петък, 20 май 2011 г.

Рок фланелки, китари, пиано и ... Вийон

Черни рок фланелки, китари, пиано и ... Франсоа Вийон. Странно, но само на пръв поглед. Първият поглед към една удивителна среща с поезията на "поета-несретник", роден преди повече от половин хилядолетие, и тийнейджъри-музиканти под покрива на Дом "Петко Стайнов". Нестандартното хрумване е на уредника на къщата на композитора - Иво Косев.
Тази година, за седми пореден път, в нощта на музеите и галериите, Иво Косев ни изненада отново приятно и провокативно.
В уютния Дом "Петко Стайнов", пред камерната публика звуча поезията на Франсоя Вийон, белязана от печата на изповедта, безшаблонна, без сухата безжизнена разсъдъчност на епохата й. Когато старите идеали умират, а новите още не са родени.
Баладите на предвестника на новото време - Вийон, ценителите слушаха с удоволствие в цялата им наситеност на шутовство, дори грубост, но и с релефната яркост на изумителния поетичен израз, крещящ от неудържимо влечение за чупене на средновековните догми и език.
Дали е актуално ли!? Отговорът оформиха невероятните китаристи на Стефан Христов и изумителните пианисти на Елена Юлиянова. Бароковите им изпълнения допълниха по чудесен начин вечерта.
Талантливите тийнейджъри "дописаха" Франсоа Вийон с музика и неприкритото удоволствие да участват във вечер, посветена на ренесансов поет-бунтар. Та, нали протестът на даровитите променя света. Някакъв особен чар има в това да смениш лютнята с китара, да си в черна рокерска фланелка и от далечния XXI век да акомпанираш на неразбрания Вийон.
За пореден път Иво Косев събра отбрана и вярна публика, хвърли предизвикателството, достави удоволствие и получи много аплодисменти. Проявата остави впечатлението за ненатрапчива елитарност и очакването за скорошни нови прояви в неподправеното лоно на изкуството - Дом "Петко Стайнов".
Антония Драганова

Няма коментари:

Публикуване на коментар