четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Атанас Атанасов-Пъстрогорецът - родолюбие на инат


Има много причини да започнеш да пишеш. Сигурно това, да обичаш родния край, да дириш и съхраняваш историята му, има даже още повече причини. За Атанас Атанасов - Пъстрогорецът обаче, пресечна точка за писането и родолюбието се оказва - инатът.
30 години от живота на Атанасов преминават като служител в митница Свиленград. По образование е историк от Великотърновския университет. Атанас Атанасов е личност с разностранни интереси: любител-театрал, член на църковното настоятелство в Пъстрогор, на настоятелството на читалище "Просвета" в Свиленград. Той обаче съвсем не е писател, но пък винаги е носел в сърцето си, онази, като че ли най-чиста искра на българското родолюбие - възрожденската. И тъкмо по възрожденски, искриците родолюбие запалват пожар в душата му, когато при едно посещение в Гърция, някой подмята небрежно - "Че какво село пък е това Пъстрогор!?". И така, на инат и заради любовта към Пъстрогор, един митничар влага 12 години от живота си да събира и записва историята на едно село. И не само това. С още толкова инат, той успява да издаде написаното в книга благодарение на спомоществователството на няколко родолюбиви пъстрогорци, един от които е самият той.
За Атанас Атанасов книгата - "Пъстрогор - кратка история и родове", е първа. Самият той не смята себе си кой знае какъв писател, но се надява, да е изпълнил мисията си успешно и да е намерил и съхранил възможно най-много данни за историята на селото. Творбата му се базира на документи и живи разкази, които авторът събира в пъстра картина, представяща традициите, обичаите, духовният живот в селото. Издирването на историята често е трудно и за да сглоби едно малко парче се налага не само да препрочита стари регистри, но и сравнява написаното с разкази на съвременници, както и обратното.
За това, че е успял в желанието си, да съхрани паметта на пъстрогорци, ясен сигнал дадоха и събралите се на премиерата на книгата в Казанлък. Тъкмо по нашия край, е една от най-големите общности на изселници от Свиленградско, които превърнаха културното събитие в задушевна почти родова среща.
Сериозно и увлекателно четиво, нарече книгата "Пъстрогор - кратка история и родове", директорът на историческия музей в Свиленград Елена Митева. Тя представи автора и първата му творба и в града на розите, в средата на миналата седмица. Гост на премиерата в Казанлък беше и един от редакторите на книгата Иван Чончев, който запозна присъстващите с част от останалите родолюбиви начинания на автора, сред които и инициативата му за построяването на паметник на загиналите пъстрогорци във войните.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар