четвъртък, 26 май 2011 г.

На 24 май - градът оживя

Детски усмивки, младежка енергия и много национална гордост, изпълниха Казанлък на 24-ти май - Денят на славянската писменост и култура. В деня на един от най-неоспорваните национални празници, казанлъшките улици едва смогваха да поберат хората излезли, за да се слеят с атмосферата на градското честване. Тази година бе възстановена и една от традициите свързани с отбелязването на 24-май - ученическото шествие. Всички казанлъшки училища преминаха по централния казанлъшки булевард "Ал. Батенберг". По-късно, на площад "Севтополис" се състоя и тържествен концерт посветен на националния празник, българската писменост и култура и братята Кирил и Методий.
Стартът на празния ден обаче бе даден още в ранната утрин, когато във всяко училище в България, делото на светите братя бе почетено с празнична програма. За 138 път, на 24 май, българска реч посветена на празника, прозвуча и в двора на най-старото казанлъшко училище ХГ "Св. Св. Кирил и Методий". Честването на празника, в едно от най-старите училища в България, започна с посрещане знамето на училището. Под звуците на националния химн, ученици, учители и гости, почетоха и издигането на националния трибагреник. Освен възпитаниците на гимназията, венци и цветя пред паметника на славянските братя Кирил и Методий в двора на училището, поднесе е кметът на общината Стефан Дамянов. Казанлъшкият градоначалник поздрави възпитаниците и учителският колектив на гимназията във връзка с празника и пожела на всички много нови успехи.
Във връзка с празника, директорът на казанлъшката хуманитарна гимназия Слави Радев, подчерта смисълът и значението на този ден и припомни успехите на възпитаниците на гимназията, както в областта на науката, така и в областта на спорта.
На 24 май, награди получиха и четирима отлично представили се ученици на състезанието "Аз знам български език".
Награди във връзка с празника раздаде и областният управител Йордан Николов. Сред носителите на почетни плакети тази година бе и казанлъшкият абитуриент, възпитаникът на ПМГ "Никола Обрешков" Александър Скляров.
Александър Скляров, който вече е студент в Кеймбридж, е отличен за изключителни постижения в областта на науката. Той има зад гърба си голям брой абсолютни първи места на национални състезания и олимпиади по физика и други национални форуми, участия в много международни състезания и олимпиади- със сребърен медал от международно състезание по физика в Румъния, бронзов медал от международна олимпиада по физика в Хърватска и абсолютен първенец на Националната олимпиада по физика за учебната 2009/2010 година. Негов преподавател и ръководител е Теодосий Теодосиев, главен учител по физика и астрономия в Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков", гр. Казанлък. Теодосиев е подготвил над 100 участници от България в международните олимпиади по физика. Доказателство за уникалния му педагогически подход е, че от общо 12 медала, спечелени за България на международни олимпиади по физика, 8 са на негови ученици.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар