петък, 17 февруари 2012 г.

"Видими докосвания" "подгряват" Чудомировите празници


Чудомирови празници тази година имат предстартово събитие, това съобщиха повече от месец преди старта им организаторите. "Творческо ателие в града на Чудомир" отваря врата на 17 февруари в Казанлък. Ателието се организира съвместно от Национална художествена гимназия по изящни изкуства и дизайн "Дечко Узунов" в Казанлък и Фондация "Чудомир".
През настоящата 2012 година едното от направленията в дейността на Фондацията - "Подпомагане на културни прояви, млади автори и таланти" ще бъде под мотото на Световната кампания "Приемственост в променящите се времена"
В продължение на десет дни в две от ателиетата на Художествената гимназия в Казанлък художниците Дарина Янева и Андрей Янев ще рисуват картини, а учениците ще наблюдават непосредствено техния творчески процес. Тази възможност ще провокира възпитаниците на гимназията да коментират и задават въпроси, свързани със създаването на творбите. Идеята на ателието е да увеличи мотивацията и смелостта на младите художници при вземане на творчески решения за осъществяване на личните им проекти.
Проектът "Видими докосвания" има общо три етапа. След ателието е насрочено провеждането на Майсторски клас на художниците Дарина Янева и Андрей Янев с ученици от гимназията.
По време Майсторския клас средношколците ще се запознаят с техники, които не присъстват в програмата на учебния процес и творческа работа с тях.
Майсторският клас е безвъзмезден акт от страна на художниците към гимназията, която те са завършили. От Фондация "Чудомир" се надяват близкия контакт с менторите да насърчи процеса на приемственост между двете поколения творци в българското изобразително изкуство.
В деня на раждането на Чудомир, 25 март, когато и стартира XIX-то издание на Чудомирови празници 2012 се предвижда провеждане на Открит урок от художниците с десет ученика от Художествената гимназия, а вечерта ще бъде открита изложбата "Видими докосвнаия" в Информационен център на ул. "Искра" 4 в Казанлък. Изложбата ще включва създадените през десетте февруарски дни на "Творческо ателие в града на Чудомир" произведения от художниците Дарина Янева и Андрей Янев и картини от ателието им. По една творба от двамата автори ще остане като дарение за Художествената галерия в Казанлък. Дарина Янева и Андрей Янев са удостоени от Съвета на европейската научна и културна общност със Сертификат и значка "Златна книга" за принос в развитието и представянето на българската култура".
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар