петък, 10 февруари 2012 г.

Сняг затрупа Казанлък


3 снегорина, 2 опесъчителя и 78 души чистят града, за снегоизвозване обаче ресурс няма

3 трактора с гребла, два опесъчителя и 78 души от звеното по Сметосъбиране в Общината чистят Казанлък, съобщи във вторник пред журналисти кметът ГалинаСтоянова. Почистващите екипи отделят основно внимание на пространствата пред детски заведения, училища, здравни заведения, спирки, около пощата, стълбите към парк "Тюлбето" и други обществени места. Площад "Севтополис" и предгаровото пространство се почистват с мотометачка. Почистването на улиците в града започва още през нощта, информираха още от общинското ръководство.
Въпреки усилията на техниката и хората, много части от града си отсават потънали в сняг. В крайните квартали много от тротоарите са непроходими заради дебелата снежна покривка.
Извън основните пътни артерии, улиците са предимно опесъчени, но не и почистени, а няколкото поредни снеговалежа и рязката смяна на температурите образуват плътен слой лед отдолу.
Още на 26-ти януари, кметът Галина Стоянова издаде заповед, с която се задължават ръководителите на държавни и общински учреждения, домоуправителите и гражданите да почистват снега към прилежащите тротоари, общите части и междублоковите пространства. Там, където обаче няма търговски обекти, административни и обществени сгради, офиси на фирми, тротоарите са непочистени. Казанлъчани коментираха също, че своевременното почистване пред домовете е трудно изпълнима задача, защото в светлата част на денонощието повечето от жителите на града са на работните си места. Проверка на "Долина" показа, че въпреки всичко казанлъчани са съвестни граждани - още в първия почивен ден на миналата седмица, пред повечето жилищни сгради снегът беше почистен. Новата седмица обаче бързо заличи усилията на Община и граждани и първите й дни, Казанлък се оказа още по-потънал в сняг. Допълнителни затруднения при почистването създават и вече натрупаните по тротоарите купчини сняг, които дори и дъждът в неделя не успя да разтопи. От Общината обаче съобщиха, че ресурс за снегоизвозване в момента няма. Наличната техника и хора преимуществено се ангажира със задачата по снегопочистването, а когато е необходимо и при условие, че работата на територията на града е свършена, общинското звено по Сметосъбиране оказва помощ и в населените места от Общината, коментира още Стоянова. Тя съобщи, че кметовете на всяко населено място са сключили договори за снегопочистване на вътрешната улична мрежа, с фирми или земеделски производители, които разполагат с подходяща техника. Често обаче звено ССТТБО подпомага снегопочистването в населените места, където е необходима повече техника.
Четвъртокласната пътна мрежа се почиства от PSI - фирмата почиства пътищата до населените места на територията на община Казанлък, като работи с 5 машини - 2 гребла, 2 опесъчителя и 1 фадрома. Пътищата от общинската пътна мрежа се почистват и опесъчават два пъти на ден от PSI. Досега по представените протоколи от фирмата са направи разходи на стойност 37 хил. лв.
Досега Общината е закупила 243 тона пясък и 101 тона луга на обща стойност 13 хил. лв., като от тях в момента налични има 50 тона пясък и 31 тона луга, съобщи още кметът Стоянова. Тя призна също, че парите за снегопочистване заложени в бюджета няма да са достатъчни за справяне с настоящата усложнена обстановка. Стоянова обяви намерението на Общината да поиска допълнително средства от държавата, но подчерта, че това ще е с ясното съзнание, че в момента основната нейна грижа са бедстващите райони.
Обилният снеговалеж през последните дни сериозно затрудни придвижването на хора и автомобили в цялата страна. Паметливи казанлъчани отбелязват, че толкова много сняг в последните 10 години, в града и региона не е имало.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар