петък, 20 май 2011 г.

Ще има ли почетни граждани тази година

Комисията по култура към Общински съвет Казанлък не подкрепи проекта за решение, изготвен от кмета на общината Стефан Дамянов, във връзка с удостоявания със званието "Почетен гражданин на град Казанлък" на Неделчо Братоев, Росен Георгиев, Цвятко Цветков и Кольо Горчев. Това съобщиха от пресцентъра на местния законодателен орган в началото на седмицата. Основния мотив на комисията е, че направените предложения не отговарят на изискванията на чл. 31 и чл. 34 от Наредба № 27 за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината. В член 34 от цитираната наредба е посочено, че "Поводи за присъждане на званието "Почетен гражданин на град Казанлък" могат да бъдат: 1. Дългогодишна обществено-полезна дейност за гр. Казанлък и общината; 2. Изключителни постижения в областта на науката, образованието, изкуството, културата, здравеопазването и спорта; 3. Дарители, чиито дарения са с непреходна стойност и обществена значимост за Казанлък и общината; 4. Проявен изключителен героизъм; 5. Големи инвеститори, реализирали инфраструктурни проекти от стратегическа значимост за устойчивото развитие на града и Общината.". По думите на председателя на Комисията по култура Чавдар Ангелов, всеки един от номинираните четирима казанлъчани, е безспорно личност със заслуги в обществото, но нито един от тях, не е направил нещо, което би могло да се квалифицира като "особено големи заслуги към града, общината и Република България във всички области на обществения живот", както е вписано в чл. 31 на същата общинска наредба.
"Безспорно е уважението и към четиримата предложени от кмета кандидати. Тяхната основна заслуга обаче е, че са си вършили съвестно работата през годините, съобразно длъжността, която са заемали. Според изискванията на Наредба №27: "Званието "Почетен гражданин на град Казанлък" е най-високото отличие на Общински съвет - Казанлък.". Затова към удостояването с него не бива да се подхожда просто така, на всяка цена, за да не девалвира стойността му." - коментира още Ангелов. В тази връзка, председателят на комисията изрази и личното си мнение, че не е задължително Общината всяка година на връчва най-високо си отличие.
По думите на Ангелов, решението на комисията е било единодушно, с изключение на един неин член, общинският съветник д-р Буков, който не е присъствал на заседанието поради отсъствието му от страната.
Чавдар Ангелов изрази и несъгласието си с факта, че мотивите на общинска администрация за номиниране на почетни граждани, както и на гражданите удостоени с вписване в почетната книга на града, са били едни и същи. Според него това също говори за неглижиране на същността на най-голямото отличие, което една община може да връчи.
Дали обаче общинските съветници ще уважат мотивите на колегите си членове на комисията, или ще подкрепят предложението на общинска администрация, ще стане ясно на следващото заседание на Общински съвет Казанлък. възможно е обаче и тази година, Казанлък да не излъчи почетен гражданин.
За вписване в Почетната книга на град Казанлък тази година общинска администрация е предложила Янка Найденова, Надежда Димитрова - Коева, Костадинка Димитрова, Ради Милев, Петя Пендарева, Валентина Радева, д-р Петър Лучев, д-р Румен Раев, д-р Бойчо Бойчев.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар