". Същото име е носил и тогавашният футболен отбор, който в последните няколко години се нарича "Габровница".
Елитният отбор на местните ветерани бе представен на терена от Иван Иванов, Петър Лазаров, Райко Ковачев, Живко Славов, Назми Юмер, Таньо Танев, Георги Славчев, Борислав Дончев и други. Най-голямата надежда и подкрепа на тима на ФК "Габровница" бе незабравимата синя легенда и настоящ треньор на горносахранци - Ангел Станков.
За ЦСКА на терена излязоха едни от най-големите имена играли за "червените" - Емил Бучински, Емил Димитров, Тодор Мартински, Юри Паунов, Костадин Янчев, Антон Генадиев, Кирил Иванов, Иван Ранков, Ангел Рангелов, Борис Гаганелов, Димитър Якимов, Христо Марашлиев. Селекционер на легендарните ЦСКА-ри бе самият треньор No1 на 20 век - Димитър Пенев.
С "Добре дошли", малко преди първия съдийски сигнал на срещата, гостите приветства изпълнителният директор на "Габровница" АД Чаатай Пийадеджи и неговият заместник Симеон Раданов.
"Много съм доволен и безкрайно благодаря на знаменитите футболни легенди, дошли на връх Гергьовден тук при нас. Един от социалните приоритети на "Габровница" АД е да помага на деца занимаващи се със спорт и други дейности. Ние се стараем да научим нашите деца, че спортът е здраве. Крайно време е, чрез личния си пример да изкараме подрастващите извън компютърните зали и лошите навици. Радвам се, че хора като вас, който сте били пример за поколения наред, сте днес тук при нас." - каза в приветственото си слово към гостите, Чаатай Пийадеджи.
Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски, които е бивш състезател и треньор на Националния отбор по колоездене, също приветства "червените" легенди с "Добре дошли" на павелбанска земя. Градоначалникът не пропусна да изкаже и благодарността си, че именно на големия празник Гергьовден, спортните ветерани са приели поканата да вземат участие в тази среща.
Преди старта на двубоя, уважавайки желанието на легендарния треньор Димитър Пенев, с едноминутно мълчание бе почетена смъртта на Иван Славков - Батето.
''Ей да знаете, играем сериозно. Какво като е празник, никакво отпускане. Все пак ние сме ЦСКА, няма после да се хвалят че сме им легнали заради празника'' - е наредил наставникът на своите играчи, минути преди да излязат от съблекалнята за началото на двубоя. За настроението и думите разменени в съблекалнята свидетелства единствено разказът на журналиста от Livesport Филип Петрунов, който беше единственият допуснат да съпреживее моментите преди мача, заедно с легендите на ЦСКА.
Още в първите минути след началния съдийски сигнал, макар и вече в неактивна спортна кариера, "червените" грандове доказаха класата си и поведоха 0:3. Няколко добри отигравания, направи като част от отбора на ЦСКА през първото полувреме, и настоящият областен управител на Стара Загора - Йордан Николов.
След само една точка за домакините и общо 4 гола за гостите, първото полувреме завърши при резултат 1:4. Оспорваната игра продължи и през втората част на мача, като и през това полувреме домакините отбелязаха само едно попадение, за сметка на гостите, които регистрираха два точни удара в противниковата врата.
След атрактивна и оспорвана, но чиста игра, дербито между ветераните на ЦСКА и "Габровница" завърши с надмощието на гостите над горносахранци с убедителния резултат от 2:6.
Съдии на футболната срещата между "армейците" и "горносахранци" бяха момчета от местния тим.
Сред ВИП гостите на трибуните на стадион "Цвятко Радойнов", бяха кметът на Община Павел баня Станимир Радевски, кметът на Горно Сахране Руси Шиков, както и легендата на "Берое" - Петко Петков.
"Мачът на годината" привлече и многобройни фенове на футболната игра, жадуващи да видят на живо едни от най-известните имена играли за отбора на ЦСКА. Огромен плакат от фенклуба в Казанлък "Червени войни", изпрати ветераните на "Червеноармейците", с уговорката за нова среща в най-скоро време.
Организатор на футболното събитие на региона бяха "Габровница"АД и Община Павел баня. Дървопреработващото предприятие е и основния спонсор на ФК "Габровница", който в момента се намира в югоизточна ''В'' група. Гостите имаха възможността да разгледат завода и да се запознаят с производството му.
"Реалния резултат е 6:6, но съдиите не отсъдиха няколко дузпи за домакините." - коментира в типичния си стил Димитър Пенев и благодари на тръгване на организаторите, за чудесно свършената работа и възможността за невероятното преживяване.
А в най-скоро време стадион "Цвятко Радойнов" в Горно Сахране ще посрещне децата на община Павел баня, които за 14-та поредна година ще премерят сили във футболен турнир за купа "Ирита".
Стоян Лазаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар