петък, 20 май 2011 г.

Няма да намалят броя на общинските съветници

Няма да бъде намален броят на общинските съветници, предвижда миналият на първо четене Изборен кодекс. Това съобщи в Казанлък народния представител Емил Караниколов и припомни, че Изборния кодекс влиза на дневен ред в пленарната зала отново, след като в края на миналата година, парламентарните групи на ДПС и "Коалиция за България" атакуваха в конституционния съд приетият вече Закон за изборите. Гласуваното от народните представители тогава предвиждаше да бъде намален броят на мандатите за общински съветници в общините. В настоящия Закон обаче, това отпада и за Казанлък общинските съветници остават 37 на брой. Ако до изборите град Шипка получи статут на отделна община, това също няма да повлияе на броя на общинските съветници, защото жителите на Община Казанлък няма да намалят под определения минимум за този брой мандати.
В Закона обаче остава изискването за 10 месеца отседналост, едно от основните, според управляващото мнозинство, изисквания за да спре изборният туризъм. Караниколов подчерта, че европейската практика включва отседналостта да бъде в рамките на от 6 до 48 месеца и избор на съответната страна е срокът който ще бъде избран. За тазгодишните президентски и местни избори остава 10 месеца, но за следващите избори, границата ще бъде снижена до 6 месеца, предвижда още Законът.
При първото гласуване е отпаднало и електронното гласуване, което управляващите искаха да въведат пилотно в няколко общини, съобщи още казанлъшкият депутат.
Второто четене на закона ще бъде през идната седмица, съобщи още Караниколов. А в края на тази седмица в Казанлък, ще се проведе общо отчетно-изборно събрание на местната структура на партията. На него всеки от членовете на ГЕРБ Казанлък ще има право да направи по едно предложение за кандидат-кмет на общината и за един кандидат за общински съветник. Номинациите ще бъдат изпратени в изпълнителната комисия в София и едва след решението от там ще станат ясни имената на кандидатите, коментира още народният представител.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар