петък, 10 февруари 2012 г.

Граждани предлагат барелеф на Емануил Манолов


Идеята дойде от дамите от клуб "Орлица", които в продължение на година се грижат за паметника и гроба на композитора

Да бъде поставен барелеф на композитора Емануил Манолов в т.нар. кръчма на Чорето, предложиха жените от клуб "Орлица" по време на отбелязването на 110 години от смъртта на твореца, в края а миналата седмица. Идеята на дамите, които в продължение на година се грижат за паметника и гроба на композитора е, барелефът да бъде поставен на едно от местата, където по това време се е събирал местния творчески елит на града, а самият Емануил Манолов е отсядал приживе с приятели. Идеята бе приета от кмета на Казанлък Галина Стоянова, която предложи на инициативните казанлъчанки да конкретизират предложението си, за да влезе то в ОбС и евентуално барелефът да бъде открит по време на Празника на розата. Тя прие и предложението им да бъде изработена обяснителна табела на български и английски език с биографични данни за композитора, която да бъде поставена в парка.
Заупокойна молитва бе отслужена на гроба на композиторът Еманоил Манолов в деня, в който се навършиха 110 години от смъртта му. С цветя и сведени глави, казанлъчани, начело с кмета на общината Галина Стоянова, почетоха паметта на твореца, живял и творил в Казанлък. Пред гроба на композитора, намиращ в парк "Тюлбето", Пепа Коскина от ИМ "Искра" и Иво Косев от Дом "Петко Стайнов" разказаха за житейския и творчески път на изключително талантливия наш съгражданин.
В думите си, по повод годишнината от смъртта на композитора, кметът Стоянова подчерта значимостта на цялостната му творческа дейност за развитието на културата и духовността в Казанлък. "Може би не винаги си даваме сметка за огромния принос на Емануил Манолов в музикалната съкровищница на България, но именно ние сме тези, които можем да популяризираме неговото творчество днес", обърна се към присъстващите Галина Стоянова. В тази връзка тя припомни, че по време на "Празника на розата", който т.г. се превръща във Фестивал на розата, общинското ръководство е предвидило провеждането на специално културно събитие "ОперРОЗА" - за популяризиране на оперното изкуство.
Емануил Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество. Автор е на първата българска опера "Сиромахкиня", изградена в интонациите на градския романс и италианската класическа опера. Произведенията му са написани за професионалните и любителски състави в страната. Основен жанр в творчеството му е хоровата песен. Голяма част от творбите му, отпечатани в музикалната библиотека "Славееви гори", са детски и училищни песни. Между хоровитетворби много популярни са песента "Каква мома видях, мамо" и китките "Мама Иванчу думаше" и "Повей, повей, буйни ветре". Автор е на китки за смесен акапелен хор, за смесен хор и пиано, литургични песнопения, маршове, детски и училищни песни, сред които класическият образец "Хубава си, татковино". Пише китки и пиеси за духов оркестър, камерни пиеси, квартет, 5 солови песни, 3 дуета и други.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар