петък, 20 май 2011 г.

Откриха най-мащабния инфраструктурни проект в общината

В средата на миналата седмица, беше официално открит първият етап от най-мащабния проект на Община Казанлък, реализиран със средства от Европейския съюз. Интегрираният воден проект, Етап 1: Изграждане на канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа на кв. "Христо Ботев" и изграждане на канализационна помпена станция и тласкател, с. Овощник е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007- 2013".
Големият екологичен и социален ефект за Казанлък и с. Овощник, подчерта при откриването на обекта, кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов. Областният управител, който също бе гост на церемонията, акцентира върху факта, че това е първият обект, на който той е направил първа копка преди една година и днес участва в неговото официално откриване. Йордан Николов допълни, че с проекти като този в община Казанлък правителството изпълнява директивата на ЕС да се повишава качеството на живот на неговите граждани, в чиста и приветлива околна среда. Михаела Гетова от МОСВ поздрави Община Казанлък и екипите, реализирали всички дейности, като каза, че това е един от най-прецизно изпълнените проекти по ОП "Околна среда".
Реализацията на проекта позволи да бъдат решени два сериозни проблема за Общината, припомниха от общинска администрация. Реализирането на първия етап позволи изграждането на цялостна канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа и довеждане на отпадните води на кв. "Христо Ботев" в Казанлък до Градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ). Проектът даде възможност и отпадните води от канализационната мрежа на с. Овощник да бъдат доведени до пречиствателната станция чрез изграждането на канализационна помпена станция и тласкател, с което се прекратява изливането на непречистените отпадни води на селото в р. Тунджа и замърсяването на вододайната зона на гр. Стара Загора.
Изградената в кв. "Христо Ботев" канализационна мрежа е с дължина 3387 м - главен колектор и второстепенни канализационни клонове. Изградени са 233 сградни канализационни отклонения. Монтирани са 26 противопожарни крана. Направена е реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа с обща дължина 3269 м по всички улици, по които е изградена и канализационната мрежа. Подменени са съществуващите сградни водопроводни отклонения, както са и изградени нови с общ брой 232. Възстановени са асфалтовите настилки и тротоарите. Вложените материали са със съответните сертификати и протоколи от изпитания.
Следващите проектни фази засягат реконструкция на Градска пречиствателна станция за отпадни води - Казанлък, изпълнение строителството на Главен канализационен колектор Шипка-Казанлък и вътрешна канализационна мрежа на гр. Шипка, разпределителни канализационни мрежи на селата Шейново, Хаджи Димитрово и Крън. Предстои разработването на проектните фишове за кандидатстване за финансирането им от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар