петък, 17 февруари 2012 г.

Пострадал от цигани кмет ще изселва гето


Да разтури съществуващото от десетилетие незаконно ромско гето край Мъглиж се закани кметът на община Господин Господинов, който преди броени дни бе ударен с камък от непълнолетен ром.
Градоначалникът и неговият екип възнамеряват първо да спрат елзахранването и водоподаването към бордеите и вече разпратили съответните писма до ЕvN и "ВиК" - Стара Загора.
Над 180 000 лв. били неразплатените сметки за питейната вода, в целия квартал с гръмкото име "Свобода" имало едва 4 водомера.
Минимум 60 са според Господинов незаконно издигнатите домове, част от тях били върху частни, а други върху общински терени.
По далеч непълни данни незаконните постройки били обитавани от около 200-250 представители на малцинственото население.
"На който не му харесва да има ред и законност - да си събира багажеца и да напуска Мъглиж!", коментира кметът, избран с бюлетината на БСДП с председател Йордан Нихризов.
Според него гетото се ползвало с протекциите от бившите кметове на общината, само за последните четири-пет години там придошли над 340 цигани от други райони на страната.
Около 6 000 са ромите в Мъглиж и околните села, където живеят общо 12 600 души, безработицата сред това население надхвърля 60 на сто, пресмята зам. кметът д-р Живко Гавазов. От началото на т.г. в администрацията имало две жалби от цигански семейства, които настоявали да бъде изселена фамилията на събратът им Ганчо Илиев заради системен тормоз над съседите.
Илиев, братята му Стойчо и Желя, както и съпругата му Станка плашели останалите жители на квартал "Свобода" със саморазправа, всички те имали солидни крими досиета. За реда в общината, в която освен Мъглиж влизат още 13 селища се грижат едва 19 полицаи.
"Вече сме уведомили полицията за жалбите, очакваме някакво развитие. Като кмет не мога да решавам кой и как ще бъде изселен. Факт е че хората недоволстват, а администрацията на общината, която наброява всичко на всичко 39 души, не може да направи нищо с голи ръце. Затова обмисляме да изградим доброволни отряди, които да вардят както българите, така и циганите от криминалните зрънца.", обясни мъглижкият кмет. Решението да бъде разтурено гетото не бил акт на отмъщение заради удара с камък, но този случай прелял чашата на търпението му.
Възможност да бъдат разрушени бордеите заместникът на Господинов, бившият полицай Методи Марков вижда в предстоящите промени на закона за управление на териториите, те щели да ускорят мудната сега процедура.
Христо ХРИСТОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар