петък, 24 февруари 2012 г.

Приеха увеличението на билетите


Цените обаче скачат само с компромисните 10 %, а не с въведеното самоволно от превозвача 20-процентно увеличение

Десет процентно увеличение на цената на билета за градския и междуселищен обществен транспорт на територията на общината, приеха на заседанието си в началото на тази седмица, казанлъшките общински съветници. Новите цени влязоха в сила веднага, още от датата на приемането на решението - 20-ти февруари, тъй като съветниците допуснаха предварително изпълнение на решението. С превозвача ще бъде подписан анекс към договора.
До решението се стигна, след като в началото на миналата седмица, своеволно, консорциум "Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък" ДЗЗД си позволи да увеличи едностранно цените на билети по междуселищните линии от общинската транспортна схема в община Казанлък и на вътрешноградските линии в град Казанлък. Мотивът на превозвачите е увеличението на цената на дизеловото гориво, в резултат на което търпели загуби. Съгласно обаче договорите за възлагане на обществен превоз на пътници с автобусен транспорт, сключени между Община Казанлък и превозвачите, увеличение на цените става единствено след писмено и обосновано предложение пред Възложителя, в случая Общината, който го внася в Общинския съвет за утвърждаване.
Своето искане за увеличаване на цената на билетите от консорциумът са внесли в администрацията на 11 януари. Според общината обаче, то не е било подплатено с достатъчно аргументи. По искане на общинската управа, консорциумът внася второ предложение на 21 януари, което отново не е пълно, в него са упоменати само направените разходи от страна на превозвачите, без да са посочени приходите от дейността. След поредица разговори между кмета и превозвачите, да не се увеличават цените с оглед на утежненото финансово състояние на хората в зимния сезон, предстоящите съкращения в "Арсенал" и други предприятия, консорциумът все пак предприема своеволното увеличение с 20 %.
В точката, която стана трета в дневния ред на заседанието на ОбС този понеделник, кметът Галина Стоянова припомни на съветниците как са се развивали отношенията с превозвача, като отново изрази съмнение, дали исканото увеличение е реално, спрямо увеличените разходи за гориво. Затова, тя предложи на съветниците два напълно противоположни варианта за решение - да приемат направеното вече от консорциумът увеличение или да го отхвърлят.
Учудването си, че може да бъде предложен проект за решение с две противоположни становища изказаха съветниците Галин Георгиев и Красимира Горунска, които подчертаха, че в дългогодишната им практика на съветници това се случва за първи път. Представителят на НДСВ Георгиев подчерта, че тъкмо в такава ситуация е време, кметът да заеме конкретна позиция, а не да стоварва отговорността за трудното решение изцяло на съветниците.
Според думите му и двата варианта са неприемливи, защото увеличението на цените, ще утежни и без друго вече изтънелите бюджети на хората.
Ако пък не бъде гласувано, то явно ще се стигне до изостряне на отношенията с превозвачите и вероятно договорите ще бъдат прекратени. "Има ли вариант общината да подсигури транспорта на територията си, ако това се случи?" - попита още Георгиев.
Адвокат Красимира Горунска от Коалиция "За гражданско управление" пък попита - дали е удачно съветниците да гласуват и да утвърдят завишените вече цени, като в този случай на практика ще узаконят незаконно предприето действие от страна на превозвача. Тя подчерта, че ако съветниците се решат на тази стъпка, те трябва да имат солидни аргументи в полза на решението си, каквито избирателите ще поискат от тях, а в случая има само колебание от страна на общинското ръководство. Тя призова съветниците на ГЕРБ, които представляват мнозинство в местния парламент да изкажат позиция по въпроса, защото така или иначе, тъкмо това мнозинство решава дебата, независимо от мненията изразени от трибуната.
Съветниците не приеха предложение въпросът да бъде отложен за следващо заседание. След 15-минутна почивка, в която председателският съвет заседава, съветниците гласуваха увеличение на цената на билетите да има, но то да е не с 20, а с 10 процента.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар