петък, 24 февруари 2012 г.

Павел баня остава без таксита


Броят на таксиметровите автомобили, които да обслужват територията на община Павел баня, максималната цена на километър и стоянките, трябваше д определят на третото си за годината заседание павелбанските общински съветници миналата седмица. За пореден път обаче, предложението на общинска администрация, за определяне параметри на услугата, не беше прието от местните старейшини.
Като основен аргумент против допускането на услугата таксиметров превоз в Павел баня, съветникът от ДПС Исса Бесоолу изтъкна, че това ще наруши значително графикът на обществения превоз. Той напомни, че в съседна община като Казанлък например, такситата все повече изместват междуградския транспорт возейки пътници на цената на билета за автобус, което на практика обезсмисля голяма част от курсовете на превозвача залегнали в транспортната схема на общината.
От общинска администрация обаче бяха категорични, че те нямат право да забраняват развиването на каквато и да било инициатива на територията на общината. В правомощията на администрацията влиза само правото да определи условията при които да се извършва съответната дейност, уточни заместник кмета Йорданка Енева.
В рамките на дебата съветниците се обединиха около предложението да бъдат допуснати 50 автомобила, които да предлагат услугата таксиметров превоз. Според първоначалното предложение на администрацията бройката беше едва 6 автомобила. Аргументът на съветниците за увеличаването на бройката обаче беше - създаването на конкуренция и така избягване на монопол от една единствена фирма, която да кандидатства за услугата и да покрие максимума.
Съветниците постигнаха съгласие и за максималната цена на километър - 2 лева, както и за броя и местата на стоянките.
Въпреки всички аргументи в полза на това в Павел баня най-после да има таксита, "ЗА" гласуваха едва 7 от общинските съветници. Така, на практика, с 9 "Въздържал се" решението не бе прието и курортното селище и цялата община остава без таксита.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар