петък, 29 април 2011 г.

Местни паметници вече намериха осиновители

Няколко паметника в Казанлък и региона, вече намериха свои осиновители. Това стана ясно в началото на тази седмица, когато Диана Петрова от казанлъшкият офис на Европейски информационен център "Европа директно" представи първите резултати в община Казанлък от кампанията "Осинови паметник".
Кампанията се провежда във връзка с 2011 Европейска година на доброволчеството, а като партньори в Казанлък са привлечени и Исторически музей "Искра" и НПМ "Шипка-Бузлуджа". Целта на кампанията е да бъдат обгрижвани паметници, посочени от двата партниращи музея, които имат нужда от това.
Местни организации, училища и читалища, са сред първите доброволци-осиновители на символи на исторически моменти или почит за загиналите за свободата през различно време, стана ясно този вторник. За двата паметника в парк "Розариум" - на обесените Хаджидимитрови четници и паметника на загиналите, ще се грижат членовете на местната организация на ВМРО. Читалище "Жар" пък ще обгрижва паметника в памет на загиналите в Освободителната война, който се намира в двора на казармата в града.
Местните ротарианци ще поемат обгрижването на първия в България паметник на братята Кирил и Методий, който се намира в двора на казанлъшката Хуманитарна гимназия.
Паметникът в близост до гроба на великия композитор Емануил Манолов, свързал трайно името и с Казанлък, ще е грижа на дамите от клуб "Орлица". Тракийското дружество, заедно с възпитаниците на частна езикова школа в града пък, ще се грижат за паметната плоча на Капитан Петко Войвода и съпругата му Радка Кравкова.
Директорът на основното училище в село Ръжена вече е заявил готовност, възпитаниците и колективът на учебното заведение да обгрижват един от символите на селото - паметникът на загиналите в Балканската и Първата световна война. Готовност да бъдат положени всички усилия той да бъде съхранен и освежен, на срещата във вторник, декларира и кметът на Ръжена Апостол Терзиев, който заяви, че вече се работи по варианти за възстановяване на оградата на паметника, но не в оригиналния й вид, за да не бъде отново обект на посегателства от страна на недобросъвестни хора и да се превърне в скраб.
Най-малките "осиновители" за сега, вероятно ще са възпитаниците на ОДЗ "Мир" в Бузовград, които ще се погрижат за почистването на еко-пътеката водеща до Мегалита край селото, който освен безценен исторически е и много атрактивен туристически обект.
Големият руски паметник, в близост до паметника на свободата на връх Шипка, пък ще осиновят от Професионалната гимназия по транспорт в Казанлък. към обект под опеката на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" са насочили интересът си и от Младежкият общински съвет, но все още не са избрали конкретно кой, стана ясно още във вторник. От ръководството на Националния парк-музей набелязаха още няколко обекта подходящи за осиновяване, като уточниха, че от доброволците се изисква единствено да имат желание да полагат грижи за избрания паметник и да вложат малко труд в начинанието.
От институцията стопанисваща обектите подчертаха, че за целта те ще осигурят транспорт на желаещите, както и необходимите материали. Основно паметниците край върха, почитащи паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война, са в добро състояние. Необходимо е обаче регулярно почистване на тревите край тях, както и обгрижване и почистване на оръдията край някой от паметниците.
Няколко от паметниците касаещи същият период от историята на България, намиращи е в землището на село Шейново, ще бъдат обгрижвани от местните жители начело с кмета на населеното място Николай Терзиев.
От Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" обаче, насочиха вниманието и към още няколко обекта в района на върха, които касаят други моменти от историята на страната ни, но също се нуждаят от поддръжка и съхраняване - паметникът на Хаджи Димитър, паметникът бележещ Бузлуджанският конгрес и паметникът на загиналите партизани.
Всеки екип, който се включи в кампанията ще поеме грижата за един отделен паметник в периода април-октомври 2011г. Музейни специалисти ще уточнят дейностите, които са необходими за поддръжката на посочените от тях паметници.
Екипите ще напишат кратка история на всеки паметник, ще направят снимков архив, които ще послужат за издаване на кратка брошура, коментира още Диана Петрова и допълни, че на заключителния етап от кампанията, ще бъде представен резултатът от работата на всички екипи в обща презентация.
Наградата за доброволческите екипи, участвали в кампанията ще бъде познавателна обиколка на всички обгрижени паметници.
Радостина БайЧева

Как се раждат детските приказки или...



да разкажем заедно една история

В месеца посветен на книгите и във връзка с отминалия Международен ден на детската книга, малчуганите от ОДЗ "Яна" в село Енина се срещнаха с истински жив, при това млад писател на детски стихчета - Яница Станчева. Ред най-малките енинчета, тя представи някой от своите произведения за деца, предимно стихове, на среща организирана съвместно от читалище "Братство - 1869" и детската градина.
Ако в ежедневието си Яница Станчева е позната предимно като управител и собственик на медия - вестник "Долина", то до сега малко известен факт беше нейносто пристрастие към поезията. Особено ревниво, оказва се, тя пази творбите си, посветени и вдъхновени от детския свят и поглед. Възпитаниците на ОДЗ "Яна" се оказаха едни от първите слушатели на детските истории, подредени в стихове от младата поетеса. Освен да слушат обаче, децата любопитстваха и за това, как се пишат приказки. По-смелите дори заявиха пред авторката желания та си за герои и теми, които биха искали да чуят в една приказка.
"Детският свят е неизчерпаем източник на вдъхновение. Когато човек погледне света през очите на дете, го вижда много по-красив, много по-истински, много по-смислен. Но с годините това става все по-трудно. Да пишеш за деца е отговорно, но и прекрасно, защото поддържаш сетивата си будни. Само детският свят е истински, всъщност." - коментира младата авторка и покани в бъдеще, всички деца, да пробват заедно да напишат една приказка.
Домакините пък изненадаха гостенката като представиха драматизация по стихотворението й "Война в гората". В ролята на воюващите горски животинки се превъплатиха - таралежът Иван и мравката Стефани.
Освен че показаха завидно познаване на детските приказки, въпреки че не могат все още да четат, малчуганите демонстрираха и любов към книгите, възпитавана у тях старателно както от родителите, така и от педагозите в детското заведение. Малката Ралица поздрави гостите с изпълнение на песента "Мама ми купи днес нова книжка с картинки".
Гости на срещата бяха и второкласниците от библиотечния кръжок при читалището в Енина, които освен проявения интерес към творческия процес, споделиха и примери от своето ежедневие свързани с творчеството и книгите.
Ден по-рано, децата от ОДЗ "Яна" показаха пред родители и гости някой от традициите свързани с големия християнски празник. С песни и танци малчуганите приветстваха пролетта и надеждата. Именно на този празник за първи път бяха показани и новите костюми на детското заведение, закупени благодарение на спонсорството на енинската кооперация с председател Сава Савов.
Ритуалите свързани с великден, които представиха възпитаниците на ОДЗ "Яна", бяха на фона и на подходящата украса - изработена специално за празника. За първи път, детското заведение направи и свой великденски базар с великолепно ръчно изработени украси. Сумата събрана от продажбата на украсите, ще бъде изразходвана за организирането на специален празник за децата в чест на 1-ви юни, коментира директорът на детското заведение Светла Тодорова.
Радостина Байчева

Една нощ ... в библиотеката

или - удоволствието да участваш в нощен маратон на четенето

нощен маратон на четенето организираха за първи път тази година, в рамките на националния поход на книгата, специалистите от Общинска библиотека "Искра"- Казанлък. в първият работен ден от следпразничната седмица от 18 часа до 22 часа, докато имаше желаещи да четат, вратите на библиотеката бяха отворени за всеки, който искаше да се пренесе в света на книгите по най-интересния и естествен начин - като почете откъс от любимо или ново за него произведение.
Още в предварително обявените си намерения, библиотекарите подчертаха, че нощното четенето ще е без сценарий, без сценична подготовка, а четене като споделяне, като себеразкриване, като приятелски разговор.
В ролята на "нощни читатели" влязоха редовни читатели, творци, и ,за изненада на всички- самите библиотекари. Последните доказаха, че по пътя на тяхната професия ги е повело тъкмо то - Голямото четене, че всекидневния досег до книгата само е засилил у всеки тях обичта към книгата.
В импровизирания ред звучаха Джубран Халил Джубран "Странникът", Джералд Даръл "Градината на боговете", Екзюпери и вечната му творба "Малкият принц", Х. Д. Торо "Уолдън", Кир Буличов "Момиченцето от Земята", Дж. Арчър "Смъртта говори", стиховете на Кина Златева "Великденски камбани", откъси от "Изкуството на житейската мъдрост", Дж. К. Джером "Трима мъже в една лодка...", "Ценното време на зрелостта" - преводен текст от далечна Бразилия с автор Марио де Андраде.. А за финал - приказката на О. Уайлд - "Себелюбивият великан".
За пропусналите нощното четене остава утехата - прощапулникът с нощното четене да стане традиция. Поне веднъж, в рамките на Четяща България, вратите на библиотеката ще са отворени дотогава, докато има хора, които искат да четат.
Долина

"Шарената Черга" на пролетта


Познанията си за пролетните празници демонстрираха в състезание под надслов "Шарена черга" възпитаниците на Казанлъшката хуманитарна гимназия. Състезанието, подготвено от преподавателите по история Калина Енева, Ваня Георгиева и Мариета Бончева, се проведе в два кръга. Със свои отбори в него се включиха учениците от IХ, Х и ХI клас на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Традицията на Сирни заговезни, отбелязването на Тодоровден и ритуалите на Лазаровден и Цветница бяха акцентите в първия кръг на надпреварата, която нямаше състезателен характер. Да покажат знанията си пред съученици и учители - това бе основната цел на организаторите. Аплодисментите на публиката бяха знак за това, кой отбор най-добре е представил съответния празник.
За Гергьовден, Нестинарството и Еньовден разказваха във втори кръг, участниците в училищното състезание. С бурни аплодисменти бе подкрепян отборът на десетокласниците, които представиха Лазаровден, Цветница и Еньовден.
Третият кръг на състезанието бе ориентиран към публиката. Учениците трябваше да разпознаят предмет от миналото и да обяснят, какво е било неговото предназначение в бита на старите българи. Дъска за писане, вретено, ръкойка и совалка за тъкане бяха сред предметите, успешно разпознати от публиката. За нея организаторите бяха подготвили и друга задача - въпроси, свързани с вече представените празници. Кога се иска прошка, кога се меси обреден хляб във форма на копито, на кой празник билките са най-лековити, кога се провежда обичая "кумичене", коя икона носят нестинарите, бяха сред въпросите, отправени към публиката. За отговорилите правилно, ръководството на Хуманитарната гимназия на Казанлък беше осигурило награди.
Част от момичетата от Казанлъшкия ансамбъл "Арсенал" поздравиха участници и гости на пролетното състезание. Песента "Ах, къде е мойто либе" в изпълнение на Александра, Моника, и Ребека от Х клас също прозвуча като специален поздрав към присъстващите.
В края на състезанието, лично директорът на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" Слави Радев връчи грамоти за участие и подаръци, осигурени от ръководството на учебното заведение, на показалите отлични знания момичета и момчета.
Валентина Койчева

Петър Курумбашев: "Това с гражданските сдружения е елементарен флирт, който се започва всеки път с избирателя"

Петър Курумбашев е роден през 1968 година в Плевен. През 1990 година завършва Техническия университет. Той е един от идеолозите на студентското предаване "Ку-Ку". Един от основателите на Асоциацията на независимите студентки дружества. В момента е народен представител избран от листата на социалистите.
В средата на април, той се срещна със студенти от УНСС в София за дискусия по тема - "Има ли гражданско общество в България?". срещата беше организирана от Информационен младежки съюз.
Ето някой от по-важните моменти, маркиращи състоянието на днешното общество в България и възможностите пред които сме изправени всички ние, като участници в него, засегнати от Курумбашев.

Обществото на знанието

Преди два месеца присъствах в Ерусалим на една реч на Шимон Перес, който е 87 години и говори доста по-добре от доста хора, които са на 27 или 47 години. Той зададе въпроса, защо в Израел има 100 хиляди крави и те произвеждат повече мляко, отколкото 4 милиона крави в Етиопия? Защо Израел, който има 2 морета - Мъртво море и Галилеевото езеро и изнася селскостопанска продукция за Русия, която има хиляда естествени езера?
Израел е едно общество, което много ме впечатли с това как инвестира в знанието. Между другото, населението на Израел е точно 7 милиона и половина - колкото сме и ние, ако сравним с данните от проучването, които излязоха наскоро.
Той каза и нещо друго, което ми направи силно впечатление: "Вижте как ходят облечени днешните млади хора - с дънки и тениски. Това е тяхната декларация за независимост." Един прочит, който не съм го чул от, да речем, български политици, доколкото са се вгледали по някакъв начин, а като се вгледаш в нещо да успееш и да го прочетеш.
Разказах това във връзка с темата за това какво общество искаме ние да направим, дали да е общество на знанието. Искаме ли да се движим напред. Защото имах възможност да отида в Института Вайцман в Израел. Той има бюджет от порядъка на 250 милиона долара. Около 100 милиона идват от лицензи, които те са продали на различни компании - фармацевтични, сателитни, но като цяло за неща, които те са направили в науката. Те специално работят в областите математика, химия биология - не държат да покриват всички научни области, но в момента пък в този институт работят да речем 5 нобелови лауреата. Но е факт, че в момента 100 милиона от финансирането им идват от продажбата на чисто знание.
Казвам това за бюджета на този институт и го сравнявам с бюджета на БАН, който тази година е 59 милиона, друг е въпросът тези средства как се използват. Но понеже, пред очите ми се случват някакви процеси като - нещо, което е било за духовна храна, буквално се превръща в нещо, което е за храна - кино "Изток" се превърна в БИЛЛА ... и от потребител на изкуство, ставаш потребител на салам и кашкавал. Но то е избор на обществото, какво иска да потребява - каквото искаш да потребябаш, това ще ти продават.
А защо изобщо ви говоря за обществото на знанието - защото си мисля, че то е много пряко свързано с гражданското общество. Защото трябва да има първо знаещи хора, за да могат те да претендират да бъдат граждани.

Обществото на солидарността

Дали ние сме станали по-добри като хора, дали сме готови да защитим някой друг? Защото аз имам впечатление, дори за студентите, че са готови дори себе си да не защитят. Казвам ви го като човек, който е организирал първата демонстрация пред Парламента - на 14-ти декември 1989 година. в този смисъл искам да припомня за Димитър Пешев. За онези, които не знаят кой е той - това е един народен представител от Кюстендил, който в онова Народно събрание през 1943 година е бил с длъжността подпредседател и е бил депутат от, така да го кажем - профашистката десница, тоест не е принадлежал към левицата. Тогава левицата е била в нелегалност, не е била с такова влияние. Така че нейната историческа позиция по отношение на малцинствата е имала значение, но със сигурност не е била най-решаващия фактор. Та именно той се е ангажирал с каузата, че могат да бъдат спасени българските евреи. И така България става единствената държава в Европа, която завършва войната с по-голямо еврейско население отколкото я започва. Та по това време именно Димитър Пешев е оглавил едно движение за спасение на българските евреи - заедно с други депутати от различни политически групи, заедно с царя, левицата в нелегалност, заедно с църквата - тоест една група от хора, които е трудно да обединиш принципно. И не само това - той заявява, че ако тръгне влакът натоварен с евреи за концлагерите, той първи ще легне на релсите. Дайте си сметка, колко много е рискувал с действията си, защото все пак е бил част от управляващото мнозинство, подкрепящо Германия. Както той самият, така и останалите обединени от общата кауза буквално са рискували живота си, за да покажат, че българското общество може да функционира по този начин. Ето това ми се струва на мен истинска изява на гражданското общество. И се питам - жив ли е днес, Димитър Пешев? Или способно ли е българското общество днес да роди Димитър Пешев? Или пък - ако днес, той се изправи и ни каже нещо, дали ние бихме го приели, дали бихме го последвали и дали бихме му помогнали? Казвам го и на фона на това, че имаме в управляващото мнозинство националистическа партия - нещо, което не се е случвало за 20 години в България. Имали сме всякакви правителства, но националистическа партия не сме имали. Казвам го и на фона на това, че това се случва в много държави, не само в България, но и в доста държави в Европейския съюз. Ето в този смисъл е въпросът ми - готови ли сме да бъдем солидарни, с тези наши мечти и желания, готови ли сме да се борим за тях.
Ще се върна пак на речта на Шимон Перес, в която той се опитва да обясни, защо толкова много млади хора се включват в това, което се случва в момента в Северна Африка. Той го отдаде на Фейсбук. Даже имам чувството, че има някакво друго гражданско общество, паралелно, много по-силно, което живее във Фейсбук, но не живее на улицата. Онзи ден дори прочетох, едно момиче беше написало, че ако ние бяхме толкова активни на улицата, колкото сме във Фейсбук, на улицата щеше да има непрекъснато революции. Та, Шимон Перес направи в тази връзка следната аналогия с Чърчил, който веднага след войната, която коалицията печели, губи изборите в Англия. Не би трябвало да е така, но се случва. Според Перес, това е така, защото по същото време се появява телевизията в Англия и именно чрез нея, средната класа вижда, че всъщност не живее толкова добре, колкото тя си е представяла. А сега, интернет и да речем в частност Фейсбук, е такава медия, която е дала възможност на арабските младежи да контактуват първо помежду си, защото това са все пак доста по-затворени общества. Дава им възможност да видят как живеят техните връстници в съседните държави, а и в целия свят. И да видят, че всъщност, този живот, който са им представяли като много добър, на практика може да се иска много повече.
А това е и въпрос към вас - защо сега не излизате на улицата. Разбира се не съм дошъл, за да предизвиквам революции, но аз, когато съм бил недоволен, винаги съм бил на улицата или съм опитвал да правя нещо чрез едно телевизионно предаване - няма значение как. Но е някакъв начин да се изразиш. Опитвахме се да направим нещо, да променим нещо.
... повече - четете в "Долина"

Радостина Байчева
Информационен младежки съюз

Първи май, профсъюзите (синдикатите) и кризата

След като преди близо двадесет години беше преустановено изграждането на социализма по Съветски образец и тръгнахме по нов демократичен път - изграждането на пазарна икономика, все още не сме се научили да живеем по начин на мислена, на поведение, на работа, съответстващ на 21-ви век. В този период всичко, което беше водещо в политиката и икономиката на страната ни като идея, нагласа и цел, изтече по каналите на историята.
Времето на отричането на почти всичко от миналото отмина. Реализмът и обективността трябва да подменят маниполативността и възвърнат истината такава каквато е. Все още продължава внушаването "поръчано" от собствениците на печатните издания, телевизии и радия, че 1-ви май е комунистически празник отживял времето си, въпреки, че е обявен за официален празник на България през далечната 1936 година. Всички и най-вече младите, трябва да знаят, че появяването му се свързва с международното работническо движение през 19-ти век и протестите на трудовете хора за зачитане на елементарните им трудови и социални права. Началото се поставя на 1-ви май 1886 г., когато се организира първата в историята обща международна стачка. В американския град Чикаго на протест излизат 300 хиляди работници с искане за въвеждане на 8 часов работен ден. След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а стачкуващите дават осем жертви. През 1889г. на Учредителният конгрес на Втория интернационал е прието решение за честването ежегодно на този ден. За първи път като международен празник той се отбелязва през 1890 г. в Австроунгария, Белгия, германия, Дания, Испания, Италия, САЩ, Норвегия, Франция и Швеция. Това е годината в която по инициатива на Типографското (печаатарското) дружество в София се организира първото честване в България. Само две години по-късно, през 1892 г. в Казанлък е отпразнувам тайно Международния ден на труда - 1-ви май, в дома на казанлъчанина Георги Пенков. Зародилото се фабрично работничество в началото на 90-те години на 19-ти век, наброяваше около 250 човека, работещи в тъкачна, спиртна и две тютюневи фабрики. Тази традиция продължава и през следващите години. През 1894 г. вече свободно, в салона на читалище "Искра", вечерта преди празника, се произнасят речи и четат статии от руски и френски списания.
През 1895 г. се открива работнически клуб "Дружба", който става седалище на будните занаятчии и наемни работници и организатор на отпразнуването на 1-ви май. От 1897 г. под ръководството на Георги Кирков в Казанлък започва да излиза първия масов "Работнически вестник", който се разпространява в цялата страна. В брой 34 от 1898 г. в него се отразява отпразнуването открито с манифестация минала по улиците на града и завършила в местността "Кайнарджа" с голямо веселие. На следващата година манифестациите запяват за първи път "Работническия марш" по текст на Георги Кирков и музика на Емануил Манолов.
Първи май в Казанлък и околията се превръща в истински празник на единството на трудовите хора. Те го празнуват и не посредствено след Първата световна война през 1919 г. Манифестиращите тръгват от Шипка през Шейново, Хаджи Димитрово, Крън и Енина, за да се слеят с казанлъчани и след завършване на манифестацията се връщат по обратния път. През 30-те години на миналия век първомайския празник се утвърждава като традиционен и все по-мащабен.
От 1945 г. Първи май се чества като ден на труда. Организираните манифестации от профсъюзите се предшестват от провеждането на трудови съревнования между работещите, производствените звена и предприятията в страната. Отчитат се резултатите, награждават с епървенците. Излъчват се най-добрите и талантливи работници и специалисти, част от тях получават държавни отличия - ордени и звания, като най-виското "Герой на социалистическия труд". В Казанлък са удостоени стругарите Георги Бонев и Радко Парашкевов, леяра Вълчо Краевски, инженерите Иван Иванов и Иван Григоров, големия специалист-технолог Марин Александров.
В годините на демокрацията (след 1990 г.) Първи май продължава да бъде официален празник и неработен ден в България, като държавната власт не се ангажира с провеждането на мероприятия по неговото отбелязване. Честванията се извършват най-често от леви партии и движения. През последните близо 15 години по непонятни причини, за разлика от редица държави като Германия, Австрия, Русия, Франция, Китай, Москва, Куба, САЩ и други, той бе изоставен, позабравен като Международен празник на трудещите се, като ден на солидарност на работниците от цял свят, от българските синдикати и техните ръководства. Те би следвало, образно казано, да го организират и почитат като техен "имен" ден. Изминалите 12 години от събитията на Първи май, извоюваните с много дълги и тежки борби, социални и икономически завоевания от трудовите хора, изключително големите трудности, които предизвиква най-голямата икономическа криза са факторите, които задължават властите да преосмислят своето отношение към този голям трудов празник, както и към свята работа, в защита на интересите на наемните работници.
В зората на демокрацията в България най-масовата организация на хората на труда - Български професионален съюз (БПС), смени наименования и понятия, мироглед и поведение, структури и действия, като от профсъюзи, профсъюзно движение, профсъюзна организация, налози понятието - синдикати, синдикализъм, синдикално членство, синдикална организация в Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Съдържателна е разликата между профсъюзи и синдикати и то осезателно:
Първите - обединяват трудещите се в общите им интереси свързани с дейността им в производството, в сферата на обслужването и културата, в държавните и кооперативни структури. Те отговаряха заедно с ръководствата на предприятията и институциите от различните отрасли за повишаване на квалификацията, за увеличаване на ефективността и качеството на труда, за подобряване условията на труд, за охраната и здравеопазването, за осигуровките и почивката, за културното израстване, за създаването на по-добри другарски отношения и взаимопомощ между работещите.
Синдикатите - обединяват хората на наемния труд в страните с пазарна икономика, каквато сме и ние, където могат да се учредят, чиито източник на доходи е работната заплата. Чрез механизмите за преговори и договори, чрез сблъсъка на интереси на работодателя и работниците и правото на стачка, като крайна мярка на натиск, се удовлетворяват исканията им относно равнището на плащането на труда, условията и режимите на работа, отпуските и редица други трудови и социални проблеми. И помен няма от дейностите - съревнование, челен опит, производствени инициативи и други влизащи в обхвата на дейности на БПС.
От един милион и двеста хиляди члена през 1990 г., сега КНСБ наброява 250 хиляди ("Арсеналскта" организация с 4 хиляди члена е най-голямата в страната). Изключително много са фирмите, чиито собственици не допускат изграждането на синдикални организации ощетявайки наетите от тях работници. От 20 години, създадена по подобие на полската "Солидарност", съществува и работи с по-малко членска маса Конфедерацията на труда "Подкрепа", която има структури и в казанлъшките фирми и учреждения. В много случаи си взаимодействат с КНСБ.
Изключително много се измениха през последните години на прехода мащабите на икономиката и дейността на синдикатите в Казанлъшката община в посока намаление. През 1990 г. при близо 100 хиляди население работеха 54-55 хиляди души и бяхме на 7-8-мо място по производство на промишлена продукция на глава от населението сред общините в България. Работеха четири научно-технически института и няколко Бази за техническо развитие с потенциал 2500 специалисти. Само инженерите в тези научни звена бяха над 700, а икономистите около 250. Недостигаше работна сила, изнасяха се производства в други региони на страната. Безработицата беше непозната. В 234 синдикални организации членуваха 54 хиляди члена.
През 2010 година броя на работещите е около 15 хиляди. В резултат на разразената световна финансова и икономическа криза, болшинството от фирмите намалиха състава си до критичния минимум, а други преминаха на намалено работно време. Синдикалните членове са 10-12 хиляди.
При сегашната криза, за която все още няма решение от нито едно правителство в света, как да се преодолее, няма друг избор освен решението на проблемите в кратък период на време, без да се гледа година две напред. Намесата на синдикатите, като помощ, съдействие и защита на трудоспособното население и работещите пред държавата и работодателите е изключително наложителна.
Все още не знам, колко тежки и дълготрайни ще са последиците от сегашната световна криза, но със сигурност можем да твърдим, че това е началото на края на безконтролната ултрадясна икономическа политика, водена в последните години в Света от решенията на така наречения "Вашингтонски консенсус", като продължение на политиката на Маргарет Тачер и президента Рейгън.
С пожелание за възможно по-безболезнено преживяване на кризата, за здраве и благополучие, поздравяваме всички трудови хора от Община Казанлък с Празника на труда - Първи май!
Български антифашистки съюз - Казанлък

УЧеници от ПГ по РХ покоряват нови върхове


Професионална гимназия па ресторантьорство и хотелиерство гр. Павел баня участва в Кулинарното състезание между Малките градове на Централна България, което се проведе в Професионална гимназия "Генерал Вл. Заимов" гр. Сопот на 14 и 15 април 2011г. Участниците бяха разпределени в 8 отбора от градовете Сопот, Асеновград, Пирдоп, Казанлък и Павел баня в три категории: Млад готвач, Млад хлебар-сладкар и Млад сервитъор-сомелиер.
След засилена подготовка и добро представяне на кулинарната фиеста, строгото жури отсъди второ място в категорията Млад готвач на участника от 11 клас на ПГ по ресторантъорство и хотелиерство гр. Павел баня- Павлин Виденстайков. Останалите състезатели от нашето училище също спечелиха призови места.
Но изявите на учениците от ПГРХ гр. Павел баня не приключиха дотук.
Възпитаниците на Професионалната гимназия взеха участие и в седмицата на "Голямото четене" по повод Международния ден на книгата - 23 април.
Ученици от 9 и 10 клас на училището посетиха детските градини в селата Турия, Търничене и гр. Павел баня, където четоха детски приказки и стихотворения на децата, а малчуганите, в знак на благодарност, изпълниха песнички. Получи се истински празник, посветен на книгата. В село Търничене, учениците посетиха и Дома за стари хора, където прочетоха разкази от Йорданка Трополова - журналист и творец от Павел баня.
За да приключат седмицата на "Голямото четене", на 21 април възпитаници на ПГ по ресторантъорство и хотелиерство гр. Павел баня от 9 и 10 клас прочетоха на своите съученици стихове от родните ни поети Пенчо Славейков и Стефан Цанев, във връзка с техните годишнини. По този начин младите хора показаха, че четенето може да бъде не само полезно, но и доставя радост и удоволствие.
ПГРХ гр. Павел баня

Отложиха парите за спортните клубове

По настояване на кмета на Общината Стефан Дамянов, внесено по законния ред, точката, касаеща разпределението на субсидиите за спортните клубове през тази година, отпадна от дневния ред на тазседмичното заседание на ОбС Казанлък. По предложение на председателя на постоянната комисия по младежки дейности и спорт към ОбС, Драгомил Иванов, съветниците решиха да преведат на всеки от спортните клубове в общината 1/12 част от миналогодишните им бюджети. Предложението си Иванов мотивира с факта, че тече четвъртият месец от годината, а някой от клубовете вече са провели свои планирани състезания, за които са направили съответните разходи.
Стефан Дамянов обаче поясни, че общината не е отказала финансово обезпечаване на никой от клубовете, който е предоставил съответните документи за проведено състезание. По думите на казанлъшкия градоначалник, на останалите пък са отпуснати средства в размер именно 1/12 от миналогодишните. Той обаче припомни, че каквото и да решат съветниците, единствено кмета има правото на първостепенен разпоредител на средства от бюджета.
Драгомил Иванов попита също, защо отчетите на спортните клубове за миналата година, не са предоставени на постоянната комисия, за да може на база на тях тя да предложи сумите за новата субсидия. По думите на Дамянов обаче, председателят на комисията по "Образование, младежки дейности, спорт и туризъм", като представител на спортен клуб проявява субективизъм при разпределението на средствата, като намалява сумите за повечето клубове.
"Единственият клуб, който през миналата година имаше намаления в субсидията си беше Волейболен клуб "Казанлък", всички останали, получиха по-голяма субсидия." - коментира от своя страна Иванов и допълни, че отдавна възразява срещу неправомерното според него толериране от страна на Общината на един единствен спортен клуб, за сметка на всички останали.
И на това заседание, в точката за въпроси към кмета, съветници и общинска администрация продължиха взаимно да си прехвърлят вината за пропуснатите в тазгодишния бюджет средства за изкърпване на пътната настилка в общината.
Радостина Байчева

Общинари чистиха "Тюлбето"

50-60 представители на общинска администрация се включиха в кампанията "Да почистим България за един ден". Най-съвестните общинари, се събраха в събота сутринта пред входа на парк "Тюлбето" в Казанлък и се разпръснаха в предварително набелязаните посоки, за да почистят.
Снабдени с найлонови чували за смет и ръкавици, сред почистващите бяха и секретарят на Общината Рада Гоцкова, връзки с обществеността Юлия Младенова, представители на различни отдели и дирекции към общината. Вестник "Долина" обаче не видя нито един заместник кмет, да се включи в почистването на най-големия градски парк.
Безспорна обаче беше организацията на трудовия ден, като дамската част от доброволците се бе заела с разпръснатите в тревните площи хартиени и други отпадъци. Мъжете, откликнали на призива за доброволното чистене пък, свършиха значително по-трудоемкото почистване от храсталак и изсъхнали клони на терен от парка. Общинското звено по чистота беше осигурило и техника, както и автомобили за извозването на боклука и изсъхналата дървесна маса, разчистена от парка.
На призива за почистване на Казанлък, в съботния ден, конкретно на територията на "Тюлбето" ние не забелязахме нито един общински съветник. За сметка на това обаче, представители на техническия екип към ОбС Казанлък имаше.
Националната кампания, която тук преминава под мотото "За чист и приветлив Казанлък", се проведе на два етапа. Първия беше в рамките на 9 и 10 април. Миналата събота и неделя, бяха другите два дни, в които гражданите доброволно, но организирано можеха да се включат в почистването на своя град или поне соята улица. Разбира се, подобни инициативи не бива да остават само в рамките на организирани кампании.
Радостина Байчева

Ротарианци дариха библиотеката

120 нови заглавия получи общинска библиотека "Искра" от Ротари клуб Казанлък съвместно с Иннър УИЛ клуб Казанлък. Дарението е на обща стойност 2 600 лева и включва справочна, енциклопедична, художествена и детска литература - общо 215 книги.
Парите за закупуването на книгите, двете организации събраха още в края на миналата година по време на Новогодишния бал и Ловна вечер. Средствата събрани от двете благотворителни вечери бяха предвидени за подпомагане фондовете на общинската библиотека във връзка и с нейния 150 годишен юбилей.
Дарението става част от фонда на библиотеката едва сега, защото двете организации, съвместно с местните библиотекари са търсили най-оптималния вариант за избор на заглавия, така че в крайна сметка, закупените книги да са в най-голяма полза на читателите.
Дарението на ротарианците библиотеката получи в рамките на тазгодишната кампания "Четяща България".
Радостина Байчева

Областна администрация няма да плаща такса смет за Бузлуджа

Областна администрация - Стара Загора не дължи такса битови отпадъци на община Казанлък за Дом-паметника на връх Бузлуджа, реши Върховният административен съд. За това информираха от пресцентъра на Областта в началото на тази седмица.
ВАС отхвърли жалбата на кмета на Казанлък Стефан Дамянов срещу решение на Административен съд - Стара Загора, с което се отменя заповед на кмета за внасяне в бюджета на общината на такса битови отпадъци за хижа и Дом-паметника на връх Бузлуджа.
С оспорената пред Административен съд Стара Загора заповед е разпоредено на Областна администрация - Стара Загора да внесе в приход на община Казанлък ТБО в размер на 4929,16 лв., в това число главница 4066,67 лв. и лихва за просрочие към 18.11.2009 г. - 862,47 лв.
Делото е образувано по жалба на Областния управител Йордан Николов против заповед от 26.11.2009 г. на кмета на община Казанлък, с което е разпоредено на ОА- Стара Загора да внесе такса битови отпадъци за собствени имоти в размер на 4929,16 лв. за 2007, 2008 и 2009 година. ВАС е счел, че Административен съд - Стара Загора е изяснил напълно спора и е направил законосъобразни изводи, при правилно прилагане на материалния закон. Решението на ВАС е окончателно.
Долина

Ще правят преглед на пътните знаци в общината

Да се изработи обща транспортна схема на Казанлък, поне в централната му част, която да регламентира, както местата за паркиране, възможните места за изграждане на етажни гаражи, регулиране на някой от улиците, за да се избегнат задръстванията, като те бъдат направени еднопосочни. Това предложи на последното заседание на ОбС този вторник, главният архитект на общината Николай Николов. Предложението му беше провокирано от искането на общинския съветник Моника Динева, да бъде направен пълен преглед на знаковото стопанство в град Казанлък. По нейните думи в града се наблюдава почти пълното отсъствие на знака "СТОП". Липсата на пътни знаци е сериозна предпоставка за пътни инциденти, особено в някой проблемни кръстовища. Като пример за такова, с липса на регулиращи знаци, Динева посочи и кръстовището пред сградата на Община 2, където се събират 5 улици, но пътни знаци липсват.
Според думите на архитект Николов, преглед на пътното стопанство в Казанлък е необходимо, както и поставянето на нови знаци на мястото на липсващите, но е по-удачно, ако това не се извършва като до се сега "на парче". Именно поради тази причина, той предложи цялостна схема за централната градска част, но призна, че за изработването й, ще са необходими средства.
Предстои обаче, в града да бъде поставена хоризонтална маркировка на всички таксиметрови стоянки, стана ясно още по време на заседанието на Общинския съвет. В средата на миналата седмица, полагането на маркировката е било разпоредено със заповед на кмета Дамянов. Повод за това стана многократно повдигания от общинския съветник Николай Александров въпрос, за липсата на маркировка, въпреки решението на общинските съветници.
На отправените към Стефан Дамянов, на предишното заседание на местния законодателен орган, въпроси свързани със запълването на дупките по улиците, в писмените си отговори към съветниците, предоставени на това заседание, той многократно подчертава, че отговорност дупките да бъдат запълнени носи и самият Общински съвет. "Ако общинските съветници считат, че дупките са стратегически проблем за община Казанлък, то от тях зависи да вземат стратегически мерки за решаването им, като гласуват необходимите средства за тази цел. А приетите от ОбС средства в бюджета за 2011 година за тази цел, са достатъчни за асфалтирането на 1 улица и за закърпването на 2." - се казва в отговора адресиран до Николай Александров, във връзка с въпроса му към кмета Дамянов - "Счита ли общината проблемът с дупките за стратегически?"
Кой разреши складирането на строителни отпадъци в земеделска земя, разположена на изхода на Казанлък в посока София; Кой строи и законен ли е строежът на бул. "Ал. Батенберг" до блок 29-ти в квартал "Изток", където преди време беше разрушена друга незаконна постройка и Кой и за чия сметка почисти терена източно от болницата, където са се изхвърляли отпадъците от близкия частен строеж? Това попита още в рамките на първа точка от тазседмичното заседание на Общинският съвет Николай Александров и настоя, да получи отговорите на следващата сесия.
Радостина Байчева

Съветници питаха за падналия стълб

според общината - кръговото е изрядно, причината за поваления стълб е неизвестна

Кой е поставил осветителния стълб на кръговото движение до парк "Розариум" в града и дали той е изграден по проект или не. Това попитаха общинскто ръководство този вторник по време на сесията на Общински съвет Казанлък, няколко от местните старейшини. Причина за повдигнатата тема беше фактът, че електрическит стълб с 8 осветителни тела падна в късния петъчен следобед миналата седмица. Причина за това стана силният вятър, достигащ в града скорост от 85 километра в час.
По щастлива случайност няма пострадали автомобили или пешеходци, въпреки натоварения час, в който се е случил инцидентът.
Стълбът, който бе повален от вятъра е поставен през 2007-ма година, когато кръстовището бе основно реконструирано.
По думите на главният архитект на общината Николай Николов, въпросното кръгово движение е изградено изрядно и дори документите за него са разписани от КАТ. Причината за падането на стълба обаче, според него все още е неизвестна и трябва тепърва да се установи.
На отговора на Общината общинските съветници реагираха остро и го определиха като незадоволителен. По думите на Н. Александров съгласуването с КАТ напрактика няма нищо общо с техническото изпълнение. Теменужка Папазова пък посочи, че основното, което трябва да се установи е - дали има проект за фундамента на въпросния стълб, който е различен дори от проекта за самото кръгово движение. На базата на този проект ще се установи дали е изграден според правилата и кой носи отговорността, ако това не е така.
Силния вятър в края на миналата седмица стана причина да бъде и силно затруднено обявеното пролетно почистване, тъй като клони, найлонови торби и други отпадъци вятърът носеше в изобилие из града, а заради силната му скорост в крайните квартали не бяха изключение обърнатите контейнери.
Изпочупени керемиди, летящи ламарини от терасите и клони по тротоарите станаха обичайна гледка.
Въпреки че и през трите дни имаше дежурни служители на общинското звено по сметосъбиране, те не смогваха да се справят със щетите.
Радостина БайЧева
Деляна Бобева

Самарски писа отсъствия

За първи път в отчета си за работата на Общински съвет Казанлък, председателят му Васил Самарски предостави и данни свързани с отсъствията на местните законодатели от заседания на ОбС или постоянни комисии.
Отчетът си за периода юли 2010 година-януари 2011 година, Самарски представи пред колегите си на заседанието на местния законодателен орган този вторник. Той подчерта, че информация за отсъствията на съветници наистина, се включва в традиционното отчитане на работата на Съвета, за първи път във връзка с искане на съветници. За отчетения период, през който са проведени общо 5 заседания на ОбС, отсъствие от тях се е наложило на 9 общински съветници. С по едно отсъствие по уважителни причини са съветниците Ваня Андреева, Дочка Богданова, Моника Динева, Цветан Шиков и Елена Стойчева. Най-често от заседания са отсъствали двама съветници - Николай Буков - 3 пъти, но по уважителни причини и Николй Ибушев, като според доклада - 2 пъти по уважителни причини и веднъж по неизвестна причина. С две отсъствия - едно "извинено" и едно по неизвестна причина е Иван Кьосев. Само веднъж, но без да е известна причината е отсъствал и Димитър Атанасов.
Отсъстващи е имало и по време на заседанията на постоянните комисии към ОбС, сочи докладът на Васил Самарски. Съветниците от ПК по Здравеопазване, ПК по икономика и ПК по образование са били най-съвестни и сред тях няма такива с много отсъствия.
По време на петте заседания през периода съветниците са обсъдили 164 доклада и са взели 131 решения. Похвален, по думите на Самарски е фактът, че 37 от взетите решения са по предложение на общински съветници и постоянните комисии, което говори за все по-голямо активизиране на съветниците.
Радостина Байчева

четвъртък, 28 април 2011 г.

Сава Савов: "Ние не можем с нищо друго да се конкурираме в света, освен с животновъдство и земеделие."


Редовно отчетно-изборно събрание проведе тази събота енинската кооперация. С 36 гласа "ЗА" за неин председател член-кооператорите преизбраха досегашния - Сава Койчев Савов. Изборът за ръководни органи на кооперацията бе проведен, едва след като присъстващите на общото събрание изслушаха докладите на председателя и на досегашния контролен съвет, за извършеното през изминалите години и състоянието на кооперацията в момента.
"Енинската кооперация е голямата не само в общината, но в целия регион." - подчерта в доклада си председателят Сава Савов. Общо 11 700 декара е земята, която стопанисва кооперацията и според думите на председателят й, няма и един необработен декар. Той информира член-кооператорите и за това колко и с какви култури сa засетите площи през миналата есен, както и през настоящата пролет.
В момента кооперацията отглежда и 66 животни, от които през миналата година са получили над 199 хиляди литра мляко. Предстои и изграждането на втори обор за юници и телета, съобщи още председателят.
327 хиляди лева е печалбата на кооперацията от собствената й продукция, стана ясно от доклада. 2010 година кооперацията отчита с липса на всякакви задължения, но и с печалба, стана ясно още от отчета. За доброто финансово състояние, освен добрата работа и печалбата от продукцията, основно значение има и факта, че кооперацията все по-успешно се възползва от европейските програми подпомагащи земеделието.
През миналата година кооперацията е изплащала рента в размер на 11 лева на декар, което от своя страна я прави кооперацията с най-висока рента в общината. През последната година кооперацията е закупила и нова техника, необходима за обслужването на земите.
11 човека е персоналът постоянно зает в енинската кооперация, като сезонно тя наема допълнителна работна ръка и техника.
В отчета си за времето на мандата си, Сава Савов подчерта, че освен да върши пряката си работа по обработването на земята и животновъдството, кооперацията се старае и да е в помощ на селото по всякакъв начин.
Ето какво още сподели за "Долина", малко след преизбирането си Сава Савов.

- Какво се случи в енинската кооперация през последната година и като цяло през времето на мандата ви?
- Първо трябва да уточня, че съм председател на кооперацията в Енина от 2 години и половина. Mандатът на управителния и контролния съвет течеше, но почина председателката на кооперацията и това наложи избора на нов председател. Няма да навлизам в подробности, но състоянието, в което наследих кооперацията не беше добро - имаше много дългове към държавата, изтичане на средства. Затова насочих цялото си внимание към спирането на подобни лоши практики, което включваше като мерки и съкращаване на персонал. За мой късмет, по същото време, когато станах председател, Европейският съюз увеличи и субсидиите, които се дават за обработваема земя и отглеждането на животни. Въпреки, че субсидия получаваме дори само да сме изорали земята, заедно с управителния съвет решихме, че няма да оставим и декар необработена земя. Преценихме къде каква култура ще вирее най-добре и в момента са засети и се обработват всичките около 11 700 декара. Така с времето не само изплатихме всички натрупани задължения, но успяхме да закупим и много нова техника. Продължаваме да работим, като се стремим да даваме все повече и то по-качествена продукция.
- Как се стопанисва толкова много земя и животни, само с 11 щатни бройки?
- Както всяко семейство си прави сметка, какви лишения и икономии трябва да направи, за да оцелее, така и ние. Преценихме, че не ни трябва раздут щат, който само да утежнява бюджета. В рамките на кампанийната работа обаче, наемаме хора, но не изпитваме затруднения с плащането. По същия начин процедираме и с техниката - закупуваме само най-важното, като преценяваме коя техника ще ни излезе по-изгодно да наемем. Така спестяваме и от целогодишната поддръжка на машини, които можем да използваме само в рамките на кампаниите по прибирането на реколтата например. Конкуренция в областта има, така че можем да избираме според най-ниската наемна цена.
- По време на събранието се чуха предложения за това, да се увеличи делът на животновъдството в дейността на кооперацията. Предвиждате ли такова увеличение?
- Да, чувства се такава нужда. Но трябва да си даваме сметка и за друго - в момента държавата не прави нищо за подпомагане на животновъдството. Това е труден отрасъл, свързан е с много разходи - за лекарства, за смески на животните, за електричество. А продукцията, която се получава от животните, говоря специално за кравите, защото ние отглеждаме крави, се изкупува на минимална цена, която не може да покрие вложените средства. Не може литър мляко да бъде изкупуван на 0,40 лв., а половин литър бира, да струва 0,70 лв.
- Значи ли това, че липсва държавна политика в животновъдството, за сметка на земеделието?
- Когато става дума за земеделие, аз обичам да казвам - направи каквото трябва, пък да става каквото ще. В смисъл - засей, натори, направи каквото се изисква то теб, а ако годината е добра - ще стане и добра продукция. При животновъдството обаче не е така. Там работиш със живи същества и нямаш гаранция в нито един момент, какво може да се случи - дали няма да се разболее, дали няма да се случи злополука и си счупи нещо, въпреки че си полагал правилни грижи. И пак ще кажа, когато става дума за крави, трябват 3 години, за да стане едно младо животно в крава и нямаш гаранции дали ще е качествена или не. Една година докато се заплоди, година носи плода и накрая да роди мъжко животно. Труден отрасъл е това, специално отглеждането на крави. Затова си мисля, че като че ли нашите политици наистина нямат представа за какво става дума. Но ако ние унищожим кравите, ще ни трябват много години, за да ги възстановим като отрасъл в селското си стопанство.
- И в обобщение - има ли хляб в земеделието в България?
- На мен дори ми се струва, че това изобщо не бива да стои под съмнение. Днес, когато света се развива технически, но се задъхва само в едно - в изхранването имаме нужда както от хляб, така и от месо. Чудят се как по изкуствен начин да изхранят народа и всеки разбира, че това, което ядем не е нормална храна. Нормалната храна е това, което е произведено в земеделието и животновъдството. Много пъти съм го казвал, преди години българските градинари са учили цяла Европа на земеделие и животновъдство. А днес ние внасяме домати от други страни и то такива, които нямат никакъв вкус. Според мен, ако ние имаме разумни политици, те би трябвало да развиват именно този сектор. Опитахме туризъм, индустрия - не върви. Ако заложим на селското стопанство, на хляба, на месото, ако изнасяме тази продукция в чужбина, хората ще ни докарат най-модерна техника. Ние не можем с нищо друго да се конкурираме в света, освен с животновъдство и земеделие. Природата ни е дала, а ние не се възползваме, а протягаме ръка към чужди държави, които ние сме хранили преди. Затова - да, бъдеще има, и то голямо, ако имаме разумни политици!
Радостина Байчева

"Мечтите нямат граници - защо трябва възможностите да имат?"


Ако името Viperfish нищо не ти говори или събужда асоциации единствено за грозновата океанска риба, която светка в непрогледния мрак, за да заслепи и улови жертвите си, значи...не се интересуваш от съвременна рок музика, не четеш "Rolling Stone Magazine", не слушаш Радио Z-Rock, не следиш конкурсите за млади български групи и изпълнители в страната и Европа и...не си се заглеждал в концертния афиш от доста време насам. Няма да те питам защо така и какво ти се е случило, ще ти кажа само: ела в рок клуб "ДУПКАТА" в Казанлък на 16 април вечерта, за да чуеш как звучи най-революционната и амбициозна млада българска рок група на живо!
Viperfish са: Адриан Гугов (основен автор на песните, соло китара, вокали и пиано), Димо Mезеклиев (бас и бек вокали) и Матей Христосков (барабани и бек вокали).
Казват, че свирят "агресивен енергичен рок с мелодраматичен обрат в нея", но аз бих го нарекла "революционни музикални експерименти с взривоопасен енергиен заряд и крайни емоционални моменти". Невъзможно е да не се движиш, докато ги слушаш.
Те самите се движат заедно като група в този състав от 2007-ма година насам. От 2008-ма стават известни под това име, дотогава са Evolution. И с двете си имена обаче са се явявали на Международния Поп&Рок Фестивал в Несебър. Отнесли са, както най-голямата награда за група, така и тази за най-оригална композиция на последното издание на феста миналото лято.
На Коледа 2009 г. Viperfish издават и дебютното си ЕР за българската публика, озаглавено "SymbioGenesis". "Stain" излиза като първи сингъл и превзема Z-Rock радио класацията, като я оглавява в продължение на 12 последователни седмици. Сега в топ40 се върти и новата песен "Right Where I Belong". Междувременно групата засне 2 клипа, издаде сингъл, изнесе един незабравим концерт в най-големия и престижен клуб за жива музика в столицата; представи се успешно в конкурсната програма на голям международен фестивал и....организира турне из страната. Как, с каква енергия, вяра и хъс се прави всичко това паралелно на два плана - в България и на Острова - питам сега момчетата от Viperfish и се надявам да ми отговорят, преди четири и половина - пет сутринта, когато всички желания към звездите са отдавна вече случени.
- На турне се тръгва обикновено или за да се промотира нов албум, или за да се съберат средства за записи в студио. Защо Viperfish най-неочаквано решиха да мръднат от UK и София и да си спретнат това минитурне из страната?
Матей: Просто искахме да посвирим и в по-малките градове, където знаем, че имаме фенове, но не сме ходили досега и искахме да ги зарадваме. Трябва ли да си търсим повод, за да порадваме хората и себе си, тъй като предполагам, че е взаимно.

- Как всъщност група като вашата, която рядко си е у дома, промотира себе си и музиката си - тук, там, по света? В каква аудитория се целите вътре и вън от страната?
Aдриан: Целим се към аудитория, която има жажда за музика с една идея повече дълбочина в нея. Иска ни се да не гледат хората елементарно на музиката ни и тя да достига тези, които търсят нещо повече от ниво Джъстин Бийбър.
- Миналото лято отново бяхте отличени на Поп Рок Феста в Несебър за най-оригинална композиция. Тази година чакате ли от някъде награди? В какви конкурси фестивали възнамерявате да се включите?
Aдриан: Никога не сме "чакали" награди. Да, хубаво е като получиш една такава, тъй като е вид признание. Но определено не е нещо, за което ще плачем, ако не го получим. Честно казано наградата за най-добър композитор е най-важната според мен, защото показва, че това, което е най-важно в една група - авторското творчество, притежава някакво качество. А мен може само да ме радва, е я взех два пъти.
Матей: В момента участваме в конкурс в Англия, който е на няколко кръга и на 11 май се очаква свиренето ни във втори кръг, след като минахме успешно първия. Смятаме да участваме и на фестивала в Несебър отново, но не заради наградите. Преживяването е по-важно!
- Какво отличава Viperfish от останалите млади рок банди в BG и UK?
Aдриан: В България - че свирим в UK. В Англия - че сме от България.
- Върви един слух, че най-младите рок музиканти в BG в момента, между 16 и 19-годишна възраст са особено силно под влиянието и харизмата на Адриан Гугов като композитор. Адриан Гугов от кого търпи влияния?
Aдриан: Това е абсурдна глупост! Ха-ха! Търпя влияния от безумно много неща. Ако тръгна да изреждам, някои от нещата, които ще спомена, ще се сторят странни на читателите. Слушам абсолютно всякакъв тип музика и това е основната причина нашата музика да е толкова разнообразна и да се опитваме да навлезем в много различни жанрове едновременно. Имам огромно желание да правя колкото се може по-необикновена музика, без никакви граници.
- Слух номер 2 - а вярно ли е, че е глух (Адриан), щом като е завършил музикалното училище в София?
Aдриан: Това пак е мое изказване. Шегувам се с музикантите, излизащи от музикалното училище, тъй като някои от тях, по мое мнение, са свикнали да творят в "кутийката" и по никакъв начин не творят нещо, което да е по-различно от това, което сме свикнали да слушаме досега. А някои....са си просто глухи. Шегувам се естествено!
- Музиката в повечето от парчетата е еклектичен микс от стилове и едновременно с това е уникална и лесноразпознаваема като "ваша". Кога и как се съчинява това? Какво ви вдъхновява (любим въпрос, нали)?
Aдриан: Както казах, колкото по-разнообразна музика слушам, толкова по-разнообразна става тази, която създавам. Съчинява се, като си контролираш начина на мислене и не правиш нещата по обикновения "логичен" начин...
- Какви послания отправяте с текстовете си, към кого и за какво?
Aдриан: Нямам конкретна цел за постигане с никой от текстовете си. Оставям хората да ги интерпретират, както искат. Но, ако някой ме попита какво значи конкретна песен за мен, най-важното в един текст е звучността. Идеята също е важна, но в днешно време съществуват толкова абстрактни и абсурдни текстове, че става все по-малко вероятно някой да те обвини, че текста ти е безсмислен.
- Бихте ли ангажирали музиката си към конкретна кауза (социален, политически, културен, общочовешки някакъв въпрос)?
Mатей: Обикновено именно тези каузи са причините една група да добие голяма популярност, като се набута в нещо масово. Това осигурява на групата повече внимание, но не бих казал, че това на нас ни е приоритет. От друга страна, ето че сега правим с благотворителна цел песен за Япония... Относително е.
- Някои музиканти много се страхуват от определението "комерсиален". Вие имате ли тези притеснения и как бихте искали да продавате музиката си - в огромни тиражи на масите или в лимитирани серии за фенове с отбран вкус?
Матей: Предполагам всеки би отговорил различно, тъй като всеки от нас малко или много вижда бъдещето по различен начин и бленува различен развой на събитията. Аз лично се надявам да има предимно хора, които да ни слушат заради музиката и да я ценят истински, но също би било добре да има и маса хора, които да ни купуват... все пак искаме да се прехранваме от музика.
Димо: Единственото, което искаме, е да правим такава музика, каквато на нас ни харесва и да я споделяме с хора, които намират нещо за себе си в нея. Пък за малките и големите размери на това наше желание не може да се гадае...Каквото стане.
- Реалистично ли е въобще една BG рок банда да мисли за случване на европейска и световна сцена? Смеете ли да имате такива мечти и амбиции? Що за план трябва да се изпълни, за да се случи това?
Aдриан: Защо да не е реалистично. Всеки може да постигне, каквото поиска. Ако искаш нещо достатъчно силно, всичко е възможно. Мечтите нямат граници - защо трябва възможностите да имат? А относно плана - план няма - просто се спукваш от работа и проявяваш пълна отдаденост.
- "Секс, наркотици и рокенрол" е най-старата формулировка за добре прекарано време за рок музикантите. Вие май не пушите, не пиете, за злоупотреби други също не се чува... що за пороци криете и каква е вашата формула за "купон"?
Матей: Защо купонът трябва да бъде свързан неизменно с пороци? Можем да си направим достатъчно приятно преживяването и без намесата на алкохол и наркотици. А сексът не бих казал, че е порок..., а си е голям купон. Иначе аз лично се забавлявам изключително много на сцената. Публиката е моят наркотик!
- Ако се окаже, че маите са прави и 2012-та всичко за Земята приключи, какво бихте направили в оставащите 7-8 месеца? А в "нормалния" график какво сте предвидили да ви се случи до края на годината?
Матей: Шумерите също за зло или добро така са казали. Ако човек вярва в тези теории, единственото, което трябва да направи, е да се опита да изживее последните мигове по най-хубавия начин. А пък ако не свърши света, поне ще се е научил какво е да живееш хубаво.
- Всъщност кои въпроси ви тревожат най-много за бъдещето на планетата: климатични промени и природните бедствия, войните, липсата на мотивация и апатията у младите хора, отчуждението и самотата...?
Матей: Не точно ме тревожи, колкото ми е интересно, какво ще се случи. А ако вземе, че не дойде... горе изброените са си крайно тревожни всичките.
- Притеснени, развълнувани, любопитни или апатични ще се изправите пред казанлъшката публика в малък рок клуб като "ДУПКАТА"? В някакъв репортаж наскоро беше написано цитирам: "Финалът на Viperfish е в клуб "Дупката" в Казанлък." Това не ви ли прозвуча зловещо?
Матей: Определено сме любопитни, а аз дори леко нетърпелив за концерта ни в "Дупката". Много обичаме да посещаваме нови места и да се запознаваме с нови хора, да преживяваме различни емоции. Очаква ни хубав уикенд със сигурност! А онова си прозвуча зловещо, да!
Aдриан: Aко не ми се е оправил гласа, да, финал ще да е. (смее се)
- "THANK YOU! или "Благодаря!" бихте казали на кого и за какво?
Aдриан: "Thank you!" казвам на Alan Menken за музиката.
Матей: Благодаря на феновете, че ни подкрепят и ни съпътстват.
Димо: "Благодаря!" бих казал на всички, които ни подкрепят.
- Имате място за още три думи като обръщение към нацията (изборите наближават, трябва да се репетират някои неща)!
Aдриан: Имам да! Имате един живот. Направете избор, за да не го направи някой друг вместо вас!
Илиана Димова

петък, 8 април 2011 г.

Казанлък - за 10 години с 10 хиляди души по-малко

С малко над 10 хиляди души е намаляло населението на община Казанлък за последните 10 години, сочат данните от последното преброяване извършено в началото на тази година. От 81 533 според данните от 2001 година, в момента, на територията на общината живеят 71 373 души. Според статистиката за Старозагорска област, именно в община Казанлък се наблюдава най-драстичното намаление на броя на жителите, сочат данните от националното преброяване. За същия период населението в община Стара Загора е намаляло с 9830 души. Най-малък е абсолютния отрицателен прираст на населението в община Гурково - 652 души.
46 545 души е населението на Казанлък, който е вторият по големина град в областта след самата Стара Загора. На територията на нашата община се намира и най-малкият град в областта - Шипка, чието население към момента наброява 1320 души. Село Крън, която отскоро задейства и процедура за смяна на статута си, пък е най-голямото село в областта с население 3271 души.
В селата на община Казанлък пък живеят общо 23 508 души.
Според данните от преброяванията от 1934 г. до сега, най-много жители община Казанлък е имала през периода 1975-1985 година - 91 279. в същият периот и област Стара Загора бележи връх в броя на населението си - 411 990, като в следващите години жителите на областта намаляват.
Спрямо 01.03.2001 г. населението на областта е намаляло с 43089 души (11,6%), сочат още експресните данни от тазгодишното преброяване оповестени в началото на тази седмица.
327 576 души живеят на територията на област Стара Загора, като 70.8% или 232 031 души живеят в градовете. Преброени са 129 978 домакинства, или средно в едно домакинство живеят 2.5 души. Броят на преброените жилища е 173 872, т.е. средно в едно жилище живеят 1.9 души, сочат още данните.
В областта, най-голям - 209 532 (64,0%), е броят на лицата от 18 до 64 годишна възраст. 65 183 (19,9%) са лицата над 65 годишна възраст и най-малко - 52 861 (16,1%), са децата от 0 до 17 годишна възраст. 19,5% от населението на областта през 2001 година са били под 18 годишна възраст. Увеличава се делът на населението във възрастовата група 18 - 64 години, но най-голямо увеличение има в дела на населението над 65 години, от 17,3% през 2001г. Според анализаторите на данните, това говори, че през последните 10 години се наблюдава процес на демографско остаряване, който е валиден както за областта, така и за страната като цяло.
С 1% са намалели жителите на община Казанлък, които са във възрастта до 17 години, в сравнение с данните от 2001 година.
Също с 1% пък са се увеличили жителите й във възрастта между 18-65 години за същият период. С цели 4% пък са намалели над 65-годишните.
За периода между дете преброявания, намаления в броя на населението си бележат и в общините Павел баня и Мъглиж. В Павел баня, от 15 891 през 2001 година, населението към момента е 14 022 души. Към 2011 година в община Мъглиж живеят 9 882 души, а през 2001 година те са били 12 973.
Любопитен факт от статистиката е, че към 01.02.2011 г. в област Стара Загора жените са 167 411 (51,1%), а мъжете - 160 165 (48,9%), или на 1000 мъже се падат 1045 жени. При преброяването през 2001 г. това съотношение е било 1046.
Преброяването, което се проведе от 1 до 28 февруари 2011 г., беше 17-то поред на населението в демографската история на България. За първи път страната ни проведе преброяване на населението и жилищния фонд като страна-членка на ЕС и при спазване изискванията на Регламент (ЕО) № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 9 юли 2008 г. относно преброяването на населението и жилищния фонд.
7 351 234 души живеят в България в момента според експресните резултати от последното преброяване.
Данните сочат, че има намаление на населението при последните три последователни преброявания - декември 1992, март 2001 и февруари 2011 година. В периода 2001 - 2011 г. населението намалява с 581 750 души, при средногодишен темп на намаление 0.7%.
Факторите, които определят основните тенденции в развитието на населението за страната, са естественото му движение (раждания и умирания) и външната миграция, а в териториален аспект - и вътрешната миграция на населението, и административно-териториалните промени.
Измененията в равнищата на раждаемостта и смъртността на населението водят до значителен спад в естествения прираст на населението. От 1990 г. населението намалява. Естественият прираст е отрицателен, като през 1997 г. той е минус 7 на 1 000 души от населението - регистрирани са най-ниската раждаемост и най-високата смъртност в страната.
Естественият прираст за всички години през периода между преброяванията през 2001 и 2011 г. е отрицателен, като през този период най-голямо е намалението на броя на населението през 2002 г. - с 46 118 души.
Радостина Байчева

Мариус с първо и последно място в "Комедиен хит на сезона"


С моноспектакъла си "Български разкази", Мариус Куркински спечели статуетка "Чудомир" и първенството в театралния фестивал провеждан в рамките на "Чудомирови празници" Казанлък. Така, едно от най-тъжните произведения на Ангел Каралийчев - новелата "Росенският каменен мост", която беше акцентът и кулминацията на спектакълът, спечели приза "Комедиен хит на сезона". Спектакълът, който включваше народната приказка за Нероден Петко и няколко хумористични разказа за живота и бита на селяните, бе част от програмата на тазгодишното издание на фестивала. За поредна година, Мариус Куркински взриви публиката на Казанлък с таланта си и заслужено получи най-високата оценка - 5,77.
Със съвсем малко изоставане от победителят, на второ място със 5,73, публиката нареди постановката на Пловдивския театър - "Детектор на лъжата".
С оценка 5,68, на трето място се нареди представлението закрило тазгодишните "Чудомирови празници" - "Тримата мускетари". въпреки че не взе призовата статуетка, спектакълът на театър "София" предизвика истински интерес у по-младата казанлъшка публика, най-вече заради "звездното" присъствие на актьора като Калин Врачански.
Последното място, с оценка 5,16, пък остана за Малък градски театър "Зад канала" с режисирания от Мариус Куркински "Балкански синдром".
За първи път от създаването на фестивала до сега, постановката получаваща приза бе определена само от публиката. В предишните години, статуетката и наградата за "Комедиен хит на сезона", се определяха от специално жури. Със специални талони събирани след всяко представление, публиката също определяше своя фаворит, като много рядко той съвпадаше с мнението на журито от професионалисти.
Отговорността за тазгодишния фаворит обаче, е изцяло на казанлъшката публика, решение, което организаторите на празниците обявиха още в началото им. И тази година посетителите на спектаклите оценяваха представленията с оценка по шестобалната система.
Радостина Байчева

Казанлък заделя 20 000 за Япония

20 хиляди лева, да задели община Казанлък от бюджета си за тази година, за да осигури с тях материални помощи за бедстващите след земетресението райони на Япония. Това ще предложи на общинските съветници на заседанието им идната седмица, кметът Стефан Дамянов. По думите му, въпреки оскъдния бюджет на общината, парите могат да бъдат заделени от няколко "намалявания на позициите", кои обаче, Дамянов не коментира, като уточни, че ще направи това в предложението си пред съветниците.
Той подчерта също, че въпреки затрудненото финансово състояние както на община Казанлък, така и на България като цяло, е редно в кризисни моменти, всички ние да показваме съпричастността си към пострадалите от природните стихии, особено, ако с тях ни свързват топли приятелски отношения.
Стефан Дамянов не уточни също каква точно ще е помощта, която Казанлък ще изпрати за пострадалите от опустошителното земетресение райони, но подчерта, че това ще бъде съгласувано с посолството на страната в България. Уточнява се и начинът по който избраната помощ да достигне до Япония, така че, да е възможно най-евтино транспортирана.
От Общината обявиха също, че ще потърсят за съдействие и помощ фирми и организации на територията на Казанлък, желаещи да откликнат на благотворителната кауза.
Радостина Байчева

Книгата - вълшебното прозорче към света


Под това мото премина тържеството, което Община Павел баня, училищното настоятелство и библиотеката при народно читалище "Напред - 1903" организираха в чест на 2 април - Международния ден на детската книга. То се състоя на 30 март от 10.30 ч. и събра заедно в модернизираната зала "Читалня" на библиотеката деца, родители, преподаватели и общественици от града. По заинтригуващ начин председателката на училищното настоятелство при СОУ "Хр. Ботев" Милка Тодорова приобщи малките слушатели към детството на един от най-великите разказвачи на приказки Ханс Кристиян Андерсен, с чийто рожден ден е свързан празникът. Г-жа Тодорова съобщи, че във връзка с него училищното настоятелство е обявило два конкурса: за написване на стихотворение, разказ или приказка и за рисунка на тема "Моят любим приказен герой".
... повече - четете в "Долина"
Йорданка Трополова

Полицейската школа няма да бъде закрита

Полицейската школа в Казанлък няма да бъде закрита, това съобщи в понеделник депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов.
След като през миналата седмица, медиите, алармирани от от тревожно писмо на служители в шкората, писаха, че може би съществува вероятност тя да бъде преместена в друг град, в началото на тази седмица, Караниколов обяви, че опасенията са безпочвени. Той съобщи също, че е разговарял с висш държавен служител по въпроса, който е опровергал ширещите се слухове.
Школата в Казанлък, която освен една то най-дългогодишните е и една от най-модерните в страната, коментира още казанлъшкият депутат и уточни, че предстои тя да бъде разширена, като има и идея в нея да бъдат обучавани и чуждестранни студенти. Нововъведенията обаче ще се случат едва през идната година, тъй като финансирането ще бъде заложено в бюджета тогава.
Малко по-късно в понеделник, Караниколов и председателя на местната структора на ГЕРБ, направиха дарение от книги на казанлъшката библиотека "Искра". Около 20 заглавия, сред които "Кратка история на Италия" от Кристофър Дигън, "Кратка история на Австрия" от Стивън Белър, "Историческа енциклопедия България" - Милен Куманов, "Енциклопедия на страните по света и техните знамена" - Киммо Килюнен, "Свещен Коран" - авт.колектив, "Енциклопедия на лечебните растения в България" - Илия Ланджев, "Тайнствената сила на пирамидите" - Б.Герасимов, бяха на обща стойност около 300 лева, съобщиха още от ръководството на партията.
Радостина Байчева

Сините играят сами за Казанлък

Синята коалиция ще издигне свой кандидат за кмет на Казанлък, съобщиха в началото на седмицата местните лидери на двете основни партии в нея - СДС и ДСБ. Те оповестиха също, че са подписали споразумение, което определя основните параметри на съвместното явевяване на местните избори в Казанлък във формат "Синя коалиция +". Споразумението обаче не касае конкретика относно подреждането на листата за общински съветници, а само принципните параметри на коалицията. В него и двете партии заявяват намерението се да участват в местните избори в Казанлък с обща листа за съветници и общ кандидат за кмет на общината. Според същото споразумение, в коализцията ще бъдат включени "партии и организации, споделящи ценностите на реформаторската обединена десница", но само при изричното съгласие и на двете основни партии. Лидерите им коментираха също, че към момента все още се обсъждат вариантите за кантидат-кмет, а допълнително споразумение между партиите ще регламентира подреждането на листата за общински съветници.
Те обаче бяха категорични, че напълно отпада варианта "Синята коалиция +" да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Според думите на лидера на СЗС Казанлък, Николай Александров, преговори между обединената десница и ГЕРБ са водени в опит и трите политически сили да се обединят около обща кандидатура за кмет. Поради изричното решение на ГЕРБ обаче, да се явят със свой кандидат, преговорите са е провалили, допълни още Александров.
В момента текат преговори с ВМРО във връзка с присъедияняването им към "Синя коалиция +", съобщиха още двамата местни лидери. За партньори във формата, те обявиха че биха приели и партии и организации със сходни принципи. Като такива те посочиха Съюза на репресираните, Обединените земеделци, Демократичната партия. Те обаче бяха категорични, че няма да допуснат като партньори партии, които почиват на лични бизнес интереси.
Радостина Байчева

Възстановяват опожарени територии

Около 600 декара опустошени от пожарите земи в Казанлъшко, ще бъдат възстановени със средства по програма на Фонд "Земеделие". Това съобщи в началото на седмицата кмета на Казанлък Стефан Дамянов.
Общината е кандидатствала за финансиране пред фонда през миналата година, съобщи още казанлъшкият градоначалник. 63 992 лева
ще бъдат отпуснати на Казанлък, за да възстанови поне част от опожарените преди години гори. Сумата трябва да бъде разпределена, както за закупуването и засаждането на дръвчета, така и почистването и подготвянето на териториите.
Предстои, заедно с експерти от местното горско стопанство да се определят участъците, както и графикът за възстановяването им, съобщи още Дамянов. Дървесината добита от пострадалите от пожарите гори ще бъде съхранена и използвана, каза още Дамянов.
В началото на седмицата, казанлъшкият градоначалник обяви още и инициативата на Общината "За чист и приветлив Казанлък", която ще премине на два етапа - на 9 и 10 април и на 16 и 17 април.
Община Казанлък кани всички граждани, собствениците и домоуправителите на жилищни сгради, директорите на училища, детски градини, ясли и обществени институции, председателите на младежки, неправителствени и патриотични организации, ръководителите на фирми и предприятия да откликнат на призива за пролетно почистване на Казанлък и населените места. Ще бъдат почистени пространствата около жилищните, обществените и стопанските сгради, в междублоковото пространство в кварталите, в парковете в града и населените места, площите около детски градини, ясли, училища, културни институти, коментираха още от Общината.
Звено "Сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци" към Община Казанлък пък ще осигури найлонови чували и извозване на отпадъците от местата, определени за сметосъбиране.
Радостина Байчева

ИЗБОРЪТ

Изборът - сам по себе си е символ на свобода, на съзнание, на отговорност и воля

Изборът е нещо както много лично, така и неизменно свързано с общото, с пространството на другите. Не може да не вземаш своите решения сам, но не можеш понякога и да не ги съобразяваш с околните, с външната среда около себе си.
Сам по себе си изборът е символ на свобода, на съзнание, на отговорност, на стабилност, решителност и воля. Много са случаите, когато един избор е променял тотално пътя на един човешки живот. Историята познава и не малко примери, когато един избор променя и съдбата на цели народи, континенти, на множество човешки съдби. За това, за да направиш даден избор - от най-незначителния до най- тежкия, е необходимо наред с всичко и мъжество, характер, вътрешна сила.
В България за последните две десетилетия бе характерна една пагубна тенденция - "бягане" от отговорност, "бягане" от избор, липса ма мъжество и характер. Разбира се, имаше и има хора, личности, които я избяхваха и я избягват, които се стараеха и се стараят, тази застрашителна тенденция да не разруши напълно устоите на обществото ни, на многовековната ни нация, на нашата малка и изстрадала държава. Наред с това стои и въпросът за младото поколение: за неговия избор, за неговото място и роля в обществото и държавата, за неговото бъдеще и настояще.
... повече - четете в "Долина"
Николай Маринов


Когато имаш пари можеш да избираш между всичко

Избор или мечта - не знам коя е по-точната дума. Искам да имам много пари скъпи коли, да водя в охолство луксозния живот на милионерите. Да съм най-богатия човек в държавата. Днес живота е много по труден и скъп от този на предишните поколения. Но все пак е по-лесен за хората, които са финансово независими. Предполагам сте чували поговорката "Ако нещо не стане с пари, то ще стане с много пари". Е! Така е в бизнеса, така е в политиката, така е дори с хората и техните чувства, всичко става с пари. Можеш да си купиш не само материални неща, но и чувства, свобода и не знам какво ли още не. Според мен можеш да имаш всичко, което си пожелаеш. на
Аз лично се стремя към парите, може много хора да ме упрекнат, но това си е моето лично мнение. Не искам да убеждавам никой. Много хора ще кажат, че предпочитат щастието пред парите, някои ще кажат, че има много милионери които са нещастни. Вярно е!
... повече - четете в "Долина"
Недко Марианов

ХОРА, БДЕТЕ !

И през настоящата 2011 година ние, на 11 април, отбелязваме Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната. Трябва да засвидетелстваме своята признателност към милионите жертви дадени от целия свят следствие на нацизма и фашизма.
С голямо съжаление, обаче, днес ние констатираме, че в нашата страна, а и в световен мащаб, се провежда политика на омаловажаване на пристъпленията,
които се извършиха от нацистите преди и по време на Втората световна война. Най-жалкото е, че нашата страна стои в челните редици на водещите такава политика. Едновременно с това сме свидетели на това, че антикомунизма и русофобията все повече се превръщат в държавна политика.
За да не бъдем голословни ще изброим фактите, които по категоричен начин потвърждават тези твърдения.
Първо. Гласувания от Народното събрание на 26 април 2000 г. "Закон за обявяване на комунистическия режим в България за пристъпен" (ДВ.от 05.05. 2000 г.)
... повече - четете в "Долина"
Български антифашистки съюз - Казанлък

Генчо Бъчваров остави перото си във "Фронт", а сърцето си в Шипка


В началото на февруари тази година на 83 години почина един от големите журналисти-вестникари на България, нашият земляк шипкалия - Генчо Бъчваров. Познат най-вече сред журналистическите среди на Казанлък и по-възрастното поколение, непознат за младите.
Гордост за нас са били и си остават композиторите Петко Стайнов и Емануил Манолов, художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански, театралите Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов и Луна Давидова, оперетния певец Видин Даскалов, кардиохирурзите Генчо Кръстинов и Генчо Начев, журналистите и публицисти Георги Кирков, Георги Боршуков, Стефан Продев /чиито корен е шипченски/ и Генчо Бъчваров. Нямам спомен от кога го познавам. Особено близки станаха отношенията ни след 1977 г., когато Шипка бе обявена за град. Много пъти съм гостувал на семейството им в софийския им дом на ул. "Чехов". Безбройни бяха деловите ни срещи в полиграфическия комбинат "Димитър Благоев", където на един от етажите се помещаваше редакцията на в-к "Отечествен фронт". Темата на контактите ни беше, от къде да се започне, какво да се направи, при кого да се отиде за помощ и съвет - така че по-бързо Шипка от село да придобие градски вид, освен с историческите си забележителности, да впечатли посещаващите я с благоустрояването, с кокетността и културните си традиции.
... повече - четете в "Долина"
Бончо Песев

четвъртък, 7 април 2011 г.

Зъболекарската, стоматологична и дентална помощ в град Казанлък и района от 50-те години на 20 век до 2000 година

Доктор Калчо Калчев е първият завеждащ стоматологично отделение в Районна болница в град Казанлък. той си спомня, че първите, които поставят началото на общественото зъболечение през 5-те години на миналия век, с крачни бормашини, превозвани с каруца до селата Дъбово, Тулово, Зимница и други, за профилактични прегледи и лечение на ученици и деца са доктор Борислав Коскин, доктор Веселин Мянков и доктор Методий Погончев. Първият зъболекар в Здравната служба на Шипка е доктор Тео Червени Леков. Там работят и д-р В. Карамболова и д-р М. Духтева дълги години работи д-р Васил Василев от град Габрово. В село Енина работят: д-р Любенов, д-р Ант. Радославова, д-р Маргарита Димитрова, д-р Яцева, д-р П. Чавдарова. В село Крън през 1965 г. д-р Донка Данова открива за първи път стоматологичен кабинет в сградата на общината преместен в новопостроената Здравна служба. От 1970 г. в този кабинет работят д-р Т. Димитрова, д-р Г. Фардев, д-р Кр. Ивкова, д-р Карабоюков и така нататък.
... повече - четете в "Долина"
Д-р Донка Данова

петък, 1 април 2011 г.

18-те "Чудомирови празници" стартираха без сценарий


Автомобилна авария попречи на директорът на Пловдивския театър да пристигне навреме в Казанлък, за да влезе в отредената му роля на водещ на церемонията по официалното откриване на 18-те поред "Чудомирови празници". Оказа се, че освен от водещ, стартът на празниците тази година трябваше да се лиши и от официалният си сценарий. Така, съвсем импровизирано, със ситуацията достойна за Чудомиров разказ, трябваше да се справи изпълнителният директор на фондация "Чудомир" Пеньо Терзиев.
За щастие, на лице бяха всички останали ключови фигури, необходим компонент от първата вечер на празниците, се оказаха на лице. За пореден път фондацията връчи своите стипендии на отлични казанлъшки студенти в областта на хуманитарните дисциплини. Този път и шестте стипендианта се оказаха талантливи и красиви момичета, а честа да им поднесе освен стипендиите и по една красива роза символ на града, имаше Чавдар Ангелов - член на управителния съвет на фондация "Чудомир".
И тази година, по традиция, носителят на литературната награда обяви главният редактор на вестник "Стършел" - Михаил Вешим. Носителят й тази година - Йосиф Перец е бащата на поредицата за щъркела Чоко и жабока Боко. За разказа си "Джеки, който беше Чарли", той получи своето майсторско свидетелство, символа на Казанлък - розата и парична награда.
В рамките на официалното откриване, поздрав към казанлъчани по случай старта на поредните "Чудомирови празници" отправи Иван Апостолов, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. От името на ръководения от него орган, той съобщи, че ще окажат подкрепа, за издаването на 5-те тома с пълните съчинения на Чудомир - задача, по която фондацията работи вече години наред.
Казанлък бе домакин на среща на Националната асоциация именно в деня на старта на "Чудомирови празници 2011". 5 хиляди лева да се отделят от бюджета на Националната асоциация на председателите на общински съвети за издаването на Чудомировото творчество, реши заседанието на УС и КС на 26-ти март. Очаква се местните парламенти да гласуват средства, за да подкрепят инициативата, за която лобира Васил Самарски. Националната асоциация ще предложи на Сдружението на общините /НСОРБ/ и на Асоциацията на секретарите /НАСОРБ/ да се включат в реализирането на идеята.
Радостина Байчева

Ще закрият ли Полицейската школа в Казанлък?

В тревожно писмо до Общинския съвет служителите на Центъра за специализирана полицейска подготовка в Казанлък сигнализират за предстоящо закриване на Центъра, съобщиха от пресцентъра на местния законодателен орган в началото на тази седмица.
Според работещи в Полицейската школа са обсъждани възможностите Варна и Пазарджик да поемат планираните за Казанлък курсове след 1-ви април т.г. и решението щяло да бъде взето тази седмица. Това е и мотива им да се обърнат за съдействие към местната власт, за да се запази Школата като структура на МВР, функционираща на територията на община Казанлък. По думите им закриването на Центъра вероятно би довело до икономии, но несъпоставими с това, което би загубило Министерството на вътрешните работи - преподаватели с опит и потенциал, база в добро материално състояние (съобразно разходите - най-доброто в структурата на Академията на МВР) и база с добро географско положение. Щатът на Центъра вече бе намален при последното оптимизиране в структурата на Академия на МВР.
Служителите молят казанлъчани за подкрепа и съдействие за запазване на ЦСПП като структура на МВР, функционираща на територията на община Казанлък.
Долина

Празник на буквите в библиотека "Искра"

В края на миналата седмица, общинска библиотека "Искра" приюти възпитаниците от началните класове на ОУ "Г. Кирков", които искаха да празнуват своята грамотност, усвояването на азбуката и първите знания, свързани с книгата.
В специалната програма, подготвена от децата, имаше много стихчета и гатанки.
Задоволство, както от успехите на децата на полето на знанията, така и от съвместната работа между двете институции - училището и библиотеката, прозвуча в приветствените думи на двете директорки Любомира Абдишева и Анна Кожухарова.
Грамоти, папки с молбата на книгата, книжки на детската писателка Лилия Димитрова, получиха малчуганите участници в празника на грамотността. Децата имаха възможността и на живо да се докоснат до писателката Лилия Димитрова и до таланта й да твори стихове за деца.
Идеален старт за Седмицата на детската книга и изкуства за деца, организирана и тази година за всички деца със съдействието на Община Казанлък, се оказа намерението на децата, сами да станат дарители на библиотеката. Скоро във фондовете на Детски отдел ще се появят книжките на тези най-малки дарители на библиотеката, съобщи директорът на културната институция Ани Кожухарова.
Долина

"Сиромахкиня" - след 111 години отново в Казанлък


111 години след първата си премиера, състояла се именно в Казанлък, първата българска опера бе изпълнена отново на казанлъшка сцена. Събитието, което минава отвъд рамките на определението "културно" и се вписва повече в графата - историческо, стана възможно благодарение на дългогодишните усилия на хората от фондация "Чудомир" да реализират идеята на покойната вече Петя Павлович.
Изпълнението в на първата българска опера, в рамките на 18-тите поред "Чудомирови празници" е и първото концертно изпълнение на творбата, споделиха още организаторите. То е осъществено по запазените от дарените от Иван Енчев-Видю партитури.
Солисти бяха 34 студенти, в последен курс на Музикалната академия, а хоровите партии изпълни казанлъшкия хор "Петко Стайнов".
Любопитен факт е, че за първи път, хор и солисти са репетирали заедно часове преди самото представление. През останалото време репетициите са протичали паралелно в София и Казанлък. операта бе изпълнена под ръководството на професор Пламен Джуров.
Запис на живо на уникалното изпълнение, направен с помощта на Българско национално радио, ще бъде предоставен на всички училища в страната, съобщиха още организаторите на празниците.
Радостина Байчева

"Атака" първа обяви кандидата си за кмет

Местната структура на партия "Атака" е първата политическа сила в общината, която вече е наясно, кой ще е кандидатът й за кмет на предстоящите местни избори. На пресконференция този понеделник, местният лидер Драгомил Иванов, официално обяви, че той ще се включи в надпреварата за кметския стол на есен. По думите му, изборът бил логично обусловен от факта, че според устава на "Атака", кандидати за кметове на общини стават именно лидерите на общинските организации. Той обаче уточни, че възложената му отговорност идва и директно от националния лидер на партията Волен Сидеров.
По думите на Иванов, "Атака" няма да търси задължително подкрепата на други политически сили, тъй като, това водело до зависимост.
"На общината трябва млад човек, с идеи и енергия." - коментира във връзка с кандидатурата си Иванов. Той сподели също, че партията вече има няколко предложения за кметове на населени места в общината, но не уточни, за кои населени места става въпрос.
Във връзка с изявленията на кмета Стефан Дамянов по отношение на представителството на "Атака" в местната и национална власт, по време на последното заседание на ОбС миналата седмица, Иванов коментира, че никой кмет, няма право от трибуната на Общинския съвет да прави коментари за успешността на една или друга партия. "За това колко добре се справя партия "Атака" говори доверието, което избирателите са й гласували." - коментира Иванов и посочи данни от резултатите от последните избори за парламент, евродепутати и местна власт.
"Аз никога не съм и позволявал лични обиди към Стефан Дамянов. Личността Дамянов не ме интересува, а само онова, което се случва в Община Казанлък." - допълни още Иванов.
Радостина Байчева

Варненка взе наградата на "Човекът до мен"

Варненската зъботехничка Димитрина Василева спечели тазгодишната първа награда в националния фотоконкурс "Човекът до мен". Конкурсът се провежда за четвърти път и е част от официалната програма на Чудомирови празници, домакинствани от Казанлък.
Фотографията, донесла първата награда за Димитрина е озаглавена: "Моето призвание" и представлява портрет на майка-учителка от племето масаи в Танзания. За нея любителката-фотограф получи и 700 лева като награда, както и диплом от организаторите на фотоконкурса - фондация "Чудомир" Община Казанлък и Браншовото сдружение на фотографите.
Втората награда от тазгодишния конкурс жури, председателствано от Тотка Гечева - председател на фондация "Чудомир", присъди на Илиян Куткуров от Пловдив за "Помечтай и сподели" .
Третата награда е за казанлъшкия фотограф Йонко Русев за неговата снимка "Кака се ожени".
Журито на конкурса присъди и една поощрителна награда за Гриша Левиев от Пазарджик. Той получава правото да участва в 10-тия национален фотопленер "В Долината на розите".
За четвъртото издание на "Човекът до мен", посветен на паметта на доайена на казанлъшките фотографи Артин Азинян бяха изпратени рекорден брой фотоси - 707 от 245 автора, в рамките само на две седмици.
Най-добрите 40 от тях са подредени в специална експозиция в Информационния център на Казанлък, на улица "Искра" 4. Тя ще може да бъде видяна до 1-ви април.
По традиция наградените три творби от конкурса остават във фонда на фондация "Чудомир".
В тазгодишния конкурс Казанлък се представи със 6-тима свои фотографи, като част от тях участват със свои творби за първи път: д-р Искра Първанова, Тошко Мартинов, Райна Тенева, Димитър Ялъмов, Нихтен Чилингиров и Йонко Русев.
Деляна Бобева