петък, 17 февруари 2012 г.

Без Фондация "Българска роза" в Празника


Със свое решение в началото на тази седмица, казанлъшките общински съветници на практика изключиха Фондация "Българска роза" от участие в Празника на розата. На заседанието си този понеделник, местните старейшини разгледаха проект за решение, който касаеше промяна на Решение No 158 / 13.03.1997г., с което тогавашният Общински съвет е предоставил правата по организацията и финансирането на Празника на розата на Фондация "Българска роза". В настоящия проект за решение, предложен от кмета на Общината Галина Стоянова, съветниците трябваше да гласуват отмяна на делегираните през 1997 година на фондацията права.
Те обаче подкрепиха предложението на Комисията по икономика, бюджет и финанси, да бъдат предоставени правата за организацията, провеждането и финансирането на Празника на Община Казанлък. Така, Община Казанлък става организатор на празника, като се нагърбва изцяло и с финансирането му. Традиционните за града дни, посветени на символа му - маслодайната роза, от тази година ще прераснат в далеч по-мащабно събитие, което тази година ще е с продължителност от 19 май до 24 юни и ще се нарича Фестивал на розата.
Основните мотиви на вносителя кметът Стоянова, за отстраняването на Фондацията като организатор на празника са, че въпреки делегираните права той се финансира от Общината чрез културния календар. Както е посочено в мотивите към точката, за въпросните общински средства отчетност има, за разлика от тези, които фондацията набира като дарения. "Фондацията не е отчитала нито пред Общинския съвет, нито пред Общината, приходите от дарения за празника, нито приходите от организацията на дейностите, ползвани от тур операторите Разходната част също е неизвестна на каква стойност е." - се посочва още в мотивите на вносителя.
В рамките на дискусията по точката, общинският съветник от БСП Румяна Друмева пък посочи, не е редно да се отрича нещо, което очевидно не се познава, визирайки отчета за дейността и финансите на Фондация "Българска роза". Тя допълни, че управителния съвет ежегодно свиква общо събрание, на което отчита организационната и финансова дейност на фондацията. Бюджета, приходите и разходите ежегодно се заверяват от независим одитор. Тези отчети ежегодно се изпращат до централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел на Министерството на Правосъдието, тоест те са публични. Тя отчете обаче като резонна критика факта, че кмета, като председател на фондацията, не е информирал за отчетите й Общинския съвет. Затова Румяна Друмева предложи, съветниците да гласуват в решението точка, която задължава кмета на Общината да внася ежегодно отчет за набраните и изразходвани средства.
По думите на Друмева, да се отнемат правата на Фондацията да организира празника е прибързано и защото, за своята 15-годишна история, тя е доказала, че може да бъде обединител на творци и личности от национална и световна величина във името на една добра кауза. Друмева изрази съмнение, че административния подход би могъл да изиграя ролята на обединител на хора и идеи. В тази връзка, тя предложи решението да бъде променено така: "Общината организира, провежда и финансира Празника на розата, а Фондация "Българска роза" е съорганизатор и съфинансит.".
Становище на Управителния съвет на Фондацията във връзка с проекта за решение, пред съветниците прочете общинският съветник от НДСВ Юлияна Палазова, в което ясно е посочен начина за отчитане на фондацията. То е било изискано при разглеждането на проекта за решение от водещата комисия по Култура, като към него, Управителния съвет е внесъл и справка за дейността на фондацията.
Сред основните акценти в работата си през тези години, в справката за дейността си фондация посочва, че тъкмо благодарения на нея е била организирана първата национална кръгла маса на розопроизводителите с участието на Министър - Председателя на Република България г-н Симеон Сакскобургготски, депутати и министри. След това срещите са ежегодни и от тях произтичат няколко важни за бранша последствия - Проекто-закон за розопроизводството в Република България, приет на първо четене от Народното Събрание; Спомагане и субсидиране на розопроизводителите, от Министерство на земеделието; Лицензиране на експертна лаборатория за сертифициране качеството на розовото масло към HHPEJIKв гр. Казанлък.
Като важен резултат от работа на Фондацията, в сътрудничество с Общината, Управителния съвет посочва разширяването на контактите и с представители на деловите среди у нас и в чужбина, проявяващи интерес към производството на розово масло или други области на икономиката, с цел привличане на чуждестранни инвестиции.
Не без значение и й дарителската дейност извършвана от Фондация "Българска роза", посочват от там, като сред най-важните от тях те припомнят тези към казанлъшката МБАЛ, мамограф за Поликлиниката, лазерно-терапевтична техника за възстановяване двигателно- опорната система на възрастни хора за дом за стари хора, както и социална дейност подпомагаща социално слаби граждани.
Приоритет в работата на Фондацията обаче винаги е бил самият Празник на розата, като основните усилия на членовете й, са били насочени за превръщането му в авторитетен европейски фестивал, включен в международния календар и съдейства за разширяването на неговата популярност в страната и чужбина, става ясно от отчета за дейността им.
Заради конфликт на интереси, членовете на управителния съвет на Фондацията Стефан Дамянов и Росен Георгиев, не участваха дискусията и гласуването.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар