петък, 17 февруари 2012 г.

Фондация "Чудомир" излиза от юношеството


предстои XIX издание на Чудомирови празници в Казанлък

Двайсет години ще навърши през ноември Фондация "Чудомир", припомниха от ръководството й. Преди да се раздели с юношеството обаче, на Фондацията й предстои да подготви и проведе 19-то издание на "Чудомирови празници". Седмицата, посветена на Чудомир стартира в деня на неговото раждане, 25 март, /Благовещение/ и приключва на 1 април. Седемте празнични дни носят името на популярния казанлъшки писател - хуморист, художник, изследовател на родния край, журналист, общественик, придобил широка известност у нас през втората половина на 20-и век, Димитър Чорбаджийски - Чудомир.
Художествени изложби, класически и поп-концерти, оперни, оперетни, балетни, театрални и шоу-спектакли, премиери на книги, фотоизложби - са само част от културните прояви, които ежегодно привличат в града на розите творци и ценители на изкуството и културата не само от региона, но и от цялата страна. През 18-те години на провеждането си, Чудомировите дни са били посетени от близо 200-хилядна публика, сочи неофициална статистика.
Публика на празниците, както в художествените, концертни и театрални зали, така и в телевизионния и радиоефир, по вестникарските страници се докосна до познанието за един пренебрегван творец, какъвто е Чудомир. А също и до творчеството на стотици артисти, музиканти, художници, писатели и поети от съвремието.
Освен по "Чудомирови празници", Фондация "Чудомир" работи по още 3 специализирани програми: "Наследството на Чудомир", "Подпомагане на културни прояви, млади автори и таланти", "Културно-исторически изследвания". Тази година второто направления ще е под мотото на Световната кампания "Приемственост в променящите се времена".
От края на 2010 година председател на Управителния съвет на Фондацията е Тотка Гечева, която е и представител на наследниците на Чудомир.
Чудомирови празници се провеждат благодарение подкрепата на Община Казанлък и щедри спонсори.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар