петък, 24 февруари 2012 г.

Социалните услуги са ежедневна необходимост


коментираха при края на проект "Солидарност" в Казанлък, представители на потребителите на услугата и социалните асистенти

Социалните услуги са ежедневна необходимост за значителна група хора, които често остават извън фокуса на общественото внимание, тъкмо защото не могат да се придвижват сами навън или да извършват друга дейност без помощта на социален асистент или домашен помощник. От няколко години насам, извън социалните звена на общините, тези хора получават помощ и по различни проекти по оперативни програми. Така, значителна част от хората в неравностойно положение, макар и временно, намират подкрепа и помощ. Недостатъкът на този тип работа обаче е, че проектите финансирани по европейски програми траят само няколко месеца, най-често около година, след което спират, а сходни проекти, по които да бъде продължена вече започнатата социална дейност, стават активни след около още година време.
Проблемът споделиха в началото на тази седмица в Казанлък потребител на социална услуга и социален асистент на заключителната пресконференция по проект "Солидарност". Работата по проекта в Казанлък стартира в началото на миналата година, припомни в началото на тази седмица ръководителят му Ивелина Костова. Общо 121 души от 11 населени места на общината, са се възползвали от услугата предоставяна по проекта. В помощ на потребителите са били обучени и наети 49 домашни помощници и социални асистенти, стана ясно още по време на заключителната пресконференция. Потребители на социалната услуга са възрастни и деца, самотни хора, възрастни и деца с увреждания, които по различни причини са изпаднали в изолация и невъзможност сами да организират социалния живот или бита си. А за домашни помощници и социални асистенти са наети безработни лица, трудово заети лица в т.ч. наети и самонаети, неактивни лица в т.ч. студенти, придобили право на професионална пенсия или придобили право на пенсия за трудов стаж и възраст, лица в трудоспособна и надтрудоспособна възраст.
В края на този месец обаче проектът приключва дейност, което на практика означава, че спира и предлагането на социалната услуга. От общинска администрация поясниха, че в средата на тази година се очаква да се отвори нова мярка предлагаща подобни подобни социални услуги. До тогава обаче, средства за обезпечаване на дейността общината не е в състояние да осигури. Както подчерта Станислава Балканска, директор на Дирекция "Международни програми" в Община Казанлък, работата по подобни проекти вече е довела до натрупан институционален капацитет, както и до подготвени кадри в областта. Проблемът обаче е в средствата, затова не веднъж през годините, работещите в сферата са настоявали тази дейност да се превърне в делегирана от държавата.
Заместник кметът Лилия Цонкова също подчерта, че трябва да се отчитат добрите намерения на общинската власт, да се работи и да се печелят повече проекти, които макар и за кратко, да са в помощ на нуждаещите се. Въпросът с дългосрочните перспективи обаче към момента остава неразрешен заради липса на държавна политика.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар