петък, 20 май 2011 г.

Бузлуджа - туристическа атракция или военен обект

"Дом-паметникът на партията" на връх Бузлуджа, който вече 20 години се руши, може да бъде използван както за туристическа атракция, така и за военен обект. Това е обяснил по време на представяне на Държавния военно-временен план полк. Илия Налбантов от Министерството на отбраната. От пресцентъра на областна администрация информираха, че той е изнесъл лекция на тема "Изходни параметри за планиране на гражданските ресурси в интерес на отбраната на страната" в рамките на свикания от областния управител Йордан Николов учебен сбор на членовете на Областния съвет по сигурността - Стара Загора и Щаба на Областния управител за координация при провеждане на Спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР).
Според полк. Налбантов "чинията на Бузлуджа", има този вид и конструкция, за да може лесно да бъде превърната във военен обект. Монументът е бил част от военновременната система на Варшавския договор, има три независими подземни електропровода, асансьор и вода. Нейният мащаб и конструктивни възможности позволяват монтажа на радиолокационни системи за наблюдение в огромен периметър, смята полк. Налбантов. Според него Българската академия на науките разполага с лазерно устройство за измерване на разстояние до 500 км., което няма подходяща установка за инсталиране.
Едно от предложенията на полк. Илия Налбантов е монументът да бъде използван и за сеизмична станция, с каквато област Стара Загора не разполага. Според него мястото е подходящо и за монтаж на европейските компоненти за контрол на трафика на въздушното движение.
От областна администрация информираха също, че областният управител Йордан Николов е изразил подкрепата си за идеята, че е необходима инвестиция за подробно изследване на паметника и изготвяне на конкретно предложение за неговото използване. От там припомниха също, че преди около година Николов поиска становище за бъдещото стопанисване и управление на недвижим имот Дом паметник комплекс връх "Бузлуджа", и за евентуалното му превръщане в музей на тоталитаризма. Той осведоми с писмо премиера Бойко Борисов и министрите на културата - Вежди Рашидов, и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, че поради отдалечеността на имота и невъзможността да бъде осигурена денонощна охрана, той е обект на неправомерни действия и грабежи. В резултат на взломни кражби е разграбено движимото имущество, причинени са и вреди на конструкцията на сградата, което я прави неизползваема и дори опасна.
От началото на мандата си областния управител търси варианти за превръщането на паметника в туристическа атракция, припомнят от пресцентъра на областта. Подобни идеи са били обсъждани в общественото пространство не ведъж през последните 20 години, но без резултат.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар