четвъртък, 26 май 2011 г.

Българското селско стопанство е в криза

коментираха участниците в кръгла маса посветена на българското земеделие в Стара Загора

Около виждането, че българското селскостопанство е в най-голямата си криза от последните 100 години насам, се обединиха участниците в кръгла маса на тема "Българското земеделие - състояние, проблеми и перспективи". Домакин на срещата, организирана от Земеделския съюз "Александър Стамболийски" бе Стара Загора.
Земята е раздребнена до крайност, животните са по-малко отвсякога, коментираха още участниците във форума, в който участва и президентът Георги Първанов.
"Нужна е радикална промяна в политиката по отношение на земеделието. Нужно е да има и приемственост, а в България тя напълно отсъства, нещо повече, новият,който дойде, се чувства длъжен да заклейми онова, което има преди него." - коментира по време на кръглата маса държавният глава. Президентът декларира и пълната си морална подкрепа към бранша и отправи няколко предложения във връзка с подобряването на състоянието му.
Георги Първанов предложи създаване в отделните общини на сдружения на производителите за отглеждане на зеленчуци на открито. Това, по думите му, би увеличило новите насаждения с поне 200 хиляди декара, а зеленчуковите градини биха осигурили захранването на консервните предприятия и пазар с не по-малко от 80 процента.
Участие в кръглата маса взеха бившите министри от Тройната коалиция Миглена Плугчиева и Валери Цветанов, депутатът от левицата и бивш министър на здравеопазването д-р Евгений Желев, председателят на БЗНС "Ал. Стамболийски" Спас Панчев и на Земеделския народен съюз Стефан Личев, зам.-председателят на ЗНС Евгений Жеков, ректорът на Тракийския университет проф.Иван Станков, кметът на Казанлък Стефан Дамянов, лидерът на общинската организацията на БСП в Стара Загора доц. Бойчо Биволарски, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев, учени, фермери и земеделци от региона и други.
По темите разисквани на форума, отношение взе и председателят на енинската кооперация Сава Савов, който коментира проблемите както в земеделието, така и в животновъдството, с които са принудени да се борят ежедневно земеделските стопани. Участник в кръглата маса беше и председателят на кооперацията на село Розово.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар